E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz indirimi için MB'den şartlı söz---

Faiz indirimi için MB'den şartlı söz

Faiz indirimi için MB'den şartlı söz
01 Kasım 2014 - 07:23 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı, kısa vadeli faizleri yüzde 8.25'e indireceği sözünü verdi

Merkez Bankası yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Başkan Erdem Başçı, "faiz indirimi" mesajı verdi. Ancak bunu yine enflasyondaki iyileşmeye bağladı. Başçı, "Eğer istikrarlı bir gidiş görürsek önümüzdeki günlerde kısa vadeli faizleri tekrar yüzde 8.25'e doğru indirmeyi değerlendirebiliriz" dedi. Başçı enflasyonu düşürmek için gerekli faiz oranına ilişkin de önemli bir açıklama yaptı. 2009 sonrası yaşanan yapısal değişimin, enflasyonu düşürmek için daha az reel faiz vermeye olanak sağladığına işaret eden Başçı, "Yüzde 2 reel faizle enflasyonu düşürebileceğimizi göreceksiniz" diye konuştu. 

TAHMİNLERİ YÜKSELTTİ 

Merkez, enflasyon tahminlerini de revize etti. Buna göre yıl sonu tahmini yüzde 7.6'dan 8.9'a yükseltildi. 2015 tahmini ise yüzde 6.1 olarak açıklandı. 2015'de enflasyonda önemli düşüş beklediklerini kaydeden Başçı, beklenmedik şekilde sürpriz düşüşler yaşanabileceğini kaydetti. Petrol ve gıda tahminleri de revize edildi. Petrolde 2014-2015 için yıl sonu enflasyon tahminleri üzerinde aşağı yönlü, sırasıyla yüzde 0.3 ve 0.2 puan güncellemeler yapıldı. Gıda fiyatlarındaki güncellemeler ise enflasyona yüzde 0.8 ila 0.3 puan artırıcı etki yapacak. 

FED'İ FIRSAT GÖRÜP FAİZİ İNDİR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımını sonlandırmasını, Merkez Bankası'nın bir fırsat olarak görmesi ve faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Türkiye'nin, Fed'in kararlarına oranla Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarından daha fazla etkileneceğini ifade eden Zeybekci, "Paranın gidebileceği adresler son derece sınırlı. En önemli hareketlerin olacağı ülkelerden biri" dedi.

'TL AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL'

TL'nin şu anda aşırı değerli olmadığını belirten Başçı, ekimdeki enerji fiyat zammının enflasyonu 0.2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti. Başçı, enflasyonun düşmesi için önce cari açığın inmesi gerektiğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adem01 Kasım 2014 09:39

    göreve geldiğinden beri yaptığı tahminlerin hiçbirisi tutmadı.ama adam hala utanmadan mb görevini yürütüyor.