Ana SayfaPiyasaYellen piyasayı nasıl etkiler?---

Yellen piyasayı nasıl etkiler?

1 / 4
Yellen piyasayı nasıl etkiler?
22 Ağustos 2014 - 14:48 www.borsagundem.com

​Salı günü açıklanan ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi tutanaklarında faiz artırımının erken yapılabileceğine yönelik yaşanan net tartışmalar Janet Yellen'in bugünkü Jackson Hole konuşmasını daha kritik hale getirdi. Genel kanı Yellen'in "faiz artırımı için acele edilmeyecek" mesajı vermesi, yani 'güvercin' bir konuşma yapması. Ancak Yellen'in piyasanın beklediği konuşmayı yapmaması durumunda dolar/TL, altın ve borsada büyük dalgalanmalar yaşanabilir. İşte konuşulan 3 senaryo ve senaryoların gerçekleşmesi durumunda gündeme gelecek fiyatlar...

Hürriyet'in haberine göre, piyasalar bugün adeta "fırtına öncesi sessizliği" yaşıyor. BİST 100, 79 bin puana yakın seyrederken neredeyse dünkü kapanışla aynı seviyelerde seyrediyor. Dolar/TL kuru günlük yüzde 0.1'den az bir farkla 2.1785 TL'den işlem görüyor. Altın ise ons başına yüzde 0.3 gibi küçük bir kazançla 1280 doların üzerinde.

Bu sakinliğin sebebi ise ABD'nin Jackson Hole kasabasında gerçekleşen ve dünya çapında merkez bankalarının en üst düzey yetkililerinin katıldığı Jackson Hole toplantıları... Bir dizi konferanslar gerçekleşen toplantılarda kapanış konuşmasını bugün Fed Başkanı Janet Yellen saat 17:00'da yapacak. Piyasa aktörlerinin neredeyse tamamı bu konuşmaya göre pozisyon alacak. 

Dolar/TL kuru son haftalarda yükselirken bunun en önemli sebebi daha önce piyasalar tarafından Haziran 2015'te yapılması beklenen ABD faiz artırımının daha erken yapılabileceği beklentisi olmuştuu. Bu beklentiyi destekleyen ise Salı günü açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi tutanakları oldu. Bu tutanaklarda Fed üyeleri istihdam piyasasının iyiye gittiği ve faiz artırımının daha erken gerçekleşebileceğini tartıştı. Şimdi herkes Janet Yellen'in tutanaklardaki bu ifadeleri teyit edip etmeyeceğini bekliyor. Teyit etmesi durumunda ABD faiz artırımının artık 2015'in erken aylarında yapılacağı beklentisi artacak, bu da doları daha yukarı çekebilecek.

Ancak iyi haber Yellen'in tutanaklardaki ifadeleri desteklemeyerek "istihdam piyasasının o kadar iyi olmayacağunı vurgulaması bekleniyor. Yine de Yellen'in konuşması için borsa, dolar ve altının seyrini etkileyecek 3 senaryo gündemde. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ass22 Ağustos 2014 17:12

    millet yellen yatıp fed kalkıyor faiz artırsalarda şu borsada düşecekse düşse yerin dibine artık gına geldi

  • HASAN PATRİOT22 Ağustos 2014 16:55

    ÇIKMAYAN BORSA DÜŞER.

  • bilal22 Ağustos 2014 16:37

    Acil faiz artmalı

  • ekim sonrası olasılıkları22 Ağustos 2014 15:26

    yeni tasarıyla bankaların 26 kalemden artık geliri kalmayacağından karları önemli ölçüde düşeceğinden dolayı bankalardan kaçılmasıyla borsada önemli düşüşler yaşanabilir,zaten abd faiz yükselme beklentisi,doların yükselmesi,dış olumsuz olayları da eklersek büyük düşüşe hazırlanmalı kanımca borsada.