E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYiğit Bulut'a göre Borsa İstanbul nasıl düzelir?---

Yiğit Bulut'a göre Borsa İstanbul nasıl düzelir?

Yiğit Bulut'a göre Borsa İstanbul nasıl düzelir?
01 Mart 2015 - 08:50 borsagundem.com

Borsa İstanbul'daki yanlış kararlar borsayı kör havuzuna çevirdi

Piyasalardaki yanlış uygulamalardan bahseden Yiğit Bulut yine bu konu ele alan bir yazdı yazdı.

İşte o yazı:

Sevgili dostlarım, cuma günü bir yazı kaleme almış ve ilk adım atıldığı günden beri yaptığım gibi; şeffaflığın karartılmaya başlanıp, piyasanın kör edilmesini çok ağır şekilde eleştirdim...

Bu yazı kamuoyu ile paylaşıldığı dakikadan itibaren gerek kurumlar içinden gerekse mağdur olan amatör yatırımcılardan bilgi ve soru yağıyor... En çok sorulan sorulardan biri de şu; bunu yapıp bizim mağdur olmamıza sebep olan “düzenleyiciler ile ilgili YARGI yoluna başvurabilir miyiz?”... Türkiye bir HUKUK DEVLETİYSE ve vatandaş daha da güçlenecekse, EVET YARGI YOLUNU AÇABİLİRSİNİZ...

Sevgili dostlarım, YAPILAN anlamsızdı, gereksizdi ve ŞEFFAF PİYASA dinamiklerine sonuna kadar aykırıydı... AMA YAPANLAR İÇİN ANLAMI ELBETTE VARDI!

Tekrar ediyorum; her zaman karşı çıktım, her TV programında, her yazımda bahsettim neredeyse... Ama yılmadılar, SİYASETE SIZMIŞLARDAN destek gördüler, şımartıldılar ve BÜYÜK FİNANSAL OPERASYONLAR uğruna PİYASAMIZI KÖR ETTİLER! Bu kadar nasıl mı ilerlediler? İyi niyetle kendilerine güvenenleri “kandırarak-aldatarak” yollarına devam ettiler...

Sizden gelenleri de dikkate alarak bazı noktaları 2009’dan bugüne yazdıklarımla yeniden paylaşmak istiyorum;

Bakın neler yazdım 2011’den bugüne, kısa alıntılar ile paylaşıyorum;

“1- son yıllarda başta kör havuz uygulaması olmak üzere İMKB ve Türk sermaye piyasasının içine düştüğü-düşürüldüğü hatalar zincirine karşı elimdeki imkânlarla savaş veriyorum. Kör havuz ve emir iptali gibi uygulamalara öncesinde yapmayın diyerek kesinlikle karşı çıktım ve özellikle yurtdışında yapılan yerlerde yerli yatırımcıların nasıl soyulduğunu örnekleriyle açıkladım. Bu noktada doğru bilinmesi adına, İMKB ve Türk Sermaye Piyasası hakkında bilmeniz gerekenleri kendi bakış açımdan bir daha arz etmek istiyorum...

2- Dünya elektronikleşmeye giderken, İMKB son yıllarda aldığı 100’ün üstünde yeni personelle 500 kişiye yaklaşmış durumda. Bir uzmanın ortalama maaşının 5000-8000 TL arasında olduğunu, bir bölüm müdürünün milletvekilinden fazla maaş aldığını düşünürseniz, sırtımızdaki yükü daha iyi anlarsınız.

3- Dünya borsalarında memur diye bir kavram yokken, İMKB’deki personelin yansından fazlası memur. UZMANLARIN da alım yöntemleri ÇOK FARKLI !

