E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaizin düşmesi ortak isteğimiz---

Faizin düşmesi ortak isteğimiz

Faizin düşmesi ortak isteğimiz
22 Aralık 2014 - 19:52 borsagundem.com

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Faizlerin düşmesi elbette hepimizin ortak arzusu."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Faizlerin düşmesi elbette hepimizin ortak arzusu. Yatırımların daha fazla canlanması, yatırım kredi maliyetlerinin düşmesi hem özel sektör hem de bütün ekonomi için son derece önemli" dedi.

Yılmaz, özel bir  televizyonun kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Yılmaz, sürecin Türkiye için hayati olduğunu belirtti. Sürecin, demokratikleşme ve refahın artmasında çok önemli olduğuna işaret eden Yılmaz Türkiye'nin uzun yıllar çok ağır bedeller ödediğini söyledi. Yılmaz, "Bu sorunları aşıp dünyada çok daha iyi bir yere gelmemiz gerekiyor. Bunun yolu da çözüm sürecinden geçiyor. Biz başından beri hükümet olarak çok kararlı olduk. Cesaretle bütün risklerini hesaba katarak bu işe büyük bir kararlılıkla devam ettik. Süreç devam ederken kamu düzeninin de korunması ve çözüm sürecinin ruhuna aykırı olan bütün eylemlerden, bütün söylemlerden uzaklaşılması çok önemli, bunu da süreç içinde hep birlikte görmüş olacağız" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, çözüm sürecinin kolay olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İçeride ve dışarıda, uzun yıllar bu çatışmalardan, bu kavgalardan beslenen kesimler var. Bu süreçleri provoke etmeye çalışanlar var. Biz kardeş kanı akmasın diyoruz, biz bir huzur ortamı olsun diyoruz. Çözüm süreciyle Türkiye, prangalarından kurtulacak, çok daha hızlı kalkınacak, her bakımdan gelişecek, çok daha iyi bir noktaya gelecek. Ama bunu istemeyenler de engel olmaya çalışacaklar. Bize düşen, bütün bu işe muhatap olan kesimlere düşen görev, çok uyanık olmak, provokasyonlara gelmemek."

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarına da değinen Yılmaz, lüks tüketimin caydırılmasını, daha fazla tasarruf yapılmasını hedeflediklerini anlattı.

Yılmaz, Merkez Bankasının bağımsız bir kuruluş olarak karar verdiğini vurgulayarak, "Faizlerin düşmesi elbette hepimizin ortak arzusu. Yatırımların daha fazla canlanması, yatırım kredi maliyetlerinin düşmesi hem özel sektör için, hem bütün ekonomi için son derece önemli. Bununda düşmesini elbette arzu ederiz ama o kararı Merkez Bankası verecek. Yeter ki siyasi istikrar devam etsin, reformlarımız devam etsin. Ben inanıyorum ki er veya geç faizler de çok daha düşük seviyelere inecektir" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonda bu seneden başlayarak olumlu etkileri olacağını belirten Yılmaz, "Yılsonu itibarıyla 9'un altında bir enflasyon olacağı artık görünüyor, kaç olacağını hep birlikte göreceğiz. Gelecek yılda yine kademeli bir şekilde düşürmeye devam edeceğiz. Petrol fiyatları 60 dolarlar seviyesi devam ederse enflasyonda çok ciddi bir etkisi olacağını hep birlikte göreceğiz. Cari açığımızda da ciddi bir etkisi olacak. Biz Kalkınma Bakanlığı olarak bir simülasyon yaptık, 60 dolar gibi bir fiyat olursa gelecek yıl için ortalamada bu cari açığımızı 1,8 puan düşürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin iktidara geldiği tarihten bu yana çalışan sayısının 19 milyon seviyesinden 26 milyona çıktığını belirten Yılmaz, "Bundan sonraki süreçte de yine istihdama temel bir öncelik olarak yaklaşacağız ve politikalarımızı etkin bir şekilde devam ettireceğiz, gerekirse ilave birtakım tedbirler de alarak... Bu yılda aslında işsizlik oranlarını tek hanede kapatacağız inşallah. gelecek yılda bu yıldan daha iyi olacak" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)