E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasada gündem PPK toplantısı---

Yurt içi piyasada gündem PPK toplantısı

Yurt içi piyasada gündem PPK toplantısı
24 Nisan 2014 - 08:47 borsagundem.com

Türkiye tatildeyken yurt dışı piyasalarda açıklanan ekonomik veriler bir taraftan sevindirdi, bir taraftan moral bozdu

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:

"ŞAPKADAN NE ÇIKACAK?   

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir günlük resmi tatilin ardından haftaya TCMB’nin bugünkü PPK toplantısının yurtiçinde en önemli gündem maddesi olacağı bir gün ile devam ediyoruz..   

TCMB ve PPK toplantısından beklentilerimize geçmeden önce biz tatildeyken yurtdışında neler olup bittiği ile başlayalım.. Dünün ajandasının en dikkat çekici verileri öncü imalat ve hizmet sektörü verileriydi. Veriler Çin’de moral bozarken Euro bölgesinde toparlanmanın devamına işaret etmekteydi diyebiliriz. Çin’de son dönemlerde altyapı harcamaları başta olmak üzere teşvik edici tedbirlere karşın öncü imalat verisinin 50 eşik seviyesi altında kalmaya devam ederek daralmaya işaret etmesi ile gelişen ülke piyasalarının (EM) genelinde satıcılı bir seyir hakimdi..
   
EM’lerdeki satışların tek nedeni Çin değildi. Ukrayna’nın doğusunda biri yerel siyasetçi iki kişinin cesetlerinin bulunmasıyla Ukrayna’nın Cenevre Zirvesi’nde yatışan tansiyona rağmen yeniden operasyon başlatma kararı alması ve Rusya’yı da bu durumlar nedeni ile sert bir dille suçlaması ile tırmanan gerginliği Şubat sonundan bu yana yeniden cazip hale gelmeye başlamış EM’lerde satış olarak gördük.
   
Gelelim Euro bölgesi ve ABD’ye.. Ukrayna konusunda gerilimin artması, Çin’de daralmaya devam ederek moral bozan imalat verileri ve sonrasında gün kapanışına doğru ABD’de açıklanan yeni konut satışlarının da beklenmedik şekilde 8 ayın düşüğünde gerçekleşmesi sonucu Avrupa kendi verilerine sevinemedi desek yanlış olmaz. Rakamlar gösteriyor ki Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörü tarafında toparlanmaya devam ediyor ancak bu gelişmeler PMI’ları gölgeledi ve Avrupa borsaları sert olmasa da düşüşle kapandı.
   
Mevcut durumda bu toparlanma emareleriyle daha güçlü bir euro beklememiz gerekse de ECB’den beklentiler devam ettiği için yukarı yönlü bir hareket de baskılanıyor. Bugün ECB Başkanı Draghi’nin bir konuşma yapacağını da yeri gelmişken hatırlatalım..
   
Yurtdışı gelişmeleri bu şekilde özetledikten sonra bize dönecek olursak  belirttiğimiz gibi bugün en önemli gündem TCMB PPK toplantısı. Karar saat 14.00’da açıklanacak. Bizim beklentimiz bu toplantıdan faiz indirimi gibi bir adımın gelmeyeceği yönünde. Enflasyon hala yükseliş eğilimini koruyor ki hem tepe noktasının Mayıs’ta görülmesi beklentisi hem de son TCMB anketinde de %8’in üzerine çıkan yıl sonu TÜFE beklentisi ile bozulmaya devam eden enflasyon bekleyişleri de bunu doğrulamakta. Bozulan enflasyon beklentilerine ilişkin olarak ise bu ayın sonunda açıklanacak TCMB Enflasyon Raporunda bir güncelleme görebileceğimizi düşünmekteyiz..
   
Bunun yanında TCMB Başkanı Başçı’nın TCMB Olağan Genel Kurulu sonrası sunumunda yaptığı açıklamaları dikkate alarak da bu toplantıda bir faiz indirimi gelmesini beklemiyoruz. Bu beklentimize karşında yine de hükümet cephesinden faizlere ilişkin olarak gelen görüş ve açıklamaların da akılda bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz. Piyasada beklentilerde ise bu haftaya dek faiz indirimi olmaması yönündeyken son günlerde 0,25-0,50 puan arası sınırlı bir indirimin konuşulmaya başlandığı da belirtelim.
   
Bunun yanında TCMB ne yapar konusunda devam edecek olursak  Londra sunumunda açıklanan ZK’lara faiz ödenmesi beklentileri o günden bu yana hala güncel, son dönemlerde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %10 seviyelerine düşmesine rağmen bu beklenti gücünü yitirmiş değil ancak TL fonlamanın ucuzlaması ve TCMB Başkanı Başçı’nın para politikasının normalleşme sürecinde bu adımın atılacağını söylemiş olması nedeniyle bu aksiyonu beklentimiz olarak değil bir ihtimal olarak tanımlıyoruz. Benzer bir tanımlamamız da yine zorunlu karşılıklarla ilgili.. ZK’larda bir düzenleme (indirim) yapılması da ihtimaller içinde yer alıyor ki bunun da ROK’larla ilgili ayarlamaları beraberinde gündeme getireceğini düşünmekteyiz.   

Son olarak da son iki günde 73.000 üzerinde tutunma çabası ve oldukça yatay bir mod sergileyen yurtiçi piyasa (BIST100) için de faiz indirimi gelmese de böyle bir sinyal ve sözlü yönlendirmenin TL’yi baskılamak suretiyle destekleyici etki yaratabileceğini düşünüyoruz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)