E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunanistan yeni bir teklif sunmadı!---

Yunanistan yeni bir teklif sunmadı!

Yunanistan yeni bir teklif sunmadı!
07 Temmuz 2015 - 17:16 borsagundem.com

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın yeni tekliflerini sunması bekleniyordu ancak, yeni bir teklif sunmadığı belirtildi

Yunanistan'da Pazar günü gerçekleştirilen referandumdankreditörlerin kemer sıkma taleplerine "Hayır" çıkmasının ardından Başbakan Alexis Tsipras'ın yeni tekliflerini Euro Grubu'na sunması bekleniyor.

Merkel, referandumun ardından Yunanistan'dan yeni teklifini yarına kadar sunmasını istedi. Euro Bölgesi maliye bakanlarının Salı günü Brüksel'de toplanarak Atina'dan gelecek teklifi değerlendirmesi bekleniyor. Maliye bakanlarının ardından Euro Bölgesi liderleri de Salı akşamı olağanüstü zirvede Yunanistan'ın durumunu görüşecek. AMB, Yunan bankalarına desteği bir kez daha sabit tuttu.

AP'nin kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Tsakalotos Euro Grubu toplantısında yeni bir teklif sunmadı.

Tsipras Salı günü yeni bir teklif sunacak
Yunan bir yetkili, Tsipras’ın Alman lider Merkel ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Reuters’in haberine göre, adını vermek istemeyen yetkili, Tsipras’ın Salı günü Euro Bölgesi liderleri zirvesinde yeni teklifler sunması üzerinde anlaşıldığını belirtti.

Euro Bölgesi maliye bakanları da, Salı günü TSİ 14.00'de başlayacak olağanüstü toplantıda Yunanistan'dan “yeni teklifler” beklediklerini açıklamıştı.

AMB: ELA para politikasını tehdit etmemeli
Avrupa Merkez Bankası(AMB), "Acil Durum Likidite Yardımı (ELA), para politikası uygulamasını tehdit etmemeli" açıklaması yaptı.

Juncker: AB'ye 'teröristler' denmesi kabul edilemez
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "AB Komisyonu'na 'teröristler' denmesi kabul edilemez" dedi.

Juncker, "AB Komisyonu Yunanistan müzakerelerinin yeniden başlaması için çalışacak. Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı senaryosundan kaçınılmalı. Yunan halkının neden 'Hayır' oyu verdiğini anlamamız gerekir" diye konuştu.

IMF Başkanı Lagarde: "Talep edilirse yunanistan'a yardım etmeye hazırız"
IMF Başkanı Christine Lagarde, Pazar günkü referandumun ardından Yunanistan'la ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti ve "Talep edilirse yunanistan'a yardım etmeye hazırız." dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Lagarde, "IMF, Yunanistan'da Pazar günü yapılan referandumu not etti. Durumu yakından izliyoruz ve talep edilmesi halinde yunanistan'a yardım etmeye hazırız" dedi.

IMF, geçen hafta yayımladığı bir raporla, Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesinin gerekebileceğini açıklamıştı.

Yunan halkı Pazar yapılan referandumda, resmi kreditörlerinin sunduğu kurtarma paketini yüzde 38,7'e karşı yüzde 61,3 oyla reddetmişti.

Merkel: Zaman daralıyor, Tsipras Salı önerisini sunmalı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Elysee Sarayı'nda, Yunanistan'da yapılan referandumun sonucunu görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmenin ardından her iki lider basın mensuplarına açıklama yaptı.

Merkel ise referandumun sonucunu kabul ettiklerini dile getirerek, müzakere kapısının açık olduğunu tekrar etti.

Yunanistan ile ilgili henüz bir planın oluşmadığını vurgulayan Merkel, "Zaman daralıyor, Tsipras yarın önerisini sunmalı" ifadesini kullandı.

Yunanistan konusunda Fransa ile dayanışma halinde olduklarını dile getiren Merkel, Euro Bölgesi’ndeki 18 ülkenin de önerilerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Hollande: Yunanistan'la müzakereler için kapılar açık
Referandumun sonucuna saygı duyduklarını dile getiren Hollande, "Yunanistan'la müzakereler için kapılar açık" ifadelerini kullandı.

Obama, Yunanistan'daki gelişmelere ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Yunanistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Yunanistan'da yaşanan gelişmelere dair Hollande ile telefonda konuştu. İki lider, Atina yönetiminin reformlarını sürdürebilecek ve Avro Bölgesi içindeki büyüme ve borç sürdürülebilirliğine dönülecek bir çözümün bulunmasında her iki taraftan da karşılıklı zorlu adımlar atılması gerektiğinin öneminde mutabık kaldı.

