E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi'nde enflasyon beklenenin altında---

Euro Bölgesi'nde enflasyon beklenenin altında

Euro Bölgesi'nde enflasyon beklenenin altında
02 Mart 2015 - 12:37 borsagundem.com

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları geçtiğimiz ay beklentinin altında geriledi, işsizlik oranı ise 3 yılın düşüğünde

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları geçtiğimiz ay beklentinin altında gerilerken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) benzeri görülmemiş düzeydeki tahvil alım programına başlaması öncesinde bir miktar rahatlama sağladı.

19 üyeli Bölge'de enflasyon Şubat ayında yıllık bazda yüzde eksi 0.3 olurken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.4 düşüş olacağı yönündeydi. Enflasyon bir önceki ayda yıllık yüzde 0.6 gerilemişti. İşsizlik oranı Ocak'ta yüzde 11.2'ye gerilerken, bu düzey Mayıs 2012'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

AMB 1.1 trilyon euro tutarındaki varlık alım programına üç gün sonra başlayacak ve ayrıca enflasyon ile büyüme tahminlerini güncelleyecek. Petrol fiyatlarının son dönemdeki düşüşten yükselmesiyle birlikte son veri, fiyat düşüşlerindeki en kötü dönemin geride kalmaya başladığına işaret edebilir. Bununla birlikte Euro Bölgesi ekonomisi zayıf seyri sürdürüyor ve işsizlik hala yüksek.

Çekirdek enflasyon Şubat'ta yüzde 0.6'da kalarak değişmedi. Enerji fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 7.9 gerilerken, Ocak'ta yüzde 9.3 düşüş kaydetmişti.

Bloomberg'in aylık anketinde Euro Bölgesi tüketici fiyatlarının bu çeyrekte yüzde 0.5, yıllık bazda ise yüzde 0.1 düşeceği öngörülüyor. AMB'nin enflasyon hedefi "yüzde 2'nin hemen aşağısı" düzeyinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)