Levent Kerik [email protected] Levent Kerik

Küresel Piyasalar neden sarsılıyor?

20 Mayıs 2015, 14:05 - -

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle hepinizin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlarım. Her nedense son zamanlarda bizde ne zaman bayram olup piyasalar kapalı olsa, küresel piyasalarda ciddi gelişmeler ve fiyatlamalar oluyor.

Avrupa tarafından başlayalım. Dün bizim piyasalarımız kapalıyken, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyelerinden Benoit Coure’dan önemli bir açıklama geldi. Avrupa ikinci el tahvil piyasasındaki durgunluğu dikkate alarak, yaz aylarında likiditenin daha da düşebileceği öngörüsüyle Mayıs ve Haziran ayları için tahvil alımlarının daha yüklü bir şekilde yapılabileceği ve Eylül’de tekrar aylık 60 milyar euro’luk standart alım programına devam edilebileceği yönünde gelen açıklama euro/usd kurunda düşüş yönünde sert bir harekete yol açtı. Buna ilaveten yine ECB Yönetim Kurulu üyelerinden Christian Noyer de benzer şekilde, “Yaz aylarında likidite sıkışıklığı yaşanırsa, daha yüklü tahvil alımı yapabiliriz” açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamalarda tahvil alım programında sadece Temmuz ve Ağustos aylarındaki düşük likidite olasılığına karşı önceki iki ayda daha fazla miktarda (60 milyar eoru’dan daha fazla) tahvil alınabileceği, koşullar normalleştikten sonra muhtemelen Eylül ayından itibaren normale dönüleceği vurgulanıyor. İlaveten Avrupa’da faiz artışının, durumun normalleşmeye başladığını gösterdiği, sadece faiz artış hızından endişe duyulduğu vurgulanarak adeta bir taşla iki kuş vurma çabası görülüyor. Bildiğiniz gibi son 3 haftada Almanya’da faizler %0,07’den , % 0,80’e çıkarak 11 katlık bir artış gerçekleştirdi. Alman faizleri geçen Perşembe gördüğü %0,80’den düşüşe geçerek %0,55-0,60 aralığında dengelendi. Avrupa 10 yıllık faizleri ile Almanya 10 yıllıkları arasında spread daraldı. Dünkü açıklamaların tahvil üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, euro/usd paritesinde ise son iki ayın en sert düşüşüne neden oldu. Geçen hafta içinde yukarıda 1,1465’i gören parite, bugün itibarıyla aşağıda 1,1065’i görmüş durumda.  Bu düşüşte, son dönemlerde ABD’den gelen verilerin beklenti altında kalmasından sonra, dün açıklanan yeni konut başlangıçları verisinin son 7 yılın zirvesinde gelmesinin de payı var. Çünkü konut verilerindeki düzelme, işgücü ve mortgage piyasalarında oluşacak iyileşmenin öncü göstergesi olarak kabul edilebilir. İngiltere’de 1960’dan beri ilk kez negatif gelen enflasyon rakamı da dünün dikkat çeken bir başka noktasıydı. Avrupa’nın baş ağrısı olan Yunanistan ile ilgili ise, iki farklı ve birbirne zıt yönlü açıklama geldi. Yunanistan’a göre anlaşmaya çok yakınlarken, Avrupa Komisyonu ise tam tersini düşündüğünü deklare ediyor. Yani önümüzdeki ay IMF ödemesi yine tehlike yaratmaya devam edecek. Yakın bir zamanda Çipras ile Merkel’in görüşeceği söyleniyor, fakat sürpriz bir karar çıkma olasılığı zayıf. Çünkü bu konuda Yunanistan’a verilecek bir taviz, İspanya ve İtalya için de ayrı bir siyasi beklenti yaratarak domino etkisine neden olabilir.

