E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi30 saniyede Adam Smith---

30 saniyede Adam Smith

30 saniyede Adam Smith
24 Kasım 2015 - 10:49 borsagundem.com

30 Saniyede Ekonomi… Her biri yarım dakikada açıklanmış, en düşündürücü 50 iktisat teorisi… İşte ‘Klasikler’den Adam Smith

“İktisat sosyal bilimlerin Fizik’i olmasını ister? Ancak, bu kitabın konusu iktisatçılar başarılı olsalar da, iktisadın asla Fizik olmayacağıdır” diye yazıyor Editör Donald Marron, her biri yarım dakikada açıklanmış, en düşündürücü 50 iktisat teorisini içeren “30 Saniyede Ekonomi”nin önsözünde…

Keynesyen İktisat, Serbest Piyasa Kapitalizmi, ya da Monetarizmi muhakkak duymuşsunuzdur.  Peki, bu iktisat teorileri hakkında bir akşam yemeğinde tartışmaya katılabilecek kadar bilgi sahibi misiniz? İşte Düşünce Okulları, İktisadi Sistemler, İktisadi Çevrimler, Büyüme, Küresel Ticaret, Seçiş, Vergi ve Harcama Politikaları, Piyasalar bölüm başlıkları altında hazırlanan “30 Saniyede Ekonomi” kitabı, en bilinen 50 iktisat teorisini ele alıyor ve onları yarım dakika içinde açıklamaya başarıyor.  20. Yüzyılda yaşanan ekonomik gelişmeleri daha iyi anlamak isteyenler için kronometre Adam Smith’le çalışmaya başlıyor.
 
KLASİKLER
30 saniyede teori

18. yüzyılda Adam Smith,
Piyasanın doğal işleyişinin her zaman istikrar ve refahı sağlayacağını iddia ediyordu. Smith'e göre, piyasanın "görünmez eli" bireysel aktiviteleri bir denge oluşturmak üzere uyumlulaştırırken, piyasa, "trampa, değiş-tokuş ve ticaret" yapmaya dönük doğal insan eğiliminin icrası için bir alan sunar ve bireyler tarafından gerçekleştirilen bütün işlemleri bir araya getirdiği için, onların kriz momentlerinde verdikleri rasyonel tepkileri de bir araya getirmiş olur. Özetle, piyasa devlet müdahalesine ihtiyaç duymadan herhangi bir şoka hızlı bir biçimde tepki verir. Hükümetin canlandırma politikaları yalnızca piyasanın yeni bir denge oluşturma kabiliyetini sınırlar. Bunlar kriz dönemlerinde gelirleri yapay olarak artırır, giderek istikrarsızlaşan bir denge durumuna geçici olarak destek olur. Bu türden politikalar vergi ödeyenler açısından büyük maliyetlere neden olur ve yalnızca gelecek için problemler biriktirir. Robert Lucas Jr. iktisat politikalarının etkilerine dair benzer öngörüleri yakın zamanda genişletti. Lucas, bireylerin belli bir politikaya dönük "rasyonel beklentileri"nin onların tepkilerini etkileyeceğini ve böylelikle politikanın sonuçlarını da belirleyeceğini iddia ediyor, iktisat politikaları bireyleri belli tepkiler vermeleri konusunda kandıramaz; daha ziyade -ki o da hükümetin güvenilirliği yeterli ise- piyasa ayarlamalarının yol açtığı bireysel tepkileri hafifletebilir.
KAYNAK: 30 SANİYEDE EKONOMİ / CARETTA KİTAPLARI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)