E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiAlkim Kimya'yı izleme listesine ekledi---

Alkim Kimya'yı izleme listesine ekledi

Alkim Kimya'yı izleme listesine ekledi
11 Ağustos 2015 - 09:26 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan raporda hisse için hedef fiyat belirlendi

''Alkim Alkali Kimya’yı 21.6TL hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile takip listemize ekliyoruz. Alkim Kimya; Ortadogu , Kuzey Afrika ve Dogu Avrupa’nın en büyük, Dünya’da ise Çinli üreticileri saymazsak 5. en büyük sodyum sülfat üreticisidir. Sirket 410bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’deki talebin %85’ini karsılamaktadır. Üretim Konya Tersakan, Konya Bolluk ve Afyon Acıgöl’de göller ile Ankara Çayırhan’daki yer altı madeninden saglanmaktadır. Sirketin sahip oldugu imtiyazlar 300 milyon tondan fazla sodyum sülfat rezervini kapsamaktadır.

AL tavsiyemizin temel gerekçeleri olarak;
i) yurtiçinde ve bölgede rekabetle karsılasmadan en büyük oyuncu olması,
ii) gelirlerin Avro bazla maliyetlerin ise TL bazlı olması,
iii) kapasite artısları ile büyüme potansiyeli,
iv) sektöre yeni oyuncu girisinin çok zor olması ve v) yerli ve yabancı müsteriler ile olan uzun süreli saglanan anlasmaları gösterebiliriz. Deterjan sodyum sülfatın en yüksek kullanım alanı. Sodyum sülfat % 69 oranında deterjan üreticileri (toz deterjan ve tabletlerde) tarafından kullanılırken, %9 kimya, %8 cam, %4 tekstil, %4 kagıt ve %6 diger sektörler tarafından tüketiliyor. Sirketin daimi müsterileri olarak deterjan üreticileri olan Unilever, Henkel, P&G, Hayat Kimya ve ABC gösterilebilir. Türkiye hem deterjan kullanımının hem de bulasık makinesi penetrasyonunun gelismis ülkelere kıyasla düsük olması nedeniyle önemli büyüme vadediyor. Ayrıca, Orta Dogu ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlık sirket için stratejik öneme sahip.

%80 istiraki ALKA ile kagıt sektöründe faaliyet gösteriyor. %20 halka açıklık oranı ile BIST’te islem gören ALKA, %11 pazar payı ile kagıtsektöründe lider konumda bulunuyor. Kagıt faaliyetleri, sirketin konsolide gelirlerinin %51 ve konsolide FAVÖK’ünün %28’ini olusturuyor. Önümüzdeki 3 yılda (2015-2018) %24 FAVÖK ve %26 net kar büyümesi tahmin ediyoruz. Kapasite artısı ve artan operasyonel karlılık neticesinde FAVÖK ve net karda önümüzdeki 3 yılda %24 ve %26 YBBO büyüme tahmin ediyoruz. 

Deger yaratma potansiyeli satın almalar için cazip bir aday. Alkim’in ana ortagı Kora Ailesi %68 paylarının satısı için yurtiçi ve yurtdısı yatırımcılarla iki yılı askın süren görüsmeler sürdürdüler. Fakat, Aralık 2014’te satıs sürecinin iptal oldugu açıklanırken, hisse o tarihten itibaren endeksin %25 gerisinde kaldı. Fakat, sirketin sahip oldugu zengin sodyum sülfat rezervleri, Çayırhan’da kapasite artısı ile büyüme potansiyeli, krom, magnezyum türevleri ve potasyum sülfat gibi planlanan katma degeri yüksek yeni ürünler gibi gizli degerlere sahip olması nedeniyle tekrar satın alma hedefi olabilir. 

Riskler: Göllerdeki üretimin mevsimsel etkenlere baglı olarak dönemsel farklılıklar gösterebilmesi, deterjan sektöründeki büyümenin beklenenden daha yavas gerçeklesmesi veya sıvı deterjana geçisin hızlı olması, yer altı madenciligi ile ilgili olarak yasal degisiklikler ve kagıt tüketimininbeklenenden daha hızlı yavaslamasını önemli risk faktörleri olarak sıralayabiliriz.''

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 32,34
En Yüksek: 32,70
En Düşük: 32,12
Değişim -0,12 %
FK: 17,90
PD / DD: 1,89
İşlem Hacmi 44.556.099
Toplam Adet: 1.377.334
Ağırlıklı Ort.: 32,33
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)