E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faiz algısı piyasaları sarsıyor---

Yüksek faiz algısı piyasaları sarsıyor

Yüksek faiz algısı piyasaları sarsıyor
01 Mart 2018 - 09:33 borsagundem.com

Küresel piyasalarda Fed'in faiz artırımı beklentisi hisse piyasalarına satış getiriyor

Asya borsaları yeni Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının riskli varlık piyasalarına da yansımasıyla Wall Street'in iki yılın en kötü aylık performansını kaydetmesinin ardından geriledi. Yatırımcılar ABD öncülüğünde gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranlarının dünya ekonomik büyümesine zarar verebileceği düşünceleriyle son haftalarda endişeliler. Jerome Powell, ABD ekonomisinin aşırı ısınmasının önüne geçilmesi ile ekonomide toparlanmanın devamı arasında "denge" sağlayacağını belirterek merkez bankasının vergi indirimleri ile kamu harcamalarında artışa rağmen faizlerde kademeli artışı sürdüreceğinin sinyalini verdi. Bu açıklamalar, yüksek borçlanma oranlarının şirket faaliyetlerini durdurabileceği ve ekonomik büyümeyi azaltabileceğine ilişkin endişelerin yaşandığı bir ortamda Fed'in bu yıl para politikasını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağına ilişkin spekülasyonları artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.35 ekside bulunuyor ve üçüncü günde de düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Avustralya borsası yüzde 0.85,Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 1.2 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.6 geriledi. Asya borsalarındaki düşüşler Wall Street'de geniş satış baskısının yaşandığı bir ortamda geldi.Dow Jones endeksi ve S&P 500 endeksi Şubat ayı başında sert geriledikten sonra dün Ocak 2016'dan bu yana en kötü aylık performansını kaydetti.

DÖVİZ

Dolar Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser bir yaklaşım ortaya koyarak faiz oranlarının artırılmasına destek vermesiyle yükseldi. ABD'nin aksine, euro bölgesindeki düşük enflasyon verileri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomiye verilen desteği azaltacağı beklentilerini azalttı ve euroyu dolar karşısında beş haftanın en düşük seviyesine, yen karşısında altı ayın en düşük seviyesine çekti. Dolar endeksi Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser açıklamalarının Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapabileceği izlenimi uyandırmasıyla 90.746 ile beş haftanın zirvesine yükseldi.Piyasalar bu yıl üç faiz artırımı bekliyorlar. Bu, risk iştahını zayıflattı ve hisse senetlerinin gerilemesine neden oldu ve böylece dolar, Japonya'nın net kreditör ülke statüsünden dolayı güvenli bir liman olarak görülen yen karşısında değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. Euro 18 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1.21835'e geriledi.Euro yen karşısında Ekim başından bu yana en düşük seviyesi olan 129.86'ya geriledi ve bir ay önce gördüğü 2 buçuk yılın zirvesinin yüzde 5.6 altında bulunuyor. Euro bölgesi enflasyonu 14 ayın dip seviyesine gerileyerek ECB'nin yüksek büyüme beklentilerine rağmen ekonomiye verilen destekleri azaltmakta temkinli kalmasını vurguladı.

PETROL

Petrol fiyatları hisse senedi piyasalarında oynaklığın yaşandığı ve doların yükseldiği bir ortamda yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla önceki iki günde de geriledikten sonra bugün sınırlı değişim gösterdi. ABD'de ham petrol ve yakıt stoklarının beklenmedik şekilde yükselmesinin ardından küresel gösterge petrol vadeli işlemleri geriledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 64.70 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların yükselmesiyle üçüncü günde de gerilerken, yatırımcılar yeni Fed başkanı Jerome Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde Senato Bankacılık Komitesi önünde yapacağı konuşmayı bekliyorlar. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,314.64 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)