E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKarsan'da büyüme hikayesi fiyatlandı---

Karsan'da büyüme hikayesi fiyatlandı

Karsan'da büyüme hikayesi fiyatlandı
08 Nisan 2015 - 08:37 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından yapılan analizde Karsan için tavsiye ve hedef fiyat belirlendi

İş Yatırım, Karsan hisse analizinde Hyundai’nin yeni hafif ticarı araç projesinin Karsan'a sağlayacağı faydalar değerlendirilirken hisse için tavsiye de açıklandı.

İş Yatırım raporu şöyle:

''Büyüme hikayesi fiyatlandı

Zarar dolu yıllardan sonra Hyundai’nin yeni hafif ticarı araç projesi karı arttıracak. 2012 yılında imzalanan anlaşmaya göre, Karsan anlaşmadaki al ve öde maddesi kapsamında, 2015 ve 2021 arasında Hyundai’nin 3,5-5 ton aralığındaki yeni ticari araç ailesindeki ürünleri toplamda en az 200 bin adet olarak üretimini gerçekleştirecek. Üretim adetleri başlangıç yıllarında 10 bin - 20 bin adetlerinde planlanırken, sözleşme süresi boyunca 50 bin adet seviyelerini bulacak. Karsan önümüzdeki yedi yıl Hyundai garantisi ile toplamda minimum 200 bin adet üreticeği araçlardan 4 milyar Avro gelir elde etmeyi bekliyor. HMC hafif ticari araç projesi Karsan için iyileşen kapasite kullanım oranıyla birlikte artan ölçek ekonomisi sayesinde büyümeyi ve kar marjlarındaki iyileşmeyi hızlandıran bir proje olarak öne çıkıyor.

Proje kaynaklı güçlü nakit yaratımı sağlıklı sermaye yapısını da beraberinde getirecek. Karsan işletme sermayesindeki bozulma, yeni araçlar için yatırım harcamaları ve dalgalanan satış hacimleri ile birlikte düşen kapasite kullanım oranı kaynaklı zayıf operasyonel performans nedeniyle son beş yıldır yüksek borç yülü taşımaktadır. 2006’dan bu yana hissederlardan bedelli sermaye arttırımı neticesinde toplanan 395 milyon TL nakde rağme, borç / (borç + özsermaye) oranı yaklaşık %55 seviyesinde gerçekleşti. HMC ile yapılan üretim anlaşması ile iyileşecek operasyonel karlılık neticesinde yaratılacak güçlü nakit akımları sayesinde borç / (borç + özsermaye) oranının 2014’deki %77 seviyesinden 2021’de %7’e düşeceğini öngörüyoruz.

Sabit giderlerin emilimi kar marjlarını arttıracak. Sabit giderler ve atıl kapasite giderleri sırasıyla Karsan’ın 2014 yıl sonu SMM’de %19 ve %7’lik paya sahiptir. Hyundai ile yapılan üretim anlşaması ile artacak olan üretim hacmi ile Karsan’ın kendi geliştirdiği ürünlerinde de karlılığı arttıracaktır.

Hyundai hafif ticari araç üretim sözleşmesinin yenilenmeme riski. Hyundai hafif ticari araç üretimi 2015’de başlayacak ve yedi yıllık bir dönemi kapsayan bir projedir. Eğer HMC anlaşma bitimi olan 2021’de sözleşmeyi yenilemezse ve Karsan bu proje yerine geçecek yeni bir proje almazsa yine atıl kapasite problemi ile karşı karşıya kalacaktır.

Faizlerde artış net karı aşağıya çekebilir. 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine teslim edilen otobüslerle ilgili alacaklar da dahil edildiğinde, Karsan’ın net borç pozisyonu 2013 yıl sonundaki 291 milyon TL’den 2014’de 623 milyon TL’ye artış göstermektedir. Şirketin borcunun çoğunu oluşturan para birimi olan TL toplamda %74 paya sahipken, geri kalan %25 Euro ve %2 USD bazlıdır. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz arttırım çevrimi ile yükselecek olan yurtiçi faiz oranları şirketin net karını olumsuz etkileyebilir.

KARSN’ı TUT tavsiyesi ile takip listemize alıyoruz. Karsan hedef değerimize ulaşmak için, hissenin uzun vadeli büyüme beklentilerini daha iyi yansıtmak amacıyla İNA yöntemine %75 ağırlık verirken, uluslararası benzerleri karşılaştırma analizine %25 ağırlık verdik. KARSN için ulaştığımız hisse başına 1.90TL hedef fiyatımız %12 sınırlı getiriye işaret ettiğinden hisse için takibimizi TUT tavsiyesi ile başlatıyoruz. Hedef fiyatımıza ulaşmak için kullandığımız baz senaryoda 2015 - 2021 yıllarında 200 bin adet olarak üretilecek Hyundai hafif ticari araç projesinin ortalama FAVÖK marjını %9 olarak öngördük.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 10,26
En Yüksek: 10,59
En Düşük: 10,25
Değişim -2,56 %
FK: 80,02
PD / DD: 3,98
İşlem Hacmi 62.665.621
Toplam Adet: 5.992.995
Ağırlıklı Ort.: 10,49
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)