E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yürek hoplatan rekorlar---

Borsalarda yürek hoplatan rekorlar

Borsalarda yürek hoplatan rekorlar
06 Eylül 2017 - 12:07 borsagundem.com

Gelişmiş ülke borsaları arka arkaya rekor kırmaya devam ederken piyasalarda düzeltme beklentileri giderek artıyor

Gelişmiş ülke borsaları Kuzey Kore ile füze gerilimine rağmen yükselmeye devam ediyor. Ağustos'un üçüncü haftasında, Kuzey Kore lideri Kim'in füze denemesini ertelemesiyle tansiyonun gevşemesi olumlu havanın devamını sağladı.

ABD'de endeksler rekor bölgesinde seyretmeyi sürdürüyor. 8 Ağustos'ta siyasi gerilimin etkisiyle 22 bin puanın altına inen Dow Jones Endeksi, 16 Ağustos'ta yeniden bu seviyenin üzerine çıktı. Dow Jones Ağustos başında arka arkaya 9 gün kırdığı tarihi rekorları 7 Ağustos'ta 22 bin 118 puanlık kapanış ile taçlandırdı. 16 Ağustos'ta 2 bin 470 puan seviyesinde olan S&P 500 Endeksi de 7 Ağustos'ta 2 bin 480 puan ile rekor tazeledi. Dow Jones yılbaşından bu yana yüzde 11,2, S&P 500 de yüzde 9,3 yükseldi.

Avrupa borsaları da değer kazanan euro, yüksek şirket karları ve canlı büyüme verilerinin etkisiyle canlılığını koruyor. Almanya'nın DAX endeksi 16 Ağustos itibarıyla 12 bin 287 puandan kapanırken, tarihini rekorunu 19 Haziran'da 12 bin 888 puan ile kırdı. Yılbaşından beri yüzde 6,4 yükselen Fransa'nın CAC endeksi 5 bin 193 puanda ve rekorunu 5 Mayıs'ta 5 bin 432 puan ile kırdı. Britanya'nın FT 100 endeksi de 7 bin 442 puan seviyesinde...

Piyasalardaki korkunun derecesini ölçen VIX endeksi de inişte; 10 Ağustos'ta 16'ya çıkan endeks 16 Ağustos'ta 12,5'in altına düştü.

Gelişmiş ülkelerden art arda gelen olumlu ekonomik veriler de borsaları yukarı çekiyor. İç talepteki canlanmanın sürdüğü Japonya'da ikinci çeyrek büyüme rakamı, yüzde 4 ile son iki yılın en yükseği olurken Euro Bölgesi'nde ikinci çeyrek büyümesi de yüzde 2,2 ile tahminlerin üzerinde çıktı. ABD'de ekonominin geleceği açısından merakla beklenen temmuz ayı perakende satışları da yüzde 0,4 olan beklentinin de üzerine çıkarak yüzde 0,6 arttı. Britanya'da da işsizlik rakamı 1975'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Avrupa'da seçimlerden sonra özellikle ırkçı ve popülist adayların başarısızlığa uğramasından sonra yükseliş daha da hızlandı. Fransa'da Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığına seçilmesi ile Euro Bölgesi'nde ekonomik göstergelerin iyileşmeye başlaması art arda geldi ve buna güçlü Euro'nun şirket karlarını olumlu yönde etkilemesi eklenince iyimser hava iyice güçlendi.

Euro Bölgesi'nde Ağustos başı itibarıyla Stoxx 600 endeksinde ikinci çeyrek kar rakamlarını açıklayan 156 şirketin yüzde 49'u uzmanların beklentilerinin üzerine çıktı. ABD'de aynı şekilde kar rakamlarının Trump yönetiminin vaat ettiği büyük altyapı yatırımları ve vergi indirimleri beklentisiyle artacağı satın alınıyor. (Forbes Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)