Son zamanlarda çıkan raporlar, Avrupa’nın Yunanistan’a rağmen toparlandığını, yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmanın artarak devam edeceğini söyleyerek, euro yanlısı bir tutumu ön plana çıkarıyorlar. Fakat bence burada ciddi soru işaretleri var. Çünkü bir tarafta, parasal genişlemeyi sonlandırmış,  faiz arttıracağına açıklayan ve buna rağmen yıllık ortalama %2,5 büyüyen bir ABD; diğer tarafta ise parasal genişlemeye yeni başlamış, tahvil piyasasında likidite problemi yaşama ihtimali olan ve yıllık büyümesini aldığı tüm önlemlere ve düşük faize rağmen % 1,4’ün üzerine çıkaramayan bir Avrupa. Yani Avrupa parasal genişleme programı uygulayarak ekonomisini canlandırmaya çalışırken, düşen euro yüzünden bu defa ihracatının düşerek dış ticaret açığının artması tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu paradoksu aşmak kolay değil.

Asya tarafında ise; Japonya’da büyüme verisi  %1,5 olan beklentiyi aşarak % 2 geldi.  Verinin alt kalemlerinde dikkat çeken nokta, özel tüketim ve sermaye harcamalarındaki yüksek artış. Asya’nın diğer büyük ekonomisi Çin’de ise yeni eylem planı devreye girdi.  Son aylarda Çin’in büyüme hızı da düştüğü için bazı canlandırma politikaları devreye sokuluyor. Özellikle piyasalar, kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması ve sermaye girişini arttırmak için yapılan düzenlemeleri sevmiş görünüyorlar.

İç piyasaya bir göz atacak olursak; son zamanlarda ABD’den gelen kötü veriler yüzünden, gelişen ülke para birimleri değer kazandı.  TL, son 1 ay içinde % 4’lük değer kazancıyla, olumlu performans gösterenler arasında ikinci sırada. Fakat yılbaşından itibaren bakarsak, Brezilya real’inden sonra değer kaybedenler arasında da en kötü performan olarak yine ikinci sırada olduğumuzu görüyoruz. Dikkat çeken nokta, seçim yaklaştıkça ülkemize giren para miktarındaki artış. Bu durum son gelen net hata noksan kalemindeki yükselişten de anlaşılabiliyor. Yani TL’deki olumlu performans düşük talep yüzünden değil, arzdaki artıştan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Kaynağını tam olarak bilemediğimiz bu para girişi, bence riski arttıyor. Bu illüzyon nedeniyle dikkatli olmanızı öneririm. Ayrıca dikkat çekmek istediğim diğer önemli bir nokta daha var. 15 Nisan 2015 tarihinde Gümrük Müstaşarlığı tarafınfan yayınlanan bir genelge var. Bu genelgeye göre; yurdışından getirilen paranın bir üst sınırlamaya ve beyana tabi olmaksızın yurdumuza sokulması serbest hale getirildi.  Tüm bu gelişmeler  usd/try kuru  üzerinde şimdilik pozitif etki yaratıyor. Fakat bu durum ülkemizi bir kara para cenneti haline getiri mi ; bunun yorumunu sizlere bırakıyorum.

TEKNİK DEĞERLENDİRME

EURO/USD: Parite dün 1,1200 desteğini kırarak, kısa vade için yönünü 1,1050 hedefli aşağıya çevirdi. Haftalık kapanış açısından 1,1080 noktasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nokta kırılırsa, düşüş 1,0890 hedefli devam edebilir. 1,1290’ların üzerinde günlük kapanış yapılamadığı sürece düşüş trendi devam edecektir.

USD/TRY: Kısa vade için düşüş trendinde olmasına rağmen, 2,5820’lerden taban yapıp, 2,6090 direncini geçmeye çalışabilir. Direnci kırabilirse, yükseliş 2,6280 ve 2,6670 hedefli devam edebilir. Şimdilik 2,5800’lerin altına inilmeden düşüşün devamını beklemiyorum.

[email protected]

[email protected]

twitter@leventkerik

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster