E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan: Parasal genişleme sürecek---

Babacan: Parasal genişleme sürecek

Babacan: Parasal genişleme sürecek
16 Eylül 2014 - 09:54 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik şartların güçlenene kadar parasal genişleme adımını sürdüreceklerini söyledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, inşaat sektöründe bir gecede, bir kalem değişikliğiyle oluşan 'ölçüsüz rantlara' dikkat çekti.
Babacan 5. Uluslararası İstanbul Finans Zirvesi'nin sabah oturumunda soruları yanıtlarken, inşaat sektörünü destekledikleri ve önemli bir sektör olduğunu belirterek, 'Hatta gelişmiş ülkelerde bile milli gelirin yüzde 8'i inşaat sektöründe gelir' dedi.
İnşaat sektörünün düzenleme ve denetleme içinde çalışması gerektiğine dikkat çekerek 'Bir de çok kısa vadeli küçük kalem oynatmalarla oluşan ölçüsüz rantlar var' dedi ve ekledi:
'Bu ölçüsüz  rantların oluşmasıyla ilgili bizim eleştirilerimiz var. Bu ölçüsüz rantların daha kontrollü, fırsat eştliğine dayanan ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. 'Hangi sektöre yatırım yapayım' dediğinde yatırımcılarımız kararlarını daha sıhatli bir şekilde verebilsinler. Aksi halde çok kolay, bir gecede bir kalem değişikliğiyle, mevzuat değişikliğiyle sağlanan rantların söz konusu olduğu bir alan varken, ister istemez sanayi gibi uzun vadeli gerçekten çok emek isteyen, ciddi fedakarlık isteyen bir sektöre ister istemez ilgi düşebiliyor. Bunu yeniden bir dengelememiz gerekiyor.'

ABD'DE PARASAL SIKILAŞTIRMANIN UYGULANACAĞI DÖNEM

Babacan 5. Uluslararası İstanbul Finans Zirvesi'nin sabah oturumunda yaptığı konuşmada da, ABD ekonomisinde bir iyileşmenin olduğunu ve buna bağlı olarak parasal sıkılaştırmanın uygulanacağı bir döneme doğru gidildiğine dikkat çekti ve ekledi:
'Bu dolar açısından, Amerikan ekonomisi açısından geçerli bir tablo. Avrupa'da toparlanma biraz yavaş ve ülkeden ülkeye değişiyor. OECD'nin tahminlerine göre euro bölgesinin bu yıl ki büyüme hızı yüzde 1.0'in de altında kalıyor. Almanya bunun içinde, Fransa, Hollanda, 
İspanya bunun içinde  üstelik deflasyon riski belirmiş durumda' dedi.

'ABD/AB DENGESİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ'

Babacan, önümüzde ki dönemde Avrupa'da ki bu çok yavaş ve kırılgan toparlanmaya cevap olarak Avrupa Merkez Bankası'nın daha aktif olduğu tablonun görüleceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Umut ediyoruz ki Avrupa Merkez Bankası'nın bu genişleyici adımları, Amerikan Merkez Bankası'nın sıkılşatırıcı adımlarını dengelemekte önemli bir rol oynar. Çünkü Türkiye için bu önemli. Biz 2 yıl önceki G20 toplantısında, 'sıkılaştırma dönemi elbet gelecek ama bunu senkronize şekilde yapmayın, sıralı bir şekilde yapın ve mutlaka  sadece kendi ekonominizi değil, başka ekonomileri ve gelişmekte olan ekonomileri de düşünerek bu adımları atın' dedik. Şu anda ki tablo bize bunu gösteriyor.'

'OYUNUN GEREĞİ NEYSE'

Amerikan Merkez Bankası'nın atacağı adımları için karamsar olmamak gerektiğini ifade eden Babacan, 'Kuşkusuz dikkat edeceğiz, yakında izleyeceğiz, kurumlarımız gerekli adımları mutlaka atacak, oyunun gereği neyse onu yapacak ama öte yandan da herhangi bir
karamsarlık, sıkıntı önümüzdeki dömenle ilgili biz görmüyoruz' diye konuştu.

'HER ALANDA YAPISAL REFORMLARA DEVAM ETMEMİZ GEREKİYOR'

Önümüzdeki dönemde büyümenin yapısal reformlar eliyle olması gereketiğini özellikle vurgulamak istediğini aktaran Ali Babacan, 'Eğer kalıcı, sürdürülebilir bir büyüme istiyorsak, her alanda yapısal reformlara devam etmemiz gerekiyor. 25 tane özel dönüşüm programında tamamlandığında, sizlerde gördüğünüz zaman takdir edeceksiniz' dedi.

'BÜYÜMEYİ VE İSTİHDAMI KORUMAK VE DAHA DA İYİYE GÖTÜRMEK'

Babacan, önümüzdeki dönemde enflasyon ve cari açığın düşürülmesinin öncelikli gündem olduğuna dikkat çekerek, 'Şu anda her ikisi de yüksek. Ama bunu yaparken de kuşkusuz büyümeyi ve istihdamı korumak ve daha da iyiye götürmek... Bunun beraberce gerçekleşmesi yapısal reformlarla olacak' dedi.
Babacan, Türkiye'nin 'hukuk devleti' olması yolundaki çalışmaların da süreceğini belirterek, 'Önümüzdeki dönemde yargı alanındaki reformlar da devam edecek' diye konuştu.

BÜYÜME YÜZDE 3-4 ARALIĞINDA

Babacan, zirvedeki konuşmasının ardından özel bir oturumlar gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Babacan büyümeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, 'İlk yarının tamamına baktığımızda tablo çok da iç karartıcı değil açıkcası. Dolayısyla bu yılın tamamıyla ilgili bizim bekletimiz olumlu. Çok geniş bir aralık vermek gerekirse belki 3-4 aralığı oldukça emniyetli bir aralık olarak bu gün itibarıyla hala görülmekte. Biz orta vadeli programımızla beraber, 
kesinleşmiş son tahminimizi vereceğiz' diye konuştu.

İHRACAT PAZARLARININ ETKİSİ
 
Babacan büyüme rakamının 4'ün altında kalmasında ihracat pazarlarının etkisi olduğunu belirterek, Irak'taki gelişmeler, Avrupa'da arzu edilen performanstan daha düşük bir performans olduğunu ifade etti.

İç piyasayla ilgili gelir oranında harcama yapılması gerektiğini vurguladıklarını belirten Babacan, toplam kredi hacmi artışının uzun vadeli değil dengeli olarka gördükleri yüzde 15'e doğru yaklaştığını ancak ticari kredilerin çok daha hızlı artığını, tüketici kredilerinin ise artış hızının düştüğünü aktardı.

'CİDDİ BİR İTİBAR KAYBINA UĞRADI'

Ali Babacan, 'Derecelendirme kuruluşları kriz döneminde ciddi bir itibar kaybına uğradı. Türkiye'ye yönelik objektif değerlendirme yapılmalı, daha geniş ekiplerle izlenmeli' dedi. Babacan ayrıca yatırımcıların Türkiye'nin mevcut notları hak etmediği görüşünde olduklarını '100 yatırımcıdan 70-80'i bunu söyler' diye ekledi.

'HANGİ ADIMIN ATILMAYACAĞINA BDDK KARAR VERİR'

Babacan bir başka soruyu yanıtlarken de, 'Herhangi bir banka ile ilgili hangi adımın atılıp, hangi adımın atılmayacağına BDDK karar verir' dedi.
Bankacılık ile ilgili tüm bilgileri, ilgili ve yetkili kişilerden almak gerektiğini vurgulayan Babacan, 'Bunu da ya BDDK Başkanı kendisi yapar ya da BDDK internet sitesinden duyuru yapılır' dedi.
Türkiye açısından bankacılık sisteminin sağlamlığının çok önemi bulunduğunu da vurgulayan Babacan, Türkiye'nin yüksek cari açıkğı nedeniyle bankaların da yurtdışından büyük miktarlarda borçlanmalar yaptıklarını söyledi.
Babacan, bu yıl Türkiye'nin cari açığında bir miktar düşüş olacağına da işaret ederek, 'Dolayısıyla  bankalarımızın dış finansman ihtiyacı geçen yıla göre daha az olacak. Bu nedenle burada her hangi endişelenecek bir tablo yok' diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)