E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi dış ticaret fazlası 24 milyar euro---

Euro Bölgesi dış ticaret fazlası 24 milyar euro

Euro Bölgesi dış ticaret fazlası 24 milyar euro
16 Aralık 2014 - 13:00 borsagundem.com

Euro Bölgesi'nde bu yılın ekim ayında dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 24 milyar euro oldu

Avro Bölgesi'nde bu yılın ekim ayında dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 24 milyar euro oldu. Avrupa Birliği'nde (AB) ise 7,6 milyar euro dış ticaret fazlası gerçekleşti. 

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı ilk tahmin verilerine göre, 18 üyeli Euvro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış ekim ayı dış ticaret fazlası 24 milyar euro olarak gerçekleşti. Bölgede beklentiler ise 19,6 milyar euro olması yönündeydi. 

Avro Bölgesi'nde ekimde geçen aya oranla mevsimsellikten arındırılmış ihracat yüzde 0,3, ithalat ise yüzde 1,3 azaldı.

28 üyeli AB'de ise geçen yılın ekim ayında 4,1 milyar avro olan dış ticaret fazlası, bu yılın ekim ayında 7,6 milyar avro olarak belirlendi. Geçen ay dış ticaret dengesi 2,7 milyar avro fazla vermişti. Birliğin ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış ihracatı ise eylül ayına göre yüzde 0,7 ve ithalatı da yüzde 1,4 geriledi.

- AB'nin Rusya'ya ihracatı yüzde 12 geriledi

Bu yılın ocak-eylül aylarını kapsayan dönemde geçen yılın aynı dönemine göre AB'nin ihracatını en fazla artırdığı ülke yüzde 11 artışla Çin, yüzde 10 artışla Güney Kore ve yüzde 6 ile de ABD oldu.

Birliğin aynı dönemde ithalatını en fazla artırdığı ülke ise yüzde 10 artışla Güney Kore oldu. Bu ülkenin ardından, yüzde 7'lik artışla Türkiye ve Çin sıralandı.

Birliğin söz konusu dönemdeki ihracatında en çok azalma yüzde 21 ile İsviçre'de oldu. Bunu Ukrayna krizleri sebebiyle karşılıklı yaptırımların uygulandığı Rusya izledi. Birliğin Rusya'ya gerçekleştirdiği ihracat yüzde 12 azalış kaydetti. Rusya'nın ardından yüzde 7'lik azalışla Türkiye ve Brezilya sıralandı. 

Ayrıca AB'nin Rusya’dan ithalatı yüzde 9, Norveç'ten ithalatı yüzde 8 ve Brezilya'dan ithalatı da yüzde 5 geriledi.

- En fazla ticaret fazlası veren ülke Almanya oldu

AB'ye üye ülkeler arasında söz konusu dönemde en fazla ticaret fazlası veren ülke 161,1 milyar avroyla bölgenin lokomotifi Almanya oldu. Bunu 44,7 milyar avroluk dış ticaret fazlası veren Hollanda ve 28,2 milyar avro fazla veren İtalya izledi.

Aynı dönemde, en fazla dış ticaret açığı veren ülke ise 102,4 milyar avro ile İngiltere olarak belirlendi. İngiltere'yi 55,5 milyar avro açıkla Fransa, 19,4 milyar avro ile İspanya ve 15,7 milyar avro ile de Yunanistan takip etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)