E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunan piyasalarına anlaşma dopingi---

Yunan piyasalarına anlaşma dopingi

Yunan piyasalarına anlaşma dopingi
12 Mayıs 2017 - 13:30 borsagundem.com

Yunanistan ve kreditörleri arasında ön anlaşmanın sağlanmasıyla Atina Borsası yükselişini üst üste 13'üncü seansa taşıdı. Ayrıca devlet tahvillerindeki faiz oranları son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Yunanistan ve kreditörleri arasında ön anlaşmanın sağlanmasıyla aylar süren uzlaşmazlık sona erdi. Bu durum ülkede piyasalara olumlu yansıdı.

Kurtarma paketi programı kapsamında yeni kredi diliminin yolunu açan anlaşmanın ardından Atina Genel Endeksi (ATHEX) hızlı yükselişini sürdürürken, devlet tahvillerindeki faiz oranları son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Atina Borsası, üst üste 13 seansı yükselişle kapatarak 1991 yılından bu yana görülmemiş bir ralli yaşadı. Endeks dün günü yüzde 0,66'lık yükselişle 797,16 puanda tamamladı.

Endekste son 13 seansta toplam yüzde 18,7 yükseliş görüldü. Böylece borsa, ülkenin kreditörleriyle yaşadığı kriz sonrası iflasın eşiğine geldiği 2015 yazındaki seviyesine yeniden yükselmiş oldu.

3,6 milyar euroluk ek tasarruf hedefleniyor

10 yıllık Yunan devlet tahvili getirileri ise yüzde 5,65 seviyesine gerileyerek son 5 yıldaki en düşük seviyelerini gördü. 2 yıllık tahvil getirileri ise bu yılın şubat ayından bu yana yarı yarıya azalma gösterdi.

Yunanistan hükümeti ve kreditörlerin temsilcileri, 2 Mayıs'ta, ikinci gözden geçirme süreci kapsamındaki reform paketi üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Anlaşmaya göre, Yunanistan, daha fazla "kemer sıkma" önlemini uygulamaya koyacak. Bu kapsamda 2019'da emeklilik maaşlarında kesintiler ve 2020'de gelir vergisine ilişkin tedbirlerle toplam 3,6 milyar euroluk ek tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Yunanistan hükümeti, 18 Mayıs'ta ek kemer sıkma önlemlerini içeren torba yasayı meclisten geçirmeyi planlıyor. Bu durumda, 22 Mayıs'ta Brüksel'deki Euro Grubu toplantısında yeni kredi diliminin onaylanması bekleniyor.

Yunanistan'ın temmuz ayında kreditörlere 7 milyar euroluk borç geri ödemesi bulunuyor.

Yunan tarafının talep ettiği, orta vadede ülkenin 315 milyar euroyu bulan kamu borcunun hafifletilmesi konusunda ise bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)