İlgili ekonomik birimlerinin Yunanistan'daki durumu ve küresel piyasaları izlemeye devam edeceğini belirten Obama ve Hollande, bu konuda temas halinde bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.

AMB ELA'yı bir kez daha değiştirmedi
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi, Yunan bankalarına sağlanan Acil Likidite Desteği (ELA) miktarını değiştirmeyerek 26 Haziran 2015 tarihindeki seviyede tutulması yönünde karar aldı.

AMB'nin Yunan bankalarına ELA sağlanması kararına ilişkin açıklamasında "AMB Yönetim Konseyi, Yunanistan Merkez Bankası'nın bir teklifini görüştükten sonra Yunan bankalarına sağlanan ELA'yı 26 Haziran Cuma günkü kararlaştırılan seviyede devam ettirme kararı aldı" denildi.

ELA'nın yalnızca yeterli teminat karşılığında temin edilebileceği belirtilen açıklamada, "Yunanistan'ın finansal durumu Yunan bankaları üzerinde etkiye sahip çünkü bankaların ELA'da kullandıkları teminat, önemli ölçüde hükümet bağlantılı varlıklara dayanmaktadır. Bu bağlamda, Yönetim Kurulu bugün Yunanistan Merkez Bankası tarafından ELA için kabul edilen teminatlarda kesinti düzenlemesi yapılmasına karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

ELA'nın yalnızca yeterli teminat karşılığında temin edilebileceği belirtilen açıklamada, "Yunanistan'ın finansal durumu Yunan bankaları üzerinde etkiye sahip çünkü bankaların ELA'da kullandıkları teminat, önemli ölçüde hükümet bağlantılı varlıklara dayanmaktadır. Bu bağlamda, Yönetim Kurulu bugün Yunanistan Merkez Bankası tarafından ELA için kabul edilen teminatlarda kesinti (haircut) düzenlemesi yapılmasına karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Yönetim Konseyi'nin finansal piyasalardaki durumu, para politikası duruşundaki potansiyel etkileri ve Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarı için risk dengesini yakından izlediği ve yetkisi dahilinde bulunan tüm enstrümanları kullanmaya kararlı olduğu vurgulandı.

Öte yandan, AMB'nin Yunan bankalarına sağladığı ELA tavanı yaklaşık 89 milyar euro seviyesinde bulunuyor.

Yunanistan'ın banka tatilini uzatacağı belirtiliyor
Reuters'ın bankacı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Yunanistan bankaların birkaç gün daha kapalı kalmasını sağlayacak bir kararname yayınlayacak.

Yunanistan'da bankaların likidite sıkıntısına girmesi sonrası 29 Haziran'da bir haftalığına tatil ilan edilmişti. Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına sağladığı Acil Likidite Yardımı'nın tavanını artırmaması durumunda, sıkıntının süreceği belirtiliyor.

Yunanistan: Bankaların parası birkaç güne biter
Yunanistan Ekonomi Bakanı, “bankaların elindeki mevduatların yalnızca birkaç gün daha” yeteceğini belirtti.

Yunanistan'da referandumdan "Hayır" kararı çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın nakit akışına izin vermeyeceği endişesi taşıyan bankacılar, kreditörlerle bir an önce anlaşmanın kendileri için acil ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Ülkedeki bankacılık sisteminin sorunlarını ve geleceğini değerlendiren ve adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey banka yetkilisi, kreditörler ile Yunan hükümetinin bir an önce anlaşmasının kendileri için bir acil ihtiyaç olduğunu belirterek, "Anlaşma olmazsa sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülkenin bütün kredi sistemi çökebilir" dedi.

Yunanistan'da kreditörlerin planının oylandığı referandumda hayır oyunun çıkmasının ardından maliye bakanı varufakis sürpriz şekilde istifa etti... Varufakis'in yerine yeni maliye bakanı kreditörlerle müzakereleri yürüten öklid çakalatos oldu..yemin töreni sonrası konuşan çakalotos "maliye bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil" dedi..

Yeni Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos oldu
Yunanistan'da kreditörlerin planının oylandığı referandumda hayır oyunun çıkmasının ardından maliye bakanı Yanis Varoufakis sürpriz şekilde istifa etti.