3- Bilgi İşlem bölümünde son yıllarda inanılmaz bir işe alım var ve buna rağmen yazılımın YABANCILARLA paylaşılması ısrarı korkutucu! Kaynak kodlar kimin elinde ciddi sorgulanmalı! SEANSLARIN TEKNİK SORUNLAR İLE KESİLMESİ ÇOK ANLAMLI VE SONUCU NET; BOZULDU DENEREK YABANCILAR İLE PAYLAŞILAN YAZILIM !

4- İMKB’deki hisse senetleri piyasasından elde edilen komisyon, binanın elektrik parasını karşılamıyor! SİSTEMİN BU ŞEKLİYLE SÜRDÜRÜLMESİ ANLAMSIZ VE İMKANSIZ !

5- İMKB’nin en önemli gelir kaynağı; devlet borçlanma senetleri trade’i üzerinden alınan komisyon. Bu işlemin İMKB’de yapılması ve maliyetin artırılarak komisyon ödenmesi kadar anlamsız bir durum olamaz. Boşuna maliyet artıyor, konunun İMKB ile alakası yok...

6- Binanın işletme maliyeti korkunç boyutlara ulaşmış durumda. İMKB gibi bir borsanın dünya genelinde büyüklüğü bir oda-server’lar ve 30 kişiyi geçmezken, binaya giren broker’larla birlikte 500-1000 arası kişinin çalıştığı bir yer! Dünya genelinde hiçbir borsa binasında böyle bir saltanat yok...

7- Şeffaf olan takas sistemi kör havuz şeklinde kalmaya-zorlanmaya-bırakılmaya devam ederse “amatör yerli yatırımcılar” büyük oyuncuların oyuncağı olmaya devam edecekler!

8- Her yükselen borsa gibi İMKB’nin de REALİZE olması-kar satışlarının gelmesi gayet doğal! Burada normal olmayan aylar süren çıkışların, görünmeyen takaslar yüzünden günler-saatler süren satışlar ile realize olması ve amatörlerin “bir savaş alanına dönen” borsa yüzünden SERMAYE PİYASALARINA olan güvenlerini ve birikimlerini kaybetmeleri...

9- Türkiye YENİ DÜNYA DÜZENİ içinde FİNANSAL MERKEZ olmaya doğru ilerliyor fakat bu ilerleyiş atılan yanlış adımlar ve yapılan anlamsız büyük hatalar ile BİLİNÇLİ-BİLİNÇSİZ sabote ediliyor! Bu noktada sabotajın neden, nasıl ve kimler tarafından yapıldığının sorgulanması gerek!!...”

Sevgili dostlar, yıllardır KÖR HAVUZ başta olmak üzere MANTIK DIŞI düzenlemelere karşı çıkıyor ve eleştiriyorum... Bu ülkede “tek başıma da kalsam ülkem adına bu örgütle savaşacağım” diyen bir LİDER var ve bizlere düşen verdiği savaşta KORKUSUZCA izinde olmak! Artık kibarlığımız susmamıza yeterli değil! Söz konusu vatansa gerisi teferruattır!

Son söz: Sermaye piyasamızı bu hale getirenle, KİMLER ve şimdi neredeler? MAKRO PLAN DAHİLİNDE BAŞKA MAKAM VE MEVKİLERE Mİ SIZMA peşindeler? Amerika’ya mı kaçtılar, yoksa Ankara’ya mı göç ettiler! TEKRAR EDİYORUM; BU ÜLKEDE AİLESİNE EN AŞAĞILIK ŞEKİLDE SALDIRILIRKEN, DEVLETİN VE MİLLETİN KURTULMASI ADINA, GÖZÜNÜ KIPMADAN BU YAPILARA KARŞI SAVAŞAN BİR LİDER VAR! ŞİMDİ SORALIM; BU LİDER’E YAKIŞIR MÜCADELE BÖYLE Mİ OLUYOR! ADIM ATMASI GEREKENLER, NE YAPIYOR!

