E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYeni genel kurul hazırlığı ---

Yeni genel kurul hazırlığı

Yeni genel kurul hazırlığı
12 Ağustos 2011 - 08:18 borsagundem.com

Faaliyet raporu, yönetim kurulu ve temettü dağıtım kararı ibra edilmedi! Kriz sürüyor…

BORSAGUNDEM.COM
Turkcell'in olağanüstü genel kurulu, 21 Nisan’da yapılan genel kurulun tekrarı şeklinde oldu. Faaliyet raporu, yönetim kurulu ve kar payı dağıtımının ibra edilmediği genel kurulda sadece denetçiler değiştirildi. Bir önceki genel kurulda denetçiler de ibra edilmemişti. Daha sonra bu sonuç mahkemeye intikal etmiş, yargı da olağanüstü genel kurula kadar denetçilerin görevine devam etmesi kararına varmıştı. Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetim ve denetim gibi önemli organları genel kurulda onaylanmayan şirketler karar alamıyor, hatta kayyum atanması bile gündeme gelebilir. Bugün gerçekleştirilen genel kurulda yabancı hissedarlar genel kurulun hiçbir maddesini onaylamazken, kendi önerdikleri denetçilerin atanmasında başarılı oldular.
BUNDAN SONRA NELER OLACAK?
Peki bu ne anlama geliyor? Genel kurulun önemli isimlerinden Telia Sonera’nın avukatı Faik Işık, Borsagundem’e yaptığı özel açıklamalarda, “Yarından itibaren yeni bir genel kurul kararı alacağız ve yönetim kurulunda öngördüğümüz değişikliği gerçekleştireceğiz. Yönetim Kurulu Başkanı’nı değiştireceğiz” dedi.
SONERA’NIN ADAMLARI
Çukurova Grubu’nu temsilen Genel Kurul’a katılan Avukat İsmet Bardakçı’da denetçilerin seçimi esnasında benzer bir açıklama yapmıştı. Yeni denetçiler önerildikten sonra söz alan Bardakçı, “Şimdi seçilecek olan bu denetçiler Telia Sonera’nın adamları ve hemen bir genel kurul kararı alacaklar. Ardından da hayata geçiremedikleri yönetim kurulu değişikliğini yapmak isteyecekler” dedi.
Telia Sonera temsilcisi Faik Işık ise şu anki denetçilerin Çukurova Grubu’nda çok sayıda şirkette görev aldıklarını belirterek seçilecek denetçilerin Sonera’nın hiçbir şirketi ile bağlarının bulunmadığını söyledi.
DENETÇİLER DEĞİŞTİ
Turkcell’in mevcut denetçileri İbrahim Alpay Demirtaş, Hamit Sedat Eratalar’ın görevine son verilirken yabancı ortakların önerdiği Faika Bozkaya, Ertan Mitap yeni denetçi olarak atandı.
Borsagundem’in aldığı bilgilere göre şirketin ilk yönetim kurul toplantısında Telia Sonera ve bir yatırımcının önerisiyle seçilen denetçiler yeni bir genel kurul kararı alacak. Bu genel kurulda da Turkcell yönetiminde önemli değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.
GENEL KURULDAKİ KİLİT İSİM
Bu konuda kilit isim ise olağanüstü genel kurula damgasını vuran Olli Teppo Tuohimaa… Turkcell’in yönetimini elinde bulunduran Turkcell Holding’in yüzde 51 hissesini temsilen söz alan Tuohimaa, yönetim kuruluna iki yeni üye atanmasına yönelik önergenin gündeme alınmamasını protesto etmek amacıyla denetçi seçimi hariç genel kurulun tüm maddelerine çekimser oy kullanacağını peşinen açıkladı. Her genel kurul maddesi okunduktan sonra da bu görüşünü dile getirdi. Çoğunluk hisseye sahip olduğu için Olli Teppo Tuohimaa ne diyorsa ol oldu.
YENİ GENEL KURUL YAPILACAK
Israrla her maddeden sonra bu talebin yazılı olarak kayıtlara geçirilmesini istedi. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Kurul'un da doğal olarak Divan Başkanı olan Collin Williams ise bu talebin yerine getirilmesini istedi.
