E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunanistan'ın yükü Hans ve Pierre'e binecek---

Yunanistan'ın yükü Hans ve Pierre'e binecek

Yunanistan'ın yükü Hans ve Pierre'e binecek
27 Ocak 2015 - 07:18 borsagundem.com

Yunanistan'ın borçlarını ödememesi halinde Avrupa Birliği ülkelerine ek maliyet çıkacak

Yunanistan’ın solcu yeni Başbakanı Tsipras ülkenin borçlarını ödemek istemezse her Alman vatandaşının cebinden 699, Fransız’ın cebinden 644 euro çıkacak

Yunanistan’da genel seçimleri kazanan  radikal sol Syriza Partisi’nin lideri Alexis Tsipras’ın 5 yıldır uygulanan tasarruf önlemleri dönemini ‘utanç ve acı dolu’ olarak niteleyerek kemer sıkma politikalarını reddetmesi, 240 milyar euroluk borcunu ödemek istememesi, Euro Bölgesi’ni tehdit ediyor.

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Tsipras’ın “1953’te nasıl  Almanya’nın borcunu sildiyseniz şimdi de bizimkini silin” talebi, başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi’ne pahalıya mal olacak.  Yunanistan’ın son 5 yılda aldığı 240 milyar euroluk krediyi geri ödememesi halinde, kurtarma paketine katkı sağlayan ülkelerin vatandaşlarına yükü ağır olacak.

Herkesi sarsacak

Fransa merkezli Ekonomik Araştırmalar Direktörü Eric Dor’un yaptığı araştırmaya göre, kurtarma paketine destek veren Almanya’da her vatandaşın cebinden 699 euro çıkacak. Almanya, Komşu’nun iflastan kurtulması için pakete 56.5 milyar euroyla en fazla katkıyı yapmıştı. Yeni Yunan hükümetinin kredileri ödememesi  Fransa için de 42.4 milyar euroluk maliyet oluşturacak. Bu da her Fransız’a 644 euroluk fatura kesilmesi anlamına geliyor. Kurtarma paketine 37.3 milyar euro sağlayan İtalya’da bu miktar 600 euro olacak.

Avrupa’nın üç büyük ekonomisinin yanı sıra Yunanistan’a; İspanya 24.8 milyar euro,  Hollanda 11.9 milyar euro, Belçika 7.2 milyar euro, Avusturya 5.8 milyar euro,  Portekiz 1.1 milyar euro ve İrlanda 300 milyon euro tutarında katkı sağlamıştı.

Gırtlağına kadar borçta

Euro Bölgesi’nin en borçlu ülkesi Yunanistan’da kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 176’yı buluyor. 360 milyar euroya yakın borcun yüzde 60’ını Euro Bölgesi’nin verdiği krediler oluşturuyor. Borç indirimi için Euro Bölgesi’nin oy birliğiyle karar alması gerekiyor. Almanya, Hollanda ile  Finlandiya buna şiddetle karşı çıkıyor. Yapılacak indirimin kurtarılan diğer ülkeler için emsal oluşturmasından çekiniliyor. Yunanistan’ın IMF ve  Avrupa  Merkez Bankası’na olan borçlarında indirim yasal açıdan imkansız. Ancak Alexis Tsipras’ın ne yapacağı şimdilik belirsiz.

Ödemesi var ama kasada para yok

Yunanistan’ın hazinesinde sadece 2 milyar euro rezerv bulunuyor ve  Temmuz ile Ağustos aylarında 7 milyar euroluk borç geri ödemesinin vadesi doluyor. Hükümetin Yunan bankaları üzerinden yeniden borçlanabilmek için  Avrupa Merkez Bankası’nın likidite sağlamasına ihtiyacı var. Bu şartlar altında yeni hükümetin önünde Euro Bölgesi’yle anlaşmaktan başka çok fazla seçenek görünmüyor.

1.1098’den döndü

Euro/dolar paritesi Yunanistan’da sandık sonuçlarının netleşmesinin hemen ardından uluslararası piyasada 1,1098 ile 2003 Eylül’den bu yana en düşük seviyesi gördü. Cuma günü 2.60’a kadar inen euro/TL 2.66 seviyelerine kadar yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AB27 Ocak 2015 09:39

    Aslan yunanlı kardeşlerim yiyin şu pinti almanların parasını nasıl olsa yemeyi bilmiyorlar. Boşa gitmesin