ÖNEMLİ NOT: Yarın dolar kurunun neden “2.50 üstünde sürdürülemeyeceğini” detaylı ele alacağım... “Cumhurbaşkanı konuştu, kur yükseldi, bu yüzden şöyle oldu, böyle oldu” bahanesi üretmeye çalışanları da not ettik! Paylaşacağız!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (51)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerem16 Haziran 2015 23:40

    Ey büyük Yiğit abi, Bize bir yiğitlik yap ve İhlas'da dönen dolapları bir araştırıver. Resmen küçük yatırımcıyı soydular. O kadar gelir var ama hep zarar hep zarar. Paralar içerden iç ediliyor. Bilginize...

  • Saltuk Buğrahan14 Haziran 2015 10:07

    İyi o zaman sayın Yiğit Bulut,Sayın Cumhur Başkanımıza yakın isimsiniz bu içler acısı konuyu Sayın Cumhur Başkanımızla Başbakanımıa neden paylaşıp hasbihal etmiyorsunuz..13 yıldır Ak partiye oy veriyorum faiz haramdır türkiye refah içindedir şirketlerimiz para basıyor dedi şirketlerimize yatırım yapın dedi sayın Recep Tayyip Erdoğan bizde öyle yaptım ama borsada resmen soyulduk üç dairem gitti battı..Ünal Tarım Ürün (UNTAR)sahibi latif Ünal şirketin içini 8 milyon dolar boşaltı hileli iflas ettirdi paralarımız gitti devletten ses yok..Lioyağ 17 tirilyonluk bedelli sermaye artırıp küçük yatırımcıyı tokatladı Kemal Unakıtanın sayesinde 1 ay sonra iflas ettirildi sahipleri ortalıklarda puro tüttürüyor..SPK ve Hükümetin bize yaptığı iyilikler bunlar hala başıboşluk devam ediyor..Yazık ky kardeşlerime..

  • Okkes14 Haziran 2015 08:28

    Ağzı olup konuşan biri daha. Faiz indirimi için merkez Bankası Başkanı'na baskı yapıp nerdeyse vatan haini ilan ettiniz. Ülke krizden döndü. Çok konuşan boş bir adam başka bir işe yaramazsın. Ülkeyi kaosa götürebilecek birisin. Ülke Yönetimi'nde bulunan gereksiz bürokratlardan biri.

  • Çeaş yatırımcısı06 Mart 2015 23:19

    Sn Yiğit bulut, siz Çukurova elektrik yatırımcılarının neler yaşadığını çok iyi bilirsiniz. Hatta vakti zamanında köşenizde çok dile getirirsiniz? Şimdi hiç bu konu da konuşmuyor yazmıyor ağzınıza dahi almıyorsunuz. Çözüm bulmaya çabalamak yerine dava açın demek nedir Allah askına? Açtıkta nooldu? 12 senedir mağduruz. çeaş bu Hükümet'in çok büyük bir ayıbıdır. Mağduriyet giderilmelidir.

  • celal çevirici02 Mart 2015 10:46

    borsada küçük yatımcı körebe oynatılıp kaybettirmeye devam ediliyor bu haliyle borsamız düzelemez bu halk koyun sürüsü yerine konuluyor bu haksızlığın derhal düzeltilmesi gerek.

  • tv02 Mart 2015 10:09

    ramizbenlinin ranlojistikte acil hesap sorulmasılazım

  • kasra02 Mart 2015 08:14

    sayın bulut borsanın nasıl olması gerektıgını en ıyı bılen sızsınız bıst sızın hukumetınız donemınde bu hale geldı kımı kıme sıkayet edıyorsunuz açıkça soyleyın bıst i kapatmaksa amacınız açıkça soyleyın uygulamalarınız sayesınde yatırımcı yokdenecek kadar azaldı

