Ana SayfaHisse Öneri ListesiFED kararları sonrası 'al' veren 11 hisse---

FED kararları sonrası 'al' veren 11 hisse

1 / 14
FED kararları sonrası 'al' veren 11 hisse
23 Mart 2015 - 15:00 www.borsagundem.com


Geçen hafta piyasalar için önemli olan iki toplantı gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun gerçekleştirdiği toplantının ertesi günü (18 Mart) Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) da Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı gerçekleştirildi. TCMB geçen hafta piyasalardaki genel beklenti doğrultusunda politika ve koridor faizlerine dokunmayarak sabit bıraktı. Buna paralel olarak dolar kurunda bir miktar rahatlama gözlendi.
FED ise yine piyasa beklentilerine paralel olarak "sabırlı" ifadesini kaldırdı. FED Başkanı Janet Yellen, iki kez "faiz artış zamanı¬na karar vermedik" açıklaması yaparak faiz artırımı için Nisan ayının imkansız olduğunu söyledi. Mayıs ayında FOMC toplantısı olmadığını ifade eden analistler, FED'in faiz ko¬nusu için haziran ayını masada tuttuğunu ancak beklentileri Eylül ayına kaydırdığını belirtiyor. Öte yandan, FED üyelerinin 2015 sonu fonlama faizi beklentisini yüzde 1.125'ten 0.625'e indirerek; 2015'te faiz artırsa da bu faiz artışının son derece ölçülü olacağı sinyalini verdiğini belirtelim. Sonuçta TCMB'den ve FED'den gelen söz konusu açıklamaların, piyasalar tarafından olumlu karşılandığını söylemek mümkün.
Öte yandan analistler, FED'in faiz oranlarını bu yıl piyasa beklentisinden daha düşük hızda artırabileceğini belirtmesi ve faiz artırImı beklentilerinin hazirandan eylül ayına ötelenebileceği beklentisinin TCMB üzerinde faiz indirimi baskısı olabileceğine işaret ediyor. Buna bağlı olarak da TCMB'nin önümüzdeki toplantısında 25-50 baz puan faiz in¬dirimi yapabileceği düşünülüyor.
FED'in faiz artırımı konusunda analistlerin bir bölümü Eylül ayını işaret ederken bir bölümü ise Yellen'in "Haziran ayı kesin değil ama olabilir de" tarzında bir cümle kurmasına dikkat çekerek bu algıya katılmadığını söylüyor.
İdil Taraklı’nın Para dergisindeki haberine göre Türkiye'de Haziran ayında genel seçim yapılacağını dikkat çeken analistler, hem merkez bankalarının izleyeceği politikaların hem de seçim atmosferi nedeniyle Borsa İstanbul'da yüksek volatil (oynak) günler yaşayacağımızı tahmin ediyor. Analistlere göre, bu dönemde yükselişin sürmesiyle BIST-100 endeksi 85 bin- 87 bin 500 ve 92 bin seviyelerini test edebilir.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)