Euclid Tsakalotos, kısa süre önce uluslararası ekonomik ilişkilerden sorumlu bakan yardımcısı sıfatıyla atina'nın kreditörleriyle sürdürdüğü müzakerelere koordinatör olarak atanmıştı.

Yeni bakan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın katılımıyla Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un huzurunda düzenlenen yemin töreninin ardından göreve başladı.

Euclid Tsakalotos, "Maliye bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından, ülkenin maliye bakanı Varoufakis görevinden istifa etmişti.

Rahat tavırlarıyla Avrupalı liderlerin tepkisini çeken Varuofakis,  "Artık bakan değil" başlığı altında yayımladığı açıklamasında, başbakan Tsiipras'ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtmişti.

Euclid Tsakalotos, 1960 yılında Hollanda'nın Rotterdam kentinde doğdu. Yunanistan'dan Avrupa'ya göç eden bir ailenin oğlu olan Tsakalotos, Oxford ve Sussex Üniversiteleri'nde ekonomi ve siyasi bilimler okudu.

Daha sonra Yunanistan'a dönen Euclid Tsakalotos, 2010 yılında atinada öğretim üyesi olarak göreve başladı.

Tsakalotos, Yunanistan'da 25 Ocak'taki seçimlerde Syriza'dan Atina milletvekili seçildi.

Alexis Tsipras başkanlığında kurulan koalisyon hükümetinde dışişleri bakan yardımcılığı görevine getirilen Tsakalotos, kısa bir süre önce uluslararası ekonomik ilişkilerden sorumlu bakan yardımcısı sıfatıyla atina'nın kreditörleriyle sürdürdüğü müzakerelere koordinatör olarak atandı.

İngiltere Maliye Bakanı Osborne: "Biz her iki tarafın da bir an önce bir şekilde anlaşmaya varmasını istiyoruz"
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Yunanistan'ın borç müzakerelerinde en kısa zamanda bir anlaşmaya varılmasını istediklerini belirtti.

Osborne İngiliz Parlamentosu'nda Yunanistan'daki referandumun sonuçlarına ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yunanistan'ın mali durumu konusundaki anlaşmanın bir an önce sağlanmasının İngiltere'nin çıkarları doğrultusunda olacağını belirten Osborne, "Borcun sürdürülebilirliği Yunanistan hükümeti için büyük meselelerden biri fakat aynı zamanda, kreditörlerle de ülkenin büyümesini sağlayacak ekonomik reformların yürürlükte olması konusunda bir anlaşma olmalı. Şu anda iki taraf da anlaşamıyor. Yunan tarafı yeniden yapılandırma beklerken, Avro Bölgesi ise daha fazla koşulların uygulanmasını ve yapısal reformların gerçekleştirildiğine dair kanıt görmek istiyor. Biz her iki tarafın da bir an önce bir şekilde anlaşmaya varmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a gerekirse maddi desteğini devam ettirilebileceğine işaret eden son açıklamasını da değerlendiren Osborne, "IMF tanımı gereği mali zorluk yaşayan ülkelere borç vermek için kurulmuş bir yapı fakat onlarca yıldır devam eden bazı kuralları var tabii ki. Bu kurallardan biri de eğer ülke borcunun geciktiren ülkeler arasındaysa, maalesef IMF'den ödeme alamazlar. Geçen hafta Yunanistan bu gruba katıldı" ifadelerini kullandı.

Osborne, ayrıca Euro Bölgesi'nin Yunanistan'da devam eden ekonomik krizin olumsuz etkilerine karşı 2012 yılına kıyasla daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik durumun bir an önce düzelmesini istediklerini vurgulayan Osborne, "Yunanistan'da yeniden yatırımların yapıldığını, bankaların açıldığını, ekonominin yeniden büyüdüğünü görmek istiyoruz. Bu yüzden Yunanistan Başbakanı'nın yarın Avro Bölgesi toplantısında sunacağını söylediği öneriyi bekliyoruz" dedi.

İngiliz turistlere nakit bulundurma tavsiyesi
İngiltere'nin Yunanistan'a seyahat eden ve ülkede yaşayan emeklilerin destek olmaya devam edeceğini belirten Osborne, hali hazırda İngiliz turistlerin ve emeklilerin kredi kartlarının kullanılmasında herhangi bir sorun yaşamadıklarını kaydetti.

Osborne, "İnsanlara Yunanistan'a tatile gitmemelerini söylemedik. Biz sadece bazı istenmeyen durumlar için yanlarında normalde bulunduklarından daha fazla nakit bulundurmaları tavsiyesinde bulunduk" dedi.

