E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen'den çok önemli açıklamalar---

Yellen'den çok önemli açıklamalar

Yellen'den çok önemli açıklamalar
17 Eylül 2014 - 21:44 borsagundem.com

İstihdamda istenilen düzeye yaklaşıldığını belirten Fed Başkanı Yellen, 'kayda değer süre' ifadesinin koşullara göre değişebileceğini söyledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, para politikalarının mekanik bir takvime bağlı olmadığını, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı bildirisinde yer alan "kayda değer süre" ifadesinin koşullara göre değişebileceğini söyledi.

Janet Yellen, sona eren iki günlük FOMC toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, toplantı kararlarını değerlendirdi. FOMC, faiz artırımına tahvil alımlarının bitiminden "kayda değer" bir süre sonra başlanmasının uygun olacağına karar vermişti.

"Komitenin kararı ekonomik verilere bağlı olacak. 'Kayda değer süre' ifadesi koşullara göre değişebilir" diyen Yellen, istihdam sektörünün son aylarda güçlendiğini ancak toplantı bildirisinde de belirtildiği üzere, sektörün halen tam istihdamdan uzak olduğuna dikkati çekti. 

Yellen, komite üyelerinin, faiz oranının, destekleyici politikaların sona erdirilmesinden sonra da uzun vadeli normalinin altında tutulması görüşünde olduğunu ifade etti. 

Komite üyelerinin birçoğunun, federal fon faizi oranının uzun vadeli normaline 2017 yılının sonunda yaklaşacağı görüşünde olduğunu söyleyen Yellen, bunun yine ekonominin gidişatına bağlı olacağını vurguladı. 

Yellen, şunları kaydetti:

"Eğer ekonominin, Komitenin beklediğinden daha güçlü olduğu, tam istihdam ve enflasyon hedeflerine daha hızlı yaklaştığı görülürse federal fon faiz oranı planlanandan daha önce ve daha hızlı gerçekleşebilir. Tam tersi, eğer ekonomik performans hayal kırıklığına yol açarsa federal fon faizindeki artırım daha geç ve daha yavaş olur."

Yellen, Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyreden enflasyonun, ekonominin iyileşmeye devam etmesinin sonucunda bu hedefe yaklaşacağı öngörüsünde bulunurken, FOMC'nin bu konudaki tüm gelişmeleri yakından izlemeye ve gerekli politika araçlarını kullanmaya devam edeceğini belirtti. 

Hanehalkı ve işyeri harcamalarının, gayrisafi milli hasıladaki artışın iki katına çıktığını aktaran Yellen, bunun ekonominin ölçülü olarak büyümeye devam edeceğine işaret ettiğini söyledi. Yellen, FOMC'nin işsizlik oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 5,9'a gerilemesini ve 2016 yılı içinde doğal oranına düşmesini beklediğini kaydetti. 

Fed'in varlık alımlarını beklendiği şekilde azaltmaya karar verdiğini bildiren Yellen, şu an 25 milyar dolar olan varlık alımlarının, önümüzdeki aydan itibaren 15 milyar dolara çekileceğini teyit etti. Yellen, işgücü piyasasının tam istihdama ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yaklaşmaya devam etmesi durumunda, tahvil alımlarının gelecek FOMC toplantısıyla sonra erdirileceği açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)