E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizYüzde 5 yükselme potansiyelli hisse---

Yüzde 5 yükselme potansiyelli hisse

Yüzde 5 yükselme potansiyelli hisse
26 Nisan 2017 - 13:07 borsagundem.com

İş Yatırım Akbank için tavsiyede bulundu

Gerçekleşen ve Tahminler

1Ç2017 Karı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Akbank 2017’nin ilk çeyreğinde TL 1,404mn solo net kar açıklayarak piyasa beklentisi olan TL 1,249mn ve İş Yatırım beklentisi olan 1,260mn’u aştı. Yıllık olarak %30 artışa karşılık gelen net kar büyümesi bankaya %17.4 gibi yüksek bir öz kaynak karlılığı getirmiş oluyor. Bu geçen senenin aynı döneminde ve bu sene için hedef konulan %15’in oldukça üzerinde bir gerçekleşme. Menkul kıymetlerden alınan faizlerin güçlü seyri ve kısa vadeli fonlama maliyetlerinin beklentilerin altında kalmasıyla banka ilk çeyrekte daha iyi bir net faiz gelirine ulaşarak düzeltilmiş net faiz marjını yıllık bazda 54 baz puan artırmış oluyor. Diğer gelir ve gider kalemleri beklentilere uygun gelişirken Akbank’ın aktif kalitesinin tahminlere göre daha iyi bir görüntü sergilediğini görüyoruz. Açıklanan sonuçların piyasalar tarafından olumlu karşılanacağını düşünüyoruz.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Kredi spredleri güçlendi. Kredileri ilk çeyrekte KGF’nin ve TL şirket kredilerinin güçlü seyriyle %6 oranında büyürken sektör büyüme rakamı olan %7’ye yakın gerçekleşti. Kısa vadeli u kredilerin yeniden fiyatlama kabiliyetinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Yıllık bazda önemli artış kaydeden kredi-mevduat spredlerinin çeyreksel bazda ise yatay bir görünüm verdiği görülüyor. Fonlama tarafında ise daha çok döviz mevduatları ile beslenen %4’lül bir çeyreksel mevduat artışı var. Marjlar ikinci çeyrekte baskılanacak ama tüm yıl marjı 2017’ya göre yatay. Bankanın tüfeye endeskli menkul kıymet gelrileri %8 enflasyon varsayımına dayanıyor ve yıl gerçekleşmeleri son çeyrekte düzeltilerek olumlu bir katkı gerçekleştirecek. Bu etkinin iknci çeyrekte itibaren başlayacak mevduat fonlama baskısını engelemesini bekliyoruz. Aktif kalitesi bilançodaki en parlak noktalardan biri. Net takibe aktarılan kredi toplam kredi rasyosu sadece 56 baz puan olarak gerçekleşti ki bu rakam 2016 ortalamalarının çok altında. Bunun sonucunda ise banka kredi risk rasyosunu 52 baz puan gibi rekor düşük bir seviyeye getirerek
bütün yıl için yönetimin hedefi olan 90 baz puan çok altında bir gerçekleşmeye uzattı. Ayrıca provizyon kapsama rasyosu ise %97 gibi sektörün çok üzerinde bir durumda ve bankanın geçmiş dönemlerden gelen yaklaşık TL 2 milyarlık bir kroma tamponu bulunuyor.
Diğer gelir ve gider kalemleri beklendiği gibi geldi. Faaliyet giderlerinde ilk çeyrekte %9 gibi bir artış var ki bu rakam yönetim hedefi olan %6’nın üzerinde. Bununla birlikte bu büyümenin yılsonuna doğru
hedeflenen %6 oranına yakınsayacağı öngörülüyor. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %4 artış kaydederken yıl sonunda yıllık %8’lik hedefin ulaşabilir olduğu gösteriyor. Bankanın sermaye yeterlilik rasyoları ise yakın dönemde uygulamaya sokulan bankalar lehine düzenlemeler ve güçlü karlılık oranlarıyla desteklenerek yükselişe geçmiş durumda. Yakın zamanda alına sermaye benzeri kreidi de sermaye yeterlilik rasyosunu destekledi.

Değerleme üzerindeki etki ve Görünüm

2017 tahminleri aşılacak. Kuvvetli 1Ç sonuçlarından sonra banka için yıl sonu kar tahminimizi TL 5 milyardan TL 5.3 milyara yükseltiyoruz. Banka için belirlediğimiz sürdürülebilir öz kaynak karlılığını 10 baz puan arttırarak %16.5’a çekiyoruz. Burada bankanın provizyon kapsama rasyosunun
özellikle UFRS 9 un devreye girme tarihi olan 2018’den sonra sektör ortalamalıran gelecek olması ve bunun banka öz kaynak karlılığına yaklaşık 80-100baz puan olumlu katkısı da yansıtılmaya başlandı. Banka için önerimizi SAT’tan TUT’a hedef değerimizi ise TL 8.90’dan TL 10.2’ye yükseltiyoruz.


İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 62,35
En Yüksek: 61,85
En Düşük: 57,00
Değişim 6,49 %
FK: 4,88
PD / DD: 1,54
İşlem Hacmi 4.411.977.621
Toplam Adet: 73.963.329
Ağırlıklı Ort.: 59,61
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ziya26 Nisan 2017 17:57

    Bunlar galiba eskisi gibi mal bırakamıyorlar küçük yatırımcıya! Dalgamı geçiyorlar acaba? % 5 için borsaya neden girsinler? En az % 30 Kaybetme riski bist te varken.

  • müslüm26 Nisan 2017 15:54

    yüzde 5 yükselecekse hiç yükselmesi daha iyi. elinde olan satsa yeridir.