Ana SayfaHisse Öneri ListesiBorsada yükselişi sağlayabilecek 14 hisse---

Borsada yükselişi sağlayabilecek 14 hisse

1 / 22
Borsada yükselişi sağlayabilecek 14 hisse
03 Kasım 2014 - 10:37 www.borsagundem.com

Geçen haftanın en önemli gündem maddesi Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) toplantısıydı. FED, bu toplantı ile tahvil alimim sonlandırdığını açıkladı. Faizi yüzde 0.25 ile sabit bırakırken yaptığı açıklama ile beklenen bir anlamda gerçekleşmiş oldu. Piyasaların büyük bölümünün beklentisi de bu yöndeydi. Ancak FED’den daha güvercin açıklamalar bekleyenler de yok.

"CAM, DEMİR ÇELİK, KİMYA"

Bütün bunların etkisiyle BIST-100 endeksi geçen hafta 81 bin seviyelerini aştı. 80- 81 bin 500 aralığının önemli direnç seviyeleri olduğunu ifade eden analistler, bu seviyelerin üzerinde 82 bin-84 bin 500 ve 85 binlerin bulunduğunu belirtiyor. Bunun değildi. Ancak bu türden açıklamalar bekleyenler yanıldı. FED, ABD ekonomisinde istihdam piyasasındaki atıl kapasitenin gerilediğini ve büyümenin dengeli olduğunu söyledi, kısacası ekonomiyle ilgili pozitif açıklamalarda bulundu.

Geçen hafta FED’den gelen açıklama¬larla, piyasaları uzun süredir etkisi altında tutan “FED tahvil alimim bitirmeyi erteler mi?” sorusu da yanıtını bulmuş oldu. Kısacası piyasalarda bir süredir zaten satın alınmaya başlanan FED’in tahvil alimim son landıracağı haberi gerçekleşmiş oldu. Bu da Borsa İstanbul (BIST) üzerindeki baskıyı bir anlamda kaldırdı. BIST’teki rahatlama ve yukarı yönlü harekette, FED’in yaptığı açıklamanın yanı sıra yakın dönemde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomide parasal genişleme yönünde attığı adımların ve petrol fiyatlarında görülen düşük seyrin de etkili olduğu söylenebilir.

Öte yandan geçen hafta Japonya Merkez Bankası’nm (BOJ) parasal genişlemeyi 80 trilyon Yen’e çıkarmasının küresel piyasalarda olumlu bir hava yarattığına dikkat çekiliyor. Bunun da BIST’e olumlu yansıyan bir başka gelişme olduğu hatırlatılıyor. Japon Merkez Bankası, düşük enflasyonla mücadele kapsamında halihazırda 60-70 trilyon yen (543-634 milyar dolar) olan yıllık devlet tahvili alım programını 80 trilyon yene (724 milyar dolara) yükseltti. Bu kararla birlikte BOJ’un tahvil alanlarının ortalama aylık bazda yaklaşık-7.5 milyar dolar artmış olacağına dikkat çeken analistler, buna ilave olarak yıllık toplam 3 trilyon yen (yıllık 27 milyar dolar, aylık 2.3 milyar dolar) tutarında borsa yatırım fonu (ETF) ve gayrimenkule dayalı varlık satın alacağına da dikkat çekiyor. Bunun da piyasaları olumlu yönde etkileyecek bir gelişme olduğu hatırlatılıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)