Resmi verilere göre İngiltere'den her yıl yaklaşık 2 milyon kişi Yunanistan'da tatillerini geçirirken, yaklaşık 40 bin İngiliz emekli yılın tamamında ya da belli dönemlerinde ülkede yaşıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest: "Referandum durumun temel hatlarının hiçbirini değiştirmedi"
ABD Hükümeti, Yunanistan'daki referandumun sorunun ana hatlarını değiştirmediğini belirterek, ülkenin Avro Bölgesi'nde kalmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde Yunanistan'da dün yapılan ve kreditörlerin şartlarının oylandığı referandumun müzakereleri nasıl etkileyeceğine yönelik soruları yanıtladı.

Earnest, ABD yönetiminin Yunanistan'daki gelişmelere yönelik görüşünün referandum sonrasında değişmediğini dile getirerek "Referandum durumun temel hatlarının hiçbirini değiştirmedi. Bu hatlar, Başbakan Aleksis Çipras'ın Yunanistan'ın Avro bölgesinin bir parçası olarak kalmasının ülkesinin yararına olacağını yinelemeye devam etmesi ile Avrupalı liderlerin de Yunanistan'ın Avro bölgesinde kalmasını istediklerini göstermesidir" şeklinde konuştu.

"Sorunun çözümü, en nihayetinde Avrupalıların sorumluluğu"
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmak için ekonomik büyüme ve sürdürülebilir borçlanmaya dönmesini sağlayacak bir mali pakete ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Earnest, "Dolayısıyla, Avrupalı liderlerin görevi değişmedi" görüşünü paylaştı.

Earnest, aynı zamanda sorunun temel olarak Avrupa'yı ilgilendirdiğine işaret ederek, "Sorunun çözümü, en nihayetinde Avrupalıların sorumluluğu" dedi.

Bununla birlikte ülkedeki krizin çözülmesinin herkesin yararına olacağına belirten Earnest, ABD'nin tarafları mutabakata varmaları konusunda desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

"Piyasalar öngörülemez"
Earnest, Yunanistan'daki referandum sonucunun küresel piyasalara yönelik riskleri artırıp artırmayacağının sorulması üzerine, "Avrupa ve Asya'daki borsalar bugün açıktı ve piyasalar, daha önce gördüğümüz dalgalanmalara karşın genellikle uysaldı. Dışsal etkiler sınırlıydı. Fakat piyasalar öngörülemez ve biz bu yüzden tüm tarafları yapıcı bir anlaşmaya varmaları konusunda yüreklendirmekteyiz" yanıtını verdi.

Öte yandan, ABD'nin Yunanistan'la direkt ticari ilişkilerinin çok kısıtlı olduğuna dikkati çeken Earnest, krizin ABD ekonomisine direkt etkisinin de sınırlı olacağı öngörüsünde bulundu.

AB/Dombrovskis: "Yunanistan'ın yeri Avrupa Birliği'dir"
Euro ve Sosyal Diyalog Komiseri Valdis Dombrovskis, Brüksel'de yaptığı konuşmada, "Avrupa Merkez Bankası (AMB), gerekli tüm araçlarla müdahaleye hazır. Euro Bölgesi'nde istikrar tehlikede değil. Referandum sonuçları yunanistan ile diğer ülkeler arasındaki mesafeyi açtı. Yunanistan’ın yeri Avrupa Birliği’dir” dedi.

Dijsselbloem: Referandum çözüm getirmedi
Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın (Euro Grubu) başındaki Hollandalı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'daki referandumun çözüm getirmediğini söyledi.

Hollanda'nın Hague şehrinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Hollanda Maliye Bakanı "Referandumun sonucu açık ve bunu kabul ediyoruz. Ancak bu sonuç bizi çözüme yaklaştırmıyor" ifadelerini kullandı.

Almanya: Yeni yardım için şartlar uygun değil
Alman hükümet Sözcüsü Steffen Siebert, Yunanistan ile müzakereye kapının açık olduğunu belirtse de, yeni bir yardım programı için ön şartların oluşmadığını söyledi.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde olduğunu belirten Siebert "Bölgede kalmak da onların elinde. Herkes Almanya'nın borç konusundaki duruşunu biliyor" diye konuştu.
Kaynak - BloombergHT

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz07 Temmuz 2015 18:41

    Demokrasi kazandı ne teklifi suncaklar para artık Demokrasibank tan gelecek..ABD yi yediler AB yi yediler şimdi yeni bir yer bulup birazda ordan yerler rusya mı olur çin mi olur bakalım..