E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZeybekci: 2 haneli ihracat büyümesi bu yıl gerçekleşecek---

Zeybekci: 2 haneli ihracat büyümesi bu yıl gerçekleşecek

Zeybekci: 2 haneli ihracat büyümesi bu yıl gerçekleşecek
17 Mart 2018 - 14:46 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye'nin 2017 büyümesini kimisi 4,5 kimisi 5 diyor. Biz daha yukarıda bekliyoruz. 2018'de beklentimiz daha yüksek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kredi derecelendirme kuruluşları ve Türkiye'nin büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 2017 yılında G20 ve OECD ülkeleri içinde bir numaralı büyüyen ülkesi olduğunun altını çizen Bakan Zeybekci,  kredi derecelendirme kuruluşlarının büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı revizyonları aktardı.

Zeybekci, "Türkiye'nin büyüme ortalaması yüzde 7-8, kredi derecelendirme kuruluşu yüzde 2,5-2,75'ler seviyesinde tahmin etti. Türkiye'nin büyümesini 4-5 kez revize ettiler. Hala Türkiye'nin gelmesi gereken yeri yakalayamadılar. Yıllık ortalamamızda, Allah'ın izniyle, 7,4-7,5'e kadar gidebileceğimiz bir alan görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'de ekonominin olumlu bir gidişat izlediğinin en önemli kanıtının, son 1 yılda özel sektörde 1 milyon 600 bin kişinin istihdam edilmesi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 2017 büyümesini kimisi 4,5 kimisi 5 diyor. Biz daha yukarıda bekliyoruz. Neden? 2017 yılında biz 2016 yılına göre vermiş olduğumuz yatırım teşvik belgeleri yüzde 81 buçuk artmış. Rakam bazında, adet değil. Kapasite kullanım oranına bakıyoruz, yüzde 80'inin üzerine çıkmış. Onun için 2018'de beklentimiz daha yüksek. İhracatla ilgili yaptığımız çalışmalarda 2 haneli bir ihracat büyümesi 2018 yılında gerçekleşecek. İşsizlik ve istihdamla ilgili gayet iyi olacak."

"Türkiye yeni dünyanın kurucusu olma mücadelesi veriyor"

Türkiye'nin muhteşem bir dönemden geçtiğini belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yeni bir dünya kurulacaksa ve yeni bir dünya haritası çizilecekse, Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olma mücadelesi veriyor. O yeni haritayı çizenlerden olma mücadelesi veriyor. Eskisi gibi artık ekonomi bakanı gönderilerek yönetilen Türkiye değil. Artık milletin malını canından aziz bilenler var. Artık Türkiye ekonomisi öyle kitap atmakla, öyle dalgalandırmalarla veya bir şekilde spekülasyonlarla dengesini kaybedecek bir ekonomi olmaktan çıktı. Satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisi. Avrupa'nın 5. büyük ekonomisi. Ve 1,8 trilyon dolarlık satın alma gücüne sahip olan bir ekonomi. Onun için dayanıklılığı veya bu şekilde direnci. Afrin'deki bu kahramanlarımızın yazdığı o destanlar. Ekonomimizin farklı şekilde olduğu, o günün Türkiye'lerinde öyle bir şey olsaydı neler olurdu neler." ifadelerini kullandı.

Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı

 

Şubat'ta dış ticaret açığı 5.8 milyar dolar oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rufai17 Mart 2018 20:00

    dolar hakkında konuşmuyor artık. oyunun ölçüsünü aldı

  • Emekli17 Mart 2018 19:44

    Hapı yuttuk desenize, ekonomi bakanının söylediği doğru çıkarsa ithalat 3 haneli çıkaçak demektir. Yandaşlar köşe dönmeyi katlayacak, biz ise en iyi tahminle makarna yemeye devam edeceğiz.

  • recai17 Mart 2018 17:10

    rusyadan buğday ithal edip Türkiyede makarna üretiyoruz. bir kısmını yiyip, bir kısmını savaş içinde fakirlik çeken araplara ihraç ediyoruz. bu şekilde ihracat çift haneli büyüyor. Ama ithalat ve cari açık daha fazla artıyor

  • recai17 Mart 2018 16:21

    acaba pisman olmusmudur o kitabi atan kimse.

  • Okie Dokie17 Mart 2018 15:33

    Kabinenin en sempatik bakanı Zeybekçi. Kabinenin neşeli yüzü adeta. Kendisini severek takip ediyorum.

  • Hasanby17 Mart 2018 15:10

    İthalat büyüme oranı ile ihracatın ithalatı karşılama oranını da bilseydik