E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYellen : İstihdamda güçlenme sürecek ---

Yellen : İstihdamda güçlenme sürecek

Yellen :  İstihdamda güçlenme sürecek
13 Aralık 2017 - 22:22 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Federal Reserve'in bugün gösterge faiz oranlarında 0.25 puan artırıma gitmesinin ardından Fed Başkanı Yellen bu kararı ve ekonomiye ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

BORSAGUNDEM.COM

ABD Merkez Bankası Federal Reserve'in bugün gösterge faiz oranlarında 0.25 puan artırıma gitmesinin ardından Fed Başkanı Yellen bu kararı ve ekonomiye ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

Yelllen, yılın ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan gevşemenin ardından büyümenin giderek güç kazandığını dile getirdi. Ekonomik büyümenin artamaya ılımlı bir tarzda devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Yellen vergi paketinin ekonomiyi canlandırabileceğini ancak bunun Makroekonomik etkilerini kestirmek için henüz erken olduğunu bununla birlikte istihdam piyasalarındaki güçlenmenin önümüzdeki dönemlerde artışını sürdürmesini beklediklerini belirti.

Enflasyonun Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'nin altında kalmaya devam edeceğini öngören Yellen, enflasyonun orta vadede hedef seviyeye yükselmesinin beklendiğini ifade etti.

Vergi reformu 

Yellen Fed üyelerinin vergi politikalarındaki değişimi büyüme görünümünü destekleyen bir unsur olarak gördüklerini belirtti ve ekonomideki devam eden güçlenmenin faiz oranlarını kademeli olarak artırmayı haklı kıldığını vurguladı. Fed'in faiz oranlarının bu aşamada doğal olarak kabul edilen seviyeye çekilmesine gerek olmadığını dile getiren Yellen, önümüzdeki yılın sonu için ortalama Fed faiz beklentisinin yüzde 2.1 seviyesinde şekillendiğini söyledi.

Yellen Fed toplantısında vergi reformu konusunun da ele alındığını belirtti ve vergi reformunun önümüzdeki dönemlerde GSYİH artışı ve işsizlik oranlarının daha da gerilemesi üzerinde etkili olacağı görüşünün ağırlık kazandığını, bu etkilerin zaman içinde yakından izleneceğini dile getirdi.
Bununla birlikte ekonomik beklentilerde Eylül ayından bu yana yapılan değişimlerin vergi reformu tasarısının etkilerinden kaynaklanmadığını vurguladı.

Yellen sözlerini şöyle sürdürdü: "Açıklanan veriler maaş artışları üzerindeki yukarı yönlü baskının sınırlı olduğunu gösteriyor. Ücret artışlarının ılımlı yüzeyde olması ayrıca verimlilik artışın yavaş olmasının da bir yansıması. Vwergi reformu konusunda Fed yetkililerinin çoğu bunu talebi artıracak bir gelişme olarak görürken, bazıları da arzı artıracağını düşünüyor. Bence vergi reformundan hem talebin hem de arzın etkilenmesi potansiyeli var. Vergi paketi altında yatırımların artması verimliliği de yükseltebilir. Vergi oranlarının indirilmesinin istihdamı ne derece destekleyebileceği çok net değil."

Hisse senetleri finansal istikrar riski oluşturmuyor

Yellen bir soru üzerine piyasalara da değinerek, "Hisse senedi piyasaları bu yıl ciddi bir yükseliş yaşadı fiyat/kazanç oranları tarihi aralığının zirvesine ulaşmış durumda. Varlıların değerlerineden kaynaklanan bir finansal risk alarmı görmüyorum. Potansiyel riskler listesinde, hisse senedi piyasaları bir unsur olarak yer almıyor. Bitcoin'e gelince, bu hayli spekülatif bir varlık ve Fed olarak bu alanda herhangi bir düzenleyici rol oynamaz." ifadelerini kullandı.

 ABD'nin borçları 


Yellen ABD'nin borçluluk düzeyi ile ilgili bir soru üzerine; "Borçların durumu konusunda kişisel olarak endişeliyim, vergi reformu ile de bu borçların artmasını bekliyorum." dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ertugrul0614 Aralık 2017 11:46

    ne bu bizim ülkemizdeki faiz oranı yatırımmı yapılır.

  • e.göy13 Aralık 2017 23:14

    FED'İN GÖREVLERİ ARASINDA İSTİHDAM DA VAR Bizim merkez bankası da istihdama göre faiz indirme/yükseltme kararı almalıdır BİZİM MERKEZ BANKASI SADECE FİAT İSTİKRARI/ENFLASYONA GÖRE KARAR ALMASI YETERSİZDİR