Sonuç olarak Turkcell İletişim Hizmetleri'nin Turkcell Tepebaşı Plaza'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında ortaklar arasındaki sıkıntı devam ettiği için sonuç alınamadı. Faaliyet raporu, yönetim kurulu ve temettü dağıtımı ibra edilmeyen şirkette sadece denetçi değişimi gerçekleşti. Muhtemelen bir ay içerisinde yeni denetçilerin, yeni bağımsız üyelerin seçilmesi ve üye sayısının artırılmasını da gündeme alacak şekilde bir genel kurul çağrısı yapması bekleniyor.
HÜKÜMET KOMİSERİ KATILIR MI?
Ancak ilk genel kurul toplantısında olduğu gibi bir ay içerisinde alınacak yeni genel kurul toplantısına da hükümet komiserinin katılıp katılmayacağı bilinmiyor. Turkcell’in ilk genel kurul toplantısına hükümet komiseri katılmadığı için iptal edilmişti. Bir sonraki genel kurulda da yabancı ortakların talebi kabul edilmediği için genel kurul maddeleri ibra edilmemişti. Bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında da hükümet komserleri, yabancı ortakların temsilcileri tarafından görevlerini yasalara uygun yapmadıkları gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı. Bir önceki genel kurul öncesi ve sonrası Turkcell’in Türk kalması gerektiği yönünde görüşler şirket yöneticileri tarafından sık sık dile getirilmişti. Ancak Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı ve Divan Başkanı Collin Williams, genel kurulda İngilizce konuştuğu için simultane tercüme yapılmasına rağmen yanına tercüman oturdu. Ayrıca konuşulanları anlamaları ve gerek olduğunda müdahale edebilmeleri için hükümet komiserlerinin yanına da bir tercüman oturdu. İşte bu tabloya yabancı hissedar temsilcileri tepki gösterdi. Bu konuda söz alan Faik Işık, “Bir Türk şirketi olan Turkcell’in genel kurulunda Türkçe konuşulmasını istiyoruz. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı’nın Türkçe konuşmasını istiyoruz. Türkcell Türk kalmalı deniliyor ama genel kurulda Türkçe konuşulmuyor” dedi.
KRİZ BİR TÜRLÜ AŞILAMIYOR
Şirketin 21 Nisan 2011'de gerçekleştirilen olağan genel kurulunda Sonera Holding'in, yönetim kurulu başkanının azli ve yerine yeni üyenin seçimi yönünde gündeme madde ekleme talebinin reddedilmesi üzerine, Turkcell Holding A.Ş'nin temsilcisi, gündeme madde eklenmemesinin azınlık hissedarlarının haklarını ihlal edeceğini belirterek, diğer gündem maddeleri hakkında çekimser oy kullanmıştı. Sonera Holding ise bazı maddelerle ilgili olumsuz yönde oy kullanmıştı.
Nisan ayındaki genel kurul sonucunda 2010 faaliyet yılı bilanço ve kar-zarar hesabı ile yönetim kurulunun 2010 yılı karından yüzde 75 oranında kar dağıtım teklifi onaylanmamış; yönetim kurulu üyeleri ve kanuni denetçiler ibra edilmemiş; kanuni denetçilerin seçimi yapılmamıştı.
Ayrıca Sonera Holding'in bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısının gündemine "bir veya birden fazla yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi" konusunda madde eklenmesi; mahkemece bir karar verilinceye kadar olağanüstü genel kurul toplantısının yapılmaması ve toplantının ileri bir tarihe bırakılması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle açtığı dava, mahkeme tarafından reddedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)