Ana SayfaHisse Öneri ListesiAylık hisse önerileri ve piyasa stratejisi---

Aylık hisse önerileri ve piyasa stratejisi

1 / 13
Aylık hisse önerileri ve piyasa stratejisi
16 Nisan 2015 - 11:33 www.borsagundem.com

Kurdaki yükseliş piyasaların başlıca gündem maddesini oluştururken, yatırımcıların kafasındaki soru TL'nin zayıfladığı bu ortamda hangi şirket ve sektörlerin ön plana çıkacağı olarak gözükmektedir. Her ne kadar zayıf kur ortamından yararlanan şirketler olsa da, işlem gören şirketlerin büyük çoğunluğunun özellikle net kar anlamında kur farkı giderleri dolayısıyla zayıf TL'den olumsuz etkilendiğni 1Q tahminlerinde gözlemlemiş olduk. Bugünkü kur ortamını anlamak için 2002 yılına bakmak gerektiğini düşünüyoruz. 2002'de Euro'nun Dolar'a karşı 0.80 seviyesinden başladığı yükselişi 2008 sonlarına kadar sürdü. Uzun bir süre yatay seyir sonrası geçen yıl ortasından bu yana Euro'nun Dolar'a karşı %30 gerilemesinin olumsuz etkisini emtia fiyatlarındaki %36'lık düşüş telafi etti. İhracat gelirlerinin ağırlıklı kısmının Euro olması nedeniyle, Euro'nun değer kaybı sıkıntı yaratırken, öte yandan geleneksel olarak Dolar bazlı ihracat yaptığımız Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkelerindeki sorunlu döneme rastladı. BDT ve Orta Doğu ülkeleri sırasıyla ihracatımızda %10 ve %28 pay almaktadır. 

Ekonominin güçlü taraflarına bakıldığında ise bütçe dengesi ön plana çıkmaktadır. Buna rağmen, KDV ve ithalat vergileri dolayısıyla, vergi gelirleri tüketim ve ithalata ciddi anlamda bağımlıdır. KDV ve ithalat vergileri, vergi gelirlerinin sırasıyla %35 ve %18'ini oluşturmaktadır. %3 civarında bir ekonomik büyüme ve düşük enerji maliyetlerine rağmen cari açığın gayrisafi milli hasılaya oranının 2015 yılında %4.7'de kalmasını bekliyoruz. Kurun %15 geçişkenliğini düşününce enflasyonun %6.5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. 2015 enflasyon beklentimiz %7.5 seviyesinde bulunmaktadır. Bu noktada hükümetin kur artışına müdahale etme eğiliminin düşük olduğunu gözlemliyoruz. TL'nin değer kaybının ekonomi yönetiminde rahatsızlık yaratmaması, gelişmekte olan ülke para birimlerine önümüzdeki dönemde daha ciddi ataklar geldiğinde ve seçim yılı olması dolayısıyla TCMB'nin faiz arttırma olasılığının düşük olması nedeniyle TL'deki değer kaybının nasıl yönetileceğini sorguluyoruz.

Sonuç olarak Fed'in faiz artışını ertelemesi, TL'nin Dolara karşı 2.85'lerin üstüne çıkmaması, reel kurun 95 seviyesinin altına düşmemesi ya da TCMB'nin faiz artışı sinyalleri vermesi senaryosunda yatırımcıların diğer ülkelere göre geride kalmış hisselere ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda beğendiğimiz hisseleri daha defansif isimler etrafında topladık.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)