E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon beklentileri ve pariteler---

Enflasyon beklentileri ve pariteler

Enflasyon beklentileri ve pariteler
27 Kasım 2014 - 15:02 borsagundem.com

''Enflasyon ve büyüme dinamikleri ve farklılaşmalar, gelişmiş ülke para politikalarında da farklılaşmaları beraberinde getiriyor''

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:
  
 "Enflasyon ve büyüme dinamikleri ve farklılaşmalar, gelişmiş ülke para politikalarında da farklılaşmaları beraberinde getiriyor. Düşen petrol fiyatlarının dezenflasyonist etkisi, hali hazırda hedeflerin altında seyreden gelişmiş ülke enflasyonları için önemli bir risk unsuru. ABD ve İngiltere'de büyüme güçlü seyrederken, Euro Bölgesi ve Japonya'da ise ekonomik aktivite oldukça zayıf.
 
Hafta başında Çin'in faiz indirimi ve Draghi'nin destekleyici açıklamalarıyla Ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyeyi (1,2360) gören Euro/$, ECB yetkililerinden gelen açıklamalar ve olumsuz ABD verilerinin etkisiyle, haftalık bazda yükseliş gösterdi. ECB yetkililerinin devlet tahvili alımına 4 Aralık'ta yapılacak toplantıda değil, 2015'in ilk çeyreğinde başlanabileceğine yönündeki görüşleri, paritenin bir miktar yükselmesinde etkili oldu.
 
Ancak, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin altında kalmasıyla Euro/$ tekrar 1,25'in altında 1,2475. İspanya'da Ekim ayı enflasyonu yıllık -%0,4 (beklenti: -%0,3) olarak gerçekleşirken, Almanya'da bölgesel enflasyonlar beklentilerin altında. Saat 15:00'da açıklanacak Almanya enflasyonunun %0,6 ile Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Bu son verilerin ardından, Almanya enflasyon verisi üzerinde aşağı yönlü riskler artmış görünüyor. Yarın açıklanacak Euro Bölgesi enflasyonunun da %0,3'e gerilemesi bekleniyor. Piyasanın uzun vadeli enflasyon beklentileri de (EUR 5Y5Y= %1,4670) tüm zamanların en düşüğünde. 4 Aralık'ta yapılacak ve ECB'nin yeni ekonomik tahminlerini açıklayacağı toplantı öncesi, son gelen enflasyon rakamları ECB üzerindeki genişleyici adım baskılarını artırıyor.
 
BoJ'un adımları sonrası 118,98 ile son 7 yılın en yükseğini gören USD/JPY, Japonya Maliye Bakanı'nın yenin son dönemde çok hızlı değer kaybettiğini (son 1 ayda %7) açıklamasının ardından bir miktar geriledi 117,5'de. Ancak Fed ile BoJ arasındaki politika farklılıklarının yanı sıra yenin fonlama para birimi olarak kullanılması USD/JPY üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Ayrıca, vergi hariç enflasyonun %1 seviyelerine kadar gerilemiş olması ve Japonya'nın teknik resesyonda olması da USD/JPY üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırıyor.
 
Yılın ilk yarısında ekonomideki olumlu performans ve BoE'nin 2014 yıl sonunda faiz artıracağı beklentileriyle Temmuz ayında son 6 yılın en yükseğini (1,72) gören GBP/USD, İskoçya referandumu ve gerileyen enflasyon (Haziran: %1,9, Ekim: %1,3) nedeniyle faiz artırımının ötelenmesiyle Temmuz ayından bu yana değer kaybı trendinde. Temmuz ayındaki tepe noktasından bu yana kayıp %8'in üzerinde geçtiğimiz hafta da 1,5590 ile son 14 ayın en düşük seviyesini gördü. Dün açıklanan 3. çeyrek yıllık büyüme rakamının %3 ile güçlü seyrini sürdürmesinin etkisiyle 2 haftanın en yükseğine (1,5825) çıkan GBP/USD, bugün yeniden geriliyor 1,5760'da."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)