  • carlos02 Mart 2015 04:41

    sende suc yok ki,kargayi kilavuz yaparsan sonuclarina katlanirsin

  • yok02 Mart 2015 01:34

    derinlik görmekten vazgeçti yatırımcı fiyatı online görsün yeter ama o olmaz zinhar olmaz nedenmi 15dk da yabancı atı alsın üsküdarı geçsin yerli bön bön baksın hep yabancıya yerli yem edildiği bir piyasada kazanmak ne kadar zor biliyormusunuz yok

  • omerta02 Mart 2015 01:17

    2.50 uzerine alışsın bence millet $1 1tl olmaz ama 3 olur dxy endeksi daha yeni basladı tırmanmaya ve onumuzde bir kaç yıl $ yılı boş konuşmayalım daha fed faizleri artırmaya baslayacak o zaman tutun $'ı :))

  • ali02 Mart 2015 00:39

    bist soygun yeri olmuş.kapanan hisseler ne olacak ?

  • birol 01 Mart 2015 23:11

    faiz indirilmeli safsatası senden çıkıyor ama helal olsun herkesi inandırıyorsun

  • ahmet01 Mart 2015 23:10

    türkcell mağdurları için atılan bir adım varmı ?

  • suat tosun01 Mart 2015 22:52

    sadece tek bise dicem yetkilelere Allahinizdan bulursunuz insallah.onca ky ocagina incir dikdiniz.onlarin ahi mutlaka sizden cikicaktir.

  • mahmut01 Mart 2015 22:23

    Yiğit Bulut sen RTE nin değil paranın peşinden gidiyorsun.bi zamanlar eleştidiğin hükümeti ve sistemi şimdi yüceltiyorsun.emir iptali ,alici satici ismi görememe ,takas gecıkmesi hangi akp zamanında gerçekleşti hatırlatırım ,yabancının ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey yapmadılar halen daha yok tek seans uygulaması diye yeni sistemler getircekler hepsi yabancı için yoksa para borsaya nası gircek

  • Küçük aracı kurumlar01 Mart 2015 21:22

    Kapatılmak isteniyor , biri buna acilen DUR desin ,

  • emekci01 Mart 2015 21:02

    borsa da calısan sayısı cok. tahvillerin de borsada alınıp satımasına gerek yok. bu sorunlar çözülmeden gerısı bos

  • kemal göçebe01 Mart 2015 20:51

    ÇBS Printaş da mahkeme süreci şirketin faaliyeti yönünde karar almasıyle sonuçlandı BİST yetkililerinin tahtanın tekrar açılması yönünde karar almaları binlerce yatırımcısının enbüyük dileği.

  • husnu01 Mart 2015 20:44

    Bu da geçer

  • KY01 Mart 2015 20:33

    Borsanın düzelmesi mümkün olamaz, zira Türkiye de çok sayıda insan borsanın çökmesini ve BİST 30 hisselerini alarak zengin olmayı hayal ediyor;) Bu demektir ki ava giderken avlanan yabancılara büyük geçmiş olsun ve benden aldıkları bu dersi asla unutmasınlar!

  • hadi len01 Mart 2015 20:21

    Bist baskanligi icin taklami atiyorsun

  • Goldaszede01 Mart 2015 19:17

    Goldasdan bir haber varmi????

  • Broker01 Mart 2015 18:50

    Yakında borsada bırakın yerli yatırımcıyı, yerli oyuncu bile kalmayacağını herkes çok iyi biliyor sanıyorum.

  • genyh01 Mart 2015 18:40

    38 tl nere 0.54 kuruş nere

  • kemal01 Mart 2015 18:20

    batık duruma gelmıs sırketlerı halka arz etmesenız.. borsada şirket patronlarına hatalarından dolayı ceza kessenız. örnegın bılanco gondermeyıp tahtayı kapattıran patrona 1 mılyon lira ceza kesmek gibi. ama sız ne yapıyosunuz tahtayı kapatıp patrona ödül ky ceza

  • MUHARREM01 Mart 2015 18:09

    ulusoyun halka arz fiyatı 3.15 son fiyat 2.18 alan razı satan razı ama bizim bilmediğimiz neler dönüyor neden 3.15 alan yatırımcı 2.18 fiyatdan satıyor.halka arz katılmakmı asla resmen şişirilmiş fiyatlarla yapılıyor sonuç yatırımcı mağdur hiç kimse neden yüzde 30 düşmüş demiyor

  • doğa01 Mart 2015 17:54

    neden hisse senedimi efiziki olarak elimde bulunduramıyorum bankalara çalışmak zorundamıyım

  • mümtaz esenkoğa.01 Mart 2015 17:46

    şimdide merkez bankası başkanı olmak için muktediremi yağ çekiyorsun yağdahlık!!!!!!

  • Snrzbl01 Mart 2015 16:59

    Söyledikleri doğru ama, bu sistemi bu hale getirenler şimdi partilerinden milletvekili adayı oldular. Akılları şimdi mi çalıştı?

  • Hoca01 Mart 2015 16:28

    Doğru söze itiraz etmek tabi ki doğru olmaz. Ama sevgili dostlar bazılarının da çok iyi bildiği gibi hedef değiştirmek önemli bir kavramdır. Borsada asıl milat halka açık şirketlerin borsadan çıkışına izin vermekle başlamıştır. Arif hoca ve borsa gündem gibi bir kaç mecra dışında bu konuya çok fazla yer veren olmamıştır. Bu verilen izin ne yazık ki küçük yatırımcı için bu güzelim yatırım ortamını bitirmiştir. Kasasında milyar dolarlar olan şirketlerin komik fiyatlarla borsadan çıkışına izin verenlere teşekkür etmek lazım. Neden mi? Küçük birikimlerle borsaya gönül verenleri uzun vadeli yatırım yapın. Diyerek zarara uğrattığınız için. Son söz beğenirsiniz beğenmezsiniz her ne kadar eksik olsa da yiğit bey doğru söylemiş. Bırakın doğrulara itiraz etmeyi...

  • çakır01 Mart 2015 16:22

    Sayın yiğit bey dilinden anladığım ender birisin keşke senin gibi yaptığı işin hakkını verecek uzmanları görmek isteriz bencillik bizi yok eder ne ala ben maaşımı alıyorum kım ne yaparsa yapsın banane devri bitsin konuşun açık konuşun

  • BERKAY01 Mart 2015 15:24

    DOLARI PARALELCİLER YÜKSELTİYOR,MAKSAT EKONOMİYE DARBE VURMAK

  • doğa01 Mart 2015 14:25

    yerli küçük yatırımcının gözü bağlanıp yatırım yap deniyor paranı bırak git dense daha dürüstce olur

  • doğa01 Mart 2015 14:02

    borsa kapanıyor işlemler devam ediyor burda amaç çok açık değilmi

  • doğa01 Mart 2015 14:00

    hisselerden alınan kesintilerde neredeyse hisse cenaze masrafı eksik oda kesilirse tam olacak

  • muharrem 01 Mart 2015 13:48

    halka arzlar neden başarısız düzenleme araştırma incelenmesi gereklidir son yapılan halka arzlardan örnek ulusoyun yüde 30 düşmüş alan razı satan razı ama bizim bilmediğimiz neler dönüyor belli değil yatırımcı mağdur

  • vatandaş01 Mart 2015 13:21

    siz varken borsa zor düzelir.

  • Realist01 Mart 2015 13:07

    Endeks 85 bin olmasına rağmen BİST nasıl düzelir demek çok komik oluyor. Goldaş isimli kara leke ve benzerleri temizlenmedikçe herşey faydasız olacaktır. Yabancı paranın uzun süre borsada kalması için bu lekeler özellikle temizlenmiyor olabilir mi acaba?

