E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldırım'dan flaş glikoz şurubu açıklaması---

Yıldırım'dan flaş glikoz şurubu açıklaması

Yıldırım'dan flaş glikoz şurubu açıklaması
08 Mart 2018 - 06:04 borsagundem.com

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi çalışmaları sürerken hükümetin nişasta bazlı şekerle ilgili bir girişimde bulunduğu ortaya çıktı. Başbakan Yıldırım kota düşüreceklerini söyledi

Hükümet, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi öncesinde sürpriz bir adıma hazırlanıyor.

Kulislerde konuşulanlara göre, sık sık gündeme gelen nişasta bazlı şekerde (NBŞ) kotalar düşürülecek. Konuyla ilgili düzenleme sinyalini Başbakan Binali Yıldırım önceki gün verdi.

‘DÜŞÜRECEĞİZ’ DEDİ

Yıldırım önceki gün gazeteci Cüneyt Özdemir’e telefonla ulaştı. Özdemir, twitter’dan yaptığı açıklamada, Yıldırım’ın şeker fabrikalarıyla ilgili bilgi verdiğini ve nişasta bazlı şeker üretimine de değindiğini belirtti. Özdemir, Yıldırım’a “(Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda) Cargill’in raporuyla mı harekete geçiyorsunuz” sorusunu sorduğunu, Yıldırım’ın da “Cargill’in bu konuyla ilgisi yok. Kendi fabrikalarında bir milyon 300 bin tonluk kapasitesinin Türkiye’de zaten 260 bin tonunu kullanıyorlar. Bunu da düşüreceğiz” dediğini aktardı.

Yıldırım’ın açıklamalarının perde gerisinde, hükümetin bir süredir yürüttüğü çalışma olduğu belirtiliyor. Buna göre nişasta bazlı şeker kotaları yeniden belirlenecek. Halen yürürlükte mevzuata göre, Türkiye’deki şeker ihtiyacının yüzde 90’ı pancar şekeri üzerinden karşılanırken, yüzde 10’u ise nişasta bazlı şeker üzerinden karşılanabiliyor. Bu kotayı yüzde 50 oranında artırmaya veya azaltmaya Bakanlar Kurulu yetkili bulunuyor. Bu kapsamda 2016-2017 dönemindeki nişasta bazlı şeker kotası 265 bin ton seviyesinde bulunuyor. Son dakikada bir değişiklik olmazsa ise, bu kotanın düşürülmesi planlanıyor. Ancak yeni kotanın ne olacağı henüz net değil. Bakanlar Kurulu’nun kotayı yüzde 50 artırma ve eksiltme yetkisinin ise, korunacağı ifade ediliyor. Kota düşüşünden kaynaklı ihtiyacın ise, yeni dönemde şeker pancarından temin edileceği ifade ediliyor. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Besim Kiymaz08 Mart 2018 20:30

    Cargill e Kemal Dervis sebep olmustur Ahmet Necdet Sezer onaylamistir

  • Gözümüz üstünüzde08 Mart 2018 10:21

    Eyy AKP ve ERdoğan eğer dediğiniz gibi millet için var iseniz CHP nin Nişasta bazlı şekerin yasaklanması hakkında verdiği gensoruyu destekeleyin ve bu zehiri halkın gündeminde çıkarın. Sizi tüm toplum takip ediyor. Lafa değil icraatınıza bakıyor.

  • vatandaş08 Mart 2018 10:18

    AB de hatta ABD de kota % 1 bizde % 15. Bu hükümet halkın sağlığını bozmak ve CARGİLL gibi yahudi firmalara ülkeyi tezgahlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor.