E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasada bu hafta gündem TCMB Faiz kararı---

Yurt içi piyasada bu hafta gündem TCMB Faiz kararı

Yurt içi piyasada bu hafta gündem TCMB Faiz kararı
22 Aralık 2014 - 09:56 borsagundem.com

Yurt içi piyasalar bu hafta TCMB faiz kararını izleyecek, yurt dışı piyasalarda Noel tatili başlıyor

''Bu hafta TCMB faiz kararı izlenecek…
 
Petrol fiyatları hızlı yükseldi. Nijerya’nın günlük üretimini 130 bin varil azaltabileceğine yönelik beklentiler, ABD’de yeni sondaj çalışmalarının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi  ve OPEC üyelerinden gelen global talebin toparlanacağına yönündeki haberler petrol fiyatlarının yükselişinde etkili oldu. Cuma günü 59 $/varil’i test eden Brent petrol, bu sabah 62,4 $/varil seviyelerinden işlem görüyor. WTI petrol de benzer şekilde günlük bazda %4,5’lik artış ile 56,5 $/varil seviyelerinde. 
 
Bu hafta yurt içinde Çarşamba günü TCMB faiz kararı öne çıkacak. TCMB’nin bu ayki toplantısında son dönemde gelişmekte olan ülkelerde yeniden bir satış dalgası görülmesi nedeniyle düşen petrol fiyatlarına rağmen temkinli duruşunu devam ettirmesini ve politika faizlerini sabit tutmasını bekliyoruz. Cuma reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.
 
Yurt dışında ise bugün ABD’de 2. el konut satışları, Salı ABD’de 3. çeyrek büyüme rakamları, dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Cuma Japonya enflasyon, işsizlik oranı bu hafta izlenecek veriler arasında yer alıyor
 
Dolar güçlü seyrini sürdürüyor. Dolar endeksi DXY, Cuma günü 89,6 ile  Nisan 2006’dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, bu sabah 89,5 seviyelerinde. 1,2220 ile Ağustos 2012’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen €/$ ise bu sabah 1,2255’de. USD/JPY de 119,5’de. Altın ise doların güçlenmesiyle sınırlı geriledi ve bu sabah 1.200 $/ons seviyelerinden işlem görüyor.
 
Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise toparlanma devam ediyor.  Geçtiğimiz hafta 80 seviyesini test eden USD/Ruble paritesi yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle bu sabah gerilemeye devam etti ve 58 seviyelerinde. Endonezya rupiahı ise %0,7 primli.  Geçtiğimiz hafta 2,41 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test eden $/TL ise bu sabah  2,3130 seviyelerinde.
 
Global tahvil getirileri gerilemeye devam ediyor. Cuma günü %2,23 seviyelerine yaklaşan ABD 10 yıllık getirileri, yılsonuna yaklaşırken düşük hacimli işlemlerin de etkisiyle bu sabah yeniden %2,15 seviyelerinde. Almanya ve Japonya 10 yıllık getirileri de sınırlı düşüşler ile  sırasıyla %0,59 ve %0,34 seviyelerine geriledi.
 
Yurtiçinde  de Cuma günü tahvil getirileri gerilemeye devam etti.  Gösterge tahvil getirisi 16 baz puan düşüş ile %8,31 seviyelerine gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi ise 2 baz puan düşüş ile yatay bir seyir izledi ve haftayı %8,10 seviyelerinden tamamladı.
 
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günkü Fed faiz kararı sonrası borsalar haftayı yükselişle tamamladılar. ABD’de S&P 500 endeksi haftalık  bazda %3,4, Almanya’nın DAX endeksi %2 yükseliş kaydetti. Yurt içinde ise BIST-100 endeksi global piyasalardaki toparlanmaya paralel olarak haftayı bankacılık hisseleri  (%1,9) öncülüğünde %0,4 primle tamamladı. Asya borsaları ise bu sabah yatay bir seyir izliyor.''

Akbank Ekonomik Araştırmalar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)