E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBRICS'den 150 milyar dolarlık hamle---

BRICS'den 150 milyar dolarlık hamle

BRICS'den 150 milyar dolarlık hamle
14 Temmuz 2014 - 09:28 borsagundem.com

Dünyanın en büyük beş gelişmekte olan ülke liderleri bu hafta yeni bir rezerv fonu ile kalkınma bankasını vitrine çıkaracak

BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) 100 milyar dolarlık rezerv fonu ile 50 milyar dolarlık bankanın kurulması bu hafta onaylanacak

15 Temmuzda Brezilya’da yapılacak BRİCS Zirvesi sırasında, üye ülkelerin devlet başkanları tarafından grubun kendi döviz rezervlerinin oluşturulmasına ve Yeni Kalkınma Bankasının kurulmasına dair çerçeve anlaşması imzalanacak.

Döviz rezervlerinin oluşturulmasından amaç, üye ülkelerden her hangi birinde altın-döviz rezervlerinin birden azalması durumunda finans desteği göstermek. 100 milyar dolarlık döviz rezervleri BRİCS üyesi ülkelerin aidatlarından oluşacak. Çin 41 milyar dolar, Rusya, Hindistan ve Brezilya 18'er milyar dolar ve Güney Afrika Cumhuriyeti 5 milyar dolar yatıracak. 

Muhtemel yardım, aidatın tutarı ile kısıtlanacak. Dışa sermayı akışı problemi ile karşı karşıya gelecek veya döviz piyasasında baskıya uğrayacak ülke kendi ihtiyaçlarını esaslandırarak aidatının yüzde 30'u oranında acil yardım alabilecek. 

Ülkenin kalan yardım kısmını alması için Dünya Para Fonunun stabilizasyon programının olması şart koşuluyor. 

Rusya Stratejik Analiz Enstitüsü müdürü İgor Nikolayev, "Tabii, 100 milyar dolar o kadar büyük tutar para değildir. Örneğin 2008-2009 krizi sırasında Rusya’nın rezerv fonu yalnız bir yıl içinde 118 milyar dolar azalmıştı. Bunun için gerçek zorluklar oluştuğu takdirde BRİCS grubunun döviz rezervleri yalnız bir ülkeye yardım göstermek için yeterli olacak. Fakat bu, yine de hiç yoktan iyidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Aynı zamanda BRİCS grubu tarafından Yeni Kalkınma Bankası kurulacak. Bu banka tarafından üye ülkelerin topraklarında alyapı projelerinin uygulanmasına para verilecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)