Ana SayfaHisse Öneri ListesiMayıs ayı hisse stratejisi: Seçim yolunda Türkiye---

Mayıs ayı hisse stratejisi: Seçim yolunda Türkiye

1 / 21
Mayıs ayı hisse stratejisi: Seçim yolunda Türkiye
07 Mayıs 2015 - 11:56 www.borsagundem.com

Kırılgan besli kulübüne geri döndük 

Düsük petrol fiyatları ve bol küresel likiditeyi arkasına alarak yıla güçlü bir baslangıç yapan Türkiye, risk istahının bozulması ve yapılan politika hataları nedeniyle yeniden kırılgan besli grubuna döndü. Petrol fiyatlarının dip noktasına göre %45’ten fazla yükselmesi ve ABD dolarının son 11 yılın zirvesine yakın seviyelerde seyretmesi Türkiye piyasalarındaki satısın siddetini artırdı.

Yabancı yatırımcıların satısları Nisan ayında devam etti

Fed’in faiz artırım beklentilerinin ertelenmesi ve gelismekte olan ülkelere yönelik risk istahının artması ile Nisan ayına güçlü bir sekilde baslayan Türkiye piyasaları doların güçlenmesi ile birlikte kazancının önemli bir kısmını geri verdi. Merkez Bankasının piyasalara verdigi likiditeyi azaltarak gecelik faizleri yukarı çekmesi kuru dizginlemek için yeterli olmayınca yabancı yatırımcıların tahvil pozisyonları toplamda 1,0 milyar dolar azaldı.

Ekonomi yönetiminin piyasaları dogru okuması gerekli

Serbest piyasa ekonomisinin ve demokrasinin hakim oldugu bir ülkede piyasaların tepkisi ve seçim anketleri bir barometre vazifesi görür. Piyasaların verdigi tepkiler ekonomi yönetimine yaklasan fırtınanın öncü dalgaları karsısında ekonominin ne kadar kırılgan oldugunu gösterir. Benzer sekilde seçim anketleri ve seçim sonuçları iktidar ve muhalefet partilerinin neyi dogru neyi yanlıs yaptıgını gösteren bir karne gibidir.

Piyasaların tepkisini sadece politik belirsizlige baglamak dogru degil

Yüksek betaya sahip Türkiye’nin küresel risk istahında önemli bir bozulma yokken gelismekte olan ülkelerden bu denli olumsuz ayrısmasında ekonomik göstergelerdeki bozulma basat rolü oynuyor. Ancak ekonomik gidisattaki bozulmanın
da etkisiyle seçimlerden sonra olusacak tablonun eskisine göre çok daha belirsiz oldugunu belirtelim.

HDP barajı asarsa AKP’nin meclisteki gücü azalır

Açıklanan seçim anketleri bir kaç tanesi haricinde AKP’nin iktidarı kaybedecegine isaret etmiyor. Uçlarda dolasan anketleri çıkartıp ortalamasını aldıgımızda HDP’nin meclise sınırdan girdigi ve AKP’nin %44,3 oy ve 279 milletvekili ile çogunlugu sınırda sagladıgı bir tablo ortaya çıkıyor. Son dakika sürprizi ile bir koalisyon hükümeti potaya girebilir. Buna karsın, HDP’nin meclise girememesi durumunda AKP 326 oy ile baskanlık sistemi için referandumu zorlar.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nakitte kalacağım artık.07 Mayıs 2015 22:52

    haziranda 70.000 ihtimali, varken hisse misse alınmaz.

  • metalci07 Mayıs 2015 20:06

    %43.5 değil %48. kemal dervişin başarısı ımf den borç almaktı ama artık ihtiyaç kalmadı imf ye. millet borç alana değil ödeyene oy veriyor.

  • burak07 Mayıs 2015 19:46

    kesinlikle%47 altinda dusmemeli olaganustu million proje 've hizmetlere karsilik 150 bin tl lik endeks aldim her dususde de almaya devam..

  • Ahmet07 Mayıs 2015 14:35

    Şu ideoloji insanlara neleri söylettiriyor

  • akp mi aman uzak dursun artık07 Mayıs 2015 12:50

    % 43.5 oyu nasıl alıyor onu bile anlamıyorum. vergi, gayrımenkul başka ne var? tek başarıları yok, tüm başarı dervişin programı zaten sonrasında üstüne birşey koymadıkları için bu hale geldik