E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAsgari ücretli kürkçüleri geçti---

Asgari ücretli kürkçüleri geçti

Asgari ücretli kürkçüleri geçti
29 Ekim 2014 - 07:52 borsagundem.com

Asgari ücretlinin yarısı kadar vergi

Kayıtdışı ekonominin yarattığı çarpıklık gelir vergisi rakamlarında kendini gösterdi. Bir asgari ücretli yılda 711 lira öderken, kürk imalatçısı bu yıl sadece 423 lira vergi ödüyor. En çok vergi veren kesim ise noterler
 
Bekâr bir asgari ücretlinin bu yıl ödeyeceği vergi 711 lira olurken, kürk imalatı yapanların kişi başına ödediği vergi tutarı 423 lirada kaldı. Gelir vergisi beyannamelerine göre, Türkiye’de en yüksek geliri noterler elde ediyor.
 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılı gelirleri üzerinden bu yıl ödenen gelir vergisi beyannamelerine ilişkin veriler, kayıtdışı ekonominin yarattığı çarpıklığı bir kere daha ortaya koydu. Verilere göre, yüksek kazançlar elde ettiği bilinen meslek grupları gelirlerini gizledikleri için Maliye’ye de komik gelir beyanında bulundular. Tüm gelirleri kayıt altında bulunan noterler, diğer meslek gruplarında gelirler gizlendiği için Türkiye’nin en çok kazanan meslek grubu gibi göründü. Bekâr asgari ücretli işçinin ödediği aylık vergi bu yılın ilk yarısında 56.22, ikinci yarısında da 64.26 lira oldu. Asgari ücretlinin bu yılki toplam vergisi 711 liraya ulaşıyor. Buna karşılık, beyanname özetlerine göre çok sayıda meslek grubunun ödediği ortalama vergiler, asgari ücretlinin altında kalıyor.
 
KÜRKÇÜLERİN VERGİSİ AZALDI
 
Kürkçülerin ödedikleri vergi 2012 yılına oranla 2013’te azalarak 447 liradan 423 liraya düştü. Kürkçüleri yıllık 620 lira vergiyle bakkallar, 680 lirayla yeminli mali müşavir ve muhasebeciler, 686 lirayla da lokantacılar izledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)