E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldırım: Suriye'yi parçalamak mı istiyorsunuz---

Yıldırım: Suriye'yi parçalamak mı istiyorsunuz

Yıldırım: Suriye'yi parçalamak mı istiyorsunuz
28 Mart 2017 - 06:48 borsagundem.com

Suriye’nin toprak bütünlüğünün önemini vurgulayan Yıldırım, “Eğer Suriye bölünürse bu iş bugünkünden daha beter olur. Orada YPG ve PYD’nin faaliyetlerine müsamaha gösterilmesi bizi rahatsız ediyor” dedi

Başbakan Binali Yıldırım, Rakka’da başlayacak operasyona dair ABD ve Rusya’ya önerilerini sunduklarını söyleyerek, “Fırat Kalkanı’nda yaptığımız gibi yapabileceğimizi söyledik. Bu konuda teklifler gitti, bize henüz net bir geri dönüş olmadı... Sorun, YPG ve PYD. Bunlar burada bir devlet kurmak istiyor. Suriye’yi parçalamak mı yoksa Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak mı istiyorlar? ABD ve Rusya’nın bunu söylemesi lazım. Bölünürse bu iş bugünkünden daha beter olur” dedi. Çankaya Köşkü’nde dün TV yayın yönetmenleri ile bir araya gelen Yıldırım, şunları kaydetti:


- GERİ DÖNÜŞ YOK: (Suriye’deki gelişmeler) Orada çok ani değişiklikler oluyor. Her gün yeni bir gelişme oluyor. Rusya’nın rejimle bir dayanışması, bir mutabakatı var. Akdeniz’de üslerinin bulunduğu bölgeyi emniyet altına almak istiyor. Kuzeyde PYD, YPG unsurları var, onlarla birlikte hareket ediyor. Diğer taraftan ABD’nin PYD, YPG ile iş yapması yeni değil. Ancak yeni yönetim göreve geldiğinde, ‘Bu iş doğru değil. Obama yönetimine bunu anlatamadık. Siz bu yanlıştan dönün. Burada bir iş yapacaksanız ÖSO ile Fırat Kalkanı’nda yaptığımız gibi yapabiliriz’ dedik, bu konuda teklifler gitti, bize henüz net bir geri dönüş olmadı ama sahada bir taraftan faaliyetler yürüyor. ABD Dışişleri Bakanı geliyor, o bakalım ne getiriyor, götürüyor, göreceğiz. Rusya Türkiye ile Türkiye de Rusya ile ilişkilerini geliştirme niyetinde. ‘Aman ne olacak’ diyecek halimiz yok.

- ABD VE RUSYA KARAR VERMELİ: Sorun, YPG ve PYD. Bunlar PKK’nın uzantıları ve burada bir devlet kurmak istiyor. Suriye’yi parçalamak mı yoksa Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak mı istiyorlar? ABD ve Rusya’nın bunu söylemesi lazım. Orada YPG ve PYD’nin faaliyetlerine müsamaha göstermek bizi rahatsız ediyor. Söylemler ile uygulamalar birbirine uymuyor. Orada ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, önemli olan tehdit nereden gelirse gelsin, ister Suriye’den ister Irak’tan, o tehdidi bertaraf etmek vazgeçilmez görevimizdir. Biz hem Rusya’ya hem Amerika’ya anlatıyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü muhafaza edilsin, küçük küçük devletçiklere bölünmesin. Bölünürse bu iş bugünkünden daha beter olur. Rusya ile Amerika ile diyalogumuzu sürdürüyoruz. İki ayrı bloğu bir araya getirme ve çözüm üretme gayretindeyiz. (ABD ve Rusya 16 Nisan atlatıldığı zaman daha güçlü bir şekilde Münbiç’e operasyon başlatabilir diye düşünüyor olamazlar mı?) Türkiye bugün de o güce sahip, 16 Nisan’da da aynı güce sahip olacak. Orası ne Amerika’nın toprağı ne Rusya’nın toprağı. Orası Suriye’nin toprağıdır.

- VATANDAŞ KARAR VERİR: (AB için referandum olur mu) AB desteği dibe vurmuş durumda. 16 Nisan’dan sonra AB ile ilişkiler masaya yatırılacak muhakkak. Referandum benim bildiğim üyeliğe kabul aşamasında, ama referandum her zaman yapılabilir. Kamuoyunda kafa karışıklığı varsa, siyasetin karar veremediği konular varsa, vatandaş imdada yetişir.

- TOPTANCI BAKIŞ DOĞRU DEĞİL: (Avrupa’nın son dönem tutumu) AB’de bazı ülkeler, özellikle de seçim yapılan ülkeler Anayasa değişikliğinde taraf oldular, bu kabul edebileceğimiz bir konu değil. ‘Hayır’ kampanyasına taraf oluyorlar. Avrupa’yı toptancı değerlendirmek yanlış. Bütün Avrupa bize karşı demek de yanlış olur.

- TAMAMEN SUÇ: (İsviçre’deki Cumhurbaşkanı’nı hedef gösteren pankart) Avrupa yönetimleri buna bilerek göz yumuyorlar. Türkiye, diplomatik yollardan yapılması gerekeni yapmıştır. Zannediyorum onlar da soruşturma başlattı.

Rahat şekilde ‘evet’ çıkar

Referandumda ben kritik bir durum görmüyorum. Rahat şekilde ‘evet’le sonuçlanır. Amacımız olabildiğince daha fazla vatandaşımızı ikna edebilmek. Benim için ‘evet’ oyları, ‘hayır’dan bir tane fazlaysa tamamdır. Halk oylamasının mantığı da esası da odur. Kimse, ‘yenilen pehlivan güreşe doymazmış’ hesabı yapmasın, sonuç neyse razı olsun. MHP ile oturduk konuştuk, ortak bir program yapmayacağız. Cumhurbaşkanı ile birlikte birkaç ilde ortak mitingler yapacağız.

- HERKES İŞİNE BAKAR: (Referandumdan ‘evet’ çıkarsa Ak Parti MHP birleşir mi?) Herkes işine bakar, olmaz.

- KORKU VERİYOR: Yeni düzende kuralları başkan koyuyor, kim vali, kim müftü, kim doktor olacak bir kişi belirleyecek eleştirileri var. Sanki şimdi farklı? ‘Bir kişi’ diye bir şey yok ki, bir mekanizma var. Şu anda ne oluyor? Kimin doktor olacağına da mı cumhurbaşkanı karar verir? Bu sistemin özelliği hızlı işlemesidir. Kılıçdaroğlu kiminle konuşursa korku veriyor, taksicilerle minibüsçülere, işadamlarına bunlar hemen malınıza, ‘el koyacaklar’ diyor. Korku vermekle karamsarlık vermekle memlekete hizmet olmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)