E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYEP borsanın önünü açabilecek mi?---

YEP borsanın önünü açabilecek mi?

YEP borsanın önünü açabilecek mi?
02 Ekim 2018 - 12:28 borsagundem.com

Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile birlikte her sektör kendi alanına ilişkin etkileri tartışmaya başladı. Borsa aktörleri de YEP ile birlikte borsanın ne ölçüde yatırımcı çekeceğini tartışıyor

Yeni ekonomi programı açıklandı. Borsa aktörleri ise ekonomi yönetiminin göreve başladığı haziran ayından bu yana açıklanacağı belirtilen Yeni Ekonomik Program’ı merakla beklemekteydi.
20 Eylül günü açıklanan Programda borsaya yönelik doğrudan tedbirler bulunmamakla birlikte satır aralarında sektörün geleceğine ilişkin çıkarımlara ulaşmak mümkün. En belirgin tedbir ise detaya girmemekle birlikte yeni pazarlar ve araçların oluşturulacağı yönündeki tedbir. Amaç ise riskleri etkin şekilde ve zamanında bertaraf edilebilmesi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi açısından Programı önemli bir araç olarak görürken üç yıllık süre içinde sabırlı olunması gerektiğini dile getiriyor. Programın bir yandan küçülen ekonomi hedefi dile getirilirken diğer yandan yeni pazar ve enstrümanları ne ölçüde hayata geçireceği ise tartışma konusu. Fitch, bu noktada YEP’e temkinli yaklaşıyor. Yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin uzun süreli bir düzeltme dönemine girdiğine dikkat çekerken daha gerçekçi makro ekonomik tahminlerle otoritelerin daha zayıf GSYH büyümesine tolerans göstereceğini, dile getiriyor. Otoritelerin göstereceği toleransı yabancı fonların da gösterebilmesi ekonomi kurmaylarının en büyük dileği olsa gerek. Zira göstergeler bu noktada sıkıntılı. Halihazırda gelişmekte olan ülkelere aktarılan kaynak bu fonlar tarafından kademeli olarak çekiliyor. Kuşkusuz bunda ABD’nin aylık tahvil ihraç rakamını artırmasının etkisi bulunuyor. FED, aylık 40 milyar dolar olan tahvil ihracını ekim ayından itibaren 50 milyar dolara çıkardı. Bu da çıkışın devam etmesine yol açacak. Halihazırda Türkiye’ye yönelik fon akışının ana kaynağı Amerika ve Avrupa kaynaklı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, Eylül 2018 değerlendirme raporuna göre 2002-2018 döneminde kümülatif verilere göre Türkiye’ye doğrudan gelen fon tutarı yaklaşık 151 milyar dolar. Liradaki değer kaybı ise yabancıların Türkiye’deki varlıklarının erimesine yol açtı. Ekonomide daralmaya gidilecek olması sektör bazında borsadaki firmaların da küçülme eğilimine girmelerine neden olacak. Borsada uzun süredir işlem yapan Ahmet Özkan bunu ciddi bir sorun olarak görüyor. Özkan, büyüyemeyen ya da kârı azalan şirketlerin olduğu bir borsaya yabancı neden gelsin diye soruyor. Halihazırda borsada işlem gören hisse senetlerin yüzde 62,51’i yabancı yatırımcının elinde bulunuyor. Bu itibarla yabancıların zaten borsada ciddi bir ağırlığı varken sektöre yeni kaynak getirmeleri için ciddi bir nedeninin olması gerekiyor. YEP’in öngörüsüne bağlı olarak firmaların büyümesinin yavaşlaması ister istemez elinde hisse senedi bulunduran yabancıların portföyünün erimesi anlamına gelecek. Portföyü erime riski altında bulunan yabancıların borsaya ilave sermaye akışında bulunması ancak ileriye dönük beklentilerini sürdürmesi ile mümkün olabilecektir. İlerleyen süreçte Programın detayları kamuyla paylaşılırken bu noktada yerli ve yabancı sermayeyi teşvik edici tedbirler borsanın önünün açık olmasına imkân tanıyacaktır. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Risk02 Ekim 2018 16:38

    Sermayeler hasar gördüğü için gelecek dönemlerde birçok şirket ve banka mecburen yüklü bedelliye gidecektir

  • melih5302 Ekim 2018 15:17

    yeni ekonomi yönetimi ülkeyi ne hale getirdi .sorun yoktu batığa gidiyoruz 3 ayda.kamu bankaları borsada korku salıyo .0,3 defter değerli bankamı olur.bu 0,3 dd ilemi güven gelecek.mckenzi neden fitche dur demedi madem danışmanlık yapıyor *.piyasa yapıcılığı yapıyor güven enjekte etmeye anlaşıldı nerede .dakika bir gol bir.fitch darbesi mi mckenzi keleğimi..

  • Gorele02 Ekim 2018 15:17

    Bence seneye tarım gıda ürünlerine yatırım yapın. Fiyatlar çok yükselecek

  • saf saffet02 Ekim 2018 14:33

    enerji bakanı maliye bakanı oldu.memleket enerjiden tarihe geçecek büyük ekonomik darbe yedi ..enerji başarısı ortada.şimdi, ekonomiyi bitiriyorlar..ülkeyi yani.**ovp yep mc kensi .. falan ülkede kriz yok..**??babacan herkes onu konuşuyor nerede**babacan nerede acil ekonominin başına çok acil.**

  • Borsacı02 Ekim 2018 14:08

    Savunma sanayi ve ilaç işaret edildi. Eski Eczacı İlaç olsaydı tam onun zamanıydı ama ilaç fabrikasını sattılar.

  • KILIÇ02 Ekim 2018 13:13

    BORSADA VURGUN ,SOYGUN ,DOLANDIRICILIK AMAÇLI PATRONLARIN ŞİRKETİNE EL KONUP KAYYUMA DEVREDİLMELİ .YEMLEME İŞİNE SON VERİLİP ÜLKE EKENOMİSİ ÖN PLANA ÇIKMALI SERMAYE OYUNLARINA DUR DENMELİ.

  • deniz02 Ekim 2018 12:35

    arkasını açtı. pala arkaya geçti.