E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZeybekci ve iş dünyasına Hollanda'da sıcak karşılama---

Zeybekci ve iş dünyasına Hollanda'da sıcak karşılama

Zeybekci ve iş dünyasına Hollanda'da sıcak karşılama
24 Ağustos 2016 - 05:28 borsagundem.com

Darbe girişiminden sonra Avrupa’da oluşan ‘olumsuz’ Türkiye algısını düzeltmek için harekete geçen Türk iş dünyası ve hükümet, Hollanda’da mevkidaşları ile buluştu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türk iş dünyasının temsilcileri birlikte çıktıkları ‘algı düzeltme’ turunun dördüncü durağı Hollanda’da ilgiyle karşılandı. Hollanda’nın en büyük şirketleriyle basına kapalı toplantı düzenleyen Türk heyetine ev sahipliği yapan Hollanda Sanayi ve İşverenler Konfederasyonu Başkanı Hans de Boer, “İyi ki geldiniz, sizi dinlemek istiyoruz. Ayrıca işadamlarımızın sorularını da yanıtlayın lütfen” diyerek başladığı sözlerini, “Türkiye’nin çok etkileyici bir ekonomik performansı var ve bizim de Türkiye ekonomisinden çok yüksek beklentilerimiz var. Yaklaşık 6 milyar dolarlık ticaretimiz ve karşılıklı önemli yatırımlarımız var. Darbe girişimi Türkiye’yle ilgili kafa karışıklıklarına neden oldu ve zihinlerde çok sorular uyandırdı. Türkiye’de neler oluyor” şeklinde tamamladı.

EVET ANLAMAK ZORUNDAYIZ

Bakan Zeybekci ise, “Aslında Türkiye’yi anlatma ihtiyacı hissetmiyoruz, çünkü Hollandalı işadamları zaten yakından tanıyorlar ama biz ne olduğunu anlatmak zorundayız. 15 Temmuz’da gün içinde her şey yolundaydı. Şimdi de yolunda ve ülkemizde yabancı yatırımcılar için şu anda da değişen bir şey yok. Makro ekonomik verilerimiz küresel ölçeklere göre gayet iyi. Zaten 18 Temmuz Pazartesi günü ülkemizde bankacılık, ticaret ve tüm ekonomik faaliyetler hiçbir aksama olmadan devam etti ki bazı kredi derecelendirme kuruluşları verilere bakmadan not indirdi” diye konuştu.

İşadamları ile birlikte Hollanda’ya (Rotterdam’a) gelen milletvekilleri Arzu Erdem (MHP), Rıza Yalçınkaya (CHP) ve Mehmet Muş’u (AK Parti) Hollandalı işadamlarına tanıtan Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “Türkiye’de olanları paylaşmak için buradayız. Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşları ile işadamları ve hem iktidar hem muhalefet partilerinin vekilleriyle burdayız. 15 Temmuz saldırısı olduğunda meclisi bombalarken, tanklar sokaklardayken biz tüm siyasi taraflar meclisteydik. Hollandalı dostlarımızın bunu anlaması elbette zor, ama bazı üniforma giymiş teröristler Meclis’i bombaladılar. Ancak dünya demokrasi tarihi bunu hatırlayacak. Bundan sonra Türkiye’de demokrasi Türk halkının teminatı altındadır. Bunu Fransız İhtilali ile ya da İngiltere’de veya ABD’de demokrasi savaşlarında olduğu gibi tarih kaydetti. Gerçekte Türkiye’de olanlar, bazı ülkelerde hakkımızda oluşan algıdan çok farklı.”

ÖZİNCE: MESAJLAR YERİNE ULAŞIYOR

Bakan Zeybekci ile geziye katılan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Bütün kaygılara rağmen, Türk devletini temsil edenler, ‘demokrasi’ diyor ve bu çok güzel bir şey. Avrupa Birliği hedefimizi vurguluyoruz. Hatta ‘bizim için o standartlara, normlara ulaşmak önemli’ diyoruz ki bu da çok güzel. Bir de ‘gelin bizimle iş yapın’ diyoruz. Bütün bunlar herkes için güzel mesajlar” dedi. Özince, “Türkiye’nin en büyük kredi portföyünün altında imzası bulunan bir kuruluşun temsilcisi olarak, 2001 krizinde piyasaların etkilenmesinin, 15 Temmuz’dakine göre en az 10 misli daha büyük olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

BAKANLIĞIMA GELİN, İSTEYİN

BAKAN Zeybekci, de yeni teşvik ve desteklerden bahsederek, “Benim bakanlığım sizin bakanlığınızdır. Gelin ne istiyorsanız açıkça söyleyin. Ülkemizde yatırım fırsatları çok büyük. İki ülkenin işadamları olarak üçüncü ülkelerde de ortak işlere girişebilirsiniz” dedi. Zeybekci, Hollandalı firmaların Türkiye’de 2000-2016 dönemindeki doğrudan yatırımlarının 20 milyar doları aştığını, Türklerin bu ülkedeki yatırımlarının da 11 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)