  • K.Y.01 Mart 2015 12:59

    Her tarafta vatan hainleri cirit atıyor. Dünyanın neresinde görülmüş kör oda uygulaması ? Resmen küçük yatırımcıyı soyuyorlar. Seans 17.30 'da kapanıyor , 17.35 'de kimsenin bilmediği işlemlerle gün sonu rakamları belirleniyor.

  • kurt 01 Mart 2015 12:57

    sayın jöleli, yıllarca dolar 1,55 TL yi geçemez diye iddia ettin. Biraz da ondan bahset lütfen !

  • mert2501 Mart 2015 12:45

    Yok brüt takas, yok A B c D Grubu hisseler saçma sapan bir sürü kurallar.Küçük yatırımcıyı korumakmış amaç.HİSSE DÜŞERKEN BRÜT TAKAS YOK.Az bir çıksın vur tepesine.Beni korumak sana mı kaldı.BIRAK ÇIKIYORSA ÇIKSIN.SANA NE ? BİZ ZARARIMIZI NASIL KURTARACAĞIZ

  • alizade01 Mart 2015 12:23

    Ellerimizde B C D grubu hisseeriyle kilitli kaldık. işlemler gittikçe zayıflıyor. O zman bu kobi leri halka açmayın. Açıncada üvey evlat muamelesi yapmayın. İLLA GARANTİ DEMİ İŞLEM YAPMAK ZORUNDAYIM

  • KASRA01 Mart 2015 12:03

    SPK NIN UYGULADIGI KURALLAR SAYESINDE KUCUK YATIRIMCI HERZAMAN KAYBEDIYOR

  • sarelle01 Mart 2015 11:37

    ekonomist diye geçiniyor işte...bol popülizm,bol geyik. dişe dokunur ne yaptın bunca süreçde.bol bol ağlama sızlanma, slogan... gelsin maaşlar. sanki yetkili olan benim....boşa ısraf

  • zannedersem konu başlığı yanlış01 Mart 2015 11:35

    ben neden bahsettiğini anlamadım bana ne yazılımdam kaç kişi çalştığından bunlara ben mi maaş veriyorum ben a şirketin hissesini alırım onun performansına bakarım bunda üç kağıt varsa bunu nasıl çözersin ondan haber ver ben broker değlim ben yaıtırımcıyım 2 seanas borsa açılmamış bana ne sen bu pencerenin neresinden baktın yiğit bey.

  • ziyaretçi 01 Mart 2015 11:24

    Sanki ben yaptım bu duzenlemeleri senin danişmanlik verdiğin sahıslar yapti ne anlatıyorsun ki

  • albay01 Mart 2015 10:45

    Yönetenler sizler değil misiniz? neden KERVSARAY ARTOG gibi şirketede olan yatırımcı soyma işlemlerine karşı etkin hç bir harekwt yok? Bu adamların daha ne kardar daha borsayı çirkinleştirmesine izin vreceksniz?

  • ÇEAŞ01 Mart 2015 10:07

    Çukurova Elektrik sözünü hatırlasın

  • ersan01 Mart 2015 09:59

    ŞİRKETLERDE BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMINI MECBUR ETSENİZ ARTIK.BİZİ SÜRÜNDÜRÜYORLAR.

  • yusuf yıldız01 Mart 2015 09:40

    yiğit bulut kardeşim insanların öylesine güvenini sarstın ki ağzınla kuş tutsan sana inanmak zor..o yüzden boş konuşuyorsun..önce ülkenin asagari ücreti yerlerde sürünürken yapılan şatafatlı saraydan bahset..insan az utanır ..milleti iyice aptal yerine koydunuz ama maşallah milletin büyük kısmı da sizi mahçup etmiyor...

  • asil 01 Mart 2015 09:30

    Sen nasil bi ekonomist sin , faiz indirimi ulke ekonomisinin durumuna gore indirilir, hem dolar2500 gecmemeli diyosun, hem faiz indir diyosun , kafayi yediniz, yaa