E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış dengedeki iyileşme korunuyor---

Dış dengedeki iyileşme korunuyor

Dış dengedeki iyileşme korunuyor
30 Ocak 2015 - 11:47 borsagundem.com

Aylık dış ticaret açığı, geçen yılın son ayında, bir önceki aya yakın olarak 8,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti

''Aylık dış ticaret açığı, geçen yılın son ayında, bir önceki aya yakın olarak 8,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken; yıllık bazda %14,6’lık bir düşüşe işaret etti. 2014 yılının genelini değerlendirdiğimizde ise, 84,5 milyar dolara inen dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %15,4’lük önemli bir düşüş göstermiş oldu.

Dış ticaret dengesindeki iyileşmede, ekonomi yönetiminin ihracatı desteklemeye yönelik yeni büyüme modeli, para politikasının - fiyat istikrarının alan yaratması koşuluyla - TL’nin rekabetçi seviyelerde kalmasını gözeten yaklaşımı, altın ticaretinde düzelme, ılımlı talep koşulları ve nihayetinde petrol fiyatlarındaki düşüş gibi bir dizi unsurun etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Altın ticaretiyle ilgili olarak, aylık ithalat Kasım ayındaki 2 milyar dolarlık düzeyden Aralık ayında 612 milyon dolara gerilerken, 2014 yılını da 7,1 milyar dolarlık daha ılımlı bir düzeyle tamamlıyor. 2013 yılında 15,1 milyar dolara çıkmıştı. Altın ihracatı ise, 2014 yılında 3,2 milyar dolar ile, bir önceki yıl kaydedilen 3,3 milyar dolara yakın bir görünüm sunuyor.

Petrol faturasıyla ilgili olarak ise, petrol ithalatının 54,9 milyar dolara hafif bir gerileme kaydettiğini görüyoruz (2013 yılında 55,9 milyar dolar idi). Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisini hissedeceğimiz bu yıl 45 milyar dolar seviyesine sert bir düşüş görebileceğimizi; hatta petrol fiyatlarındaki mevcut seviyelerin korunması durumunda daha da aşağı inebileceğini düşünüyoruz. İthalat verilerinden, yatırım eğilimindeki ılımlı toparlanmanın korunduğunu görüyoruz.

Mevsimsel düzeltilmiş olarak ise, ithalatta tekrar düşüş eğiliminin belirdiğini izliyoruz. Öte yandan, ihracatın dış dengeye desteğinin sınırlı kaldığı görülüyor. Mevsimsel olarak düzeltilmiş verilere göre, aylık ihracat Ekim-Kasım dönemindeki gerilemenin ardından, son ayda sınırlı bir yükselişe işaret ediyor. AB bölge ekonomisindeki zayıflığın etkisi gözlenirken, Afrika ve Orta Doğu bölgesine yönelik ihracatın destekleyici rolü devam ediyor.

Dış dengedeki iyileşme eğiliminin 2015 yılında da devam edeceğini ve dış açığın yıl sonunda 77 milyar dolara gerileyebileceğini düşünüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranı da, 2014 yılındaki %65,1’den %70 seviyesine yaklaşabilir. Bu durumda, cari açık oranının da %4,4 seviyesine inmesi mümkün görünüyor.
''
HALK YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)