E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeliz Karabulut’tan önemli tüyolar---

Yeliz Karabulut’tan önemli tüyolar

Yeliz Karabulut’tan önemli tüyolar
26 Ocak 2015 - 08:40 borsagundem.com

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, endeks, altın, döviz tahminlerini açıkladı, yatırım sepeti hazırladı, hisse önerdi..

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Borsa, döviz, altın, petrol… Dünyayı kasıp kavuran dörtlü. Rusya krizi, İsviçre’nin kararı, AMB’nin atağı, FED beklentisi derken piyasalarda görülmemiş bir kaynama yaşanıyor. Türk Sermaye Piyasaları da bu fırtınada yolunu bulmaya çalışıyor. Yatırımcı ise şaşkın! Neye el atmalı, nereye yatırım yapmalı? Dolar durur mu, altın daha yükselir mi, TL’nin kaderi ne olur? Cari açık problem, Türkiye yüzde kaç büyür?

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, tüm bu soruların yanıtlarını verdi.  Doların 2015 yılında 2.70’i zirve yapıp sonrasında 2.50’ler civarında da oturmasını beklediğini söyleyen Karabulut altın tahmini için, “1400 dolara doğru gidebilir. Bunu yüzde 70 gibi bir olasılıkla görüyoruz” dedi. Yeliz Karabulut’un endeks öngörüsü ise 100 bin.
İşte 2015 beklentilerini Borsagundem.com’a anlatan sektörün genç ama usta ismi ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut’un çarpıcı açıklamaları…

Dolar’da 2.70 zirvesi

Dolarda 2015 yılının zor olacağını ve güçlü seyrin devam edilebileceğini söyleyebiliriz. Her ne kadar zaman zaman kar realizasyonları olsa da yukarı yönde harekette kuvvetli hareket bekliyorum. Özellikle Nisan- Mayıs  ayında 2.70 de bir zirve yapmasını, daha sonra kademeli olarak dengeleneceğini düşünüyorum. Şu aşamada bütün dünyada dolar değer kazanıyor, sadece Türkiye’ye has bir durum değil.  Özellikle gelişmiş olan ülkelerin ekonomisini düşündüğümüz zaman ise ABD ekonomisi önde gidiyor. Yani hepsini bir baskette düşünürsek ABD ekonomisi iyi yönde. Parasının da değerlenmesi çok normal.
Bu arada faiz artırım tartışmaları var ki, biz şu an verilere baktığımız zaman ABD ekonomisi kendi iç dinamikleriyle dengeleniyor. Daha doğrusu ABD kendi kendisini etkiliyor. Yani bir euro, bir Çin ekonomisi çok fazla etkileyemiyor. Mesela ABD’de teşvikler daha ön plana çıktı parasal genişlemede. Bu açıdan 2015 yılında doların 2.70’i zirve yapıp sonrasında 2.50’ler civarında da oturmasını bekliyorum. Bu arada sert dalgalanmaların olacağı bir yıl olacak. Yine FED tarafındaki konuşmalar etkili olacak. Türkiye’ye baktığımızda da siyasi gündem belirleyici olacak. Biliyorsunuz Haziran ayında bir genel seçimimiz var.  Yine ekonomik taraftaki datalarımız bundan sonra daha belirleyici olarak etkileyecektir diye düşünüyorum.

Türkiye yüzde 2 büyür

Özellikle Türkiye’nin büyümesine baktığımız zaman bir aşağı yönlü hareket var. Tabi bir Euro Bölgesi ve çevre ülkelerle değerlendirdiğimiz zaman yine olumlu bir seyir olsa da önceki senelere göre olumsuz bir seyrin olduğunu görmekteyiz. 2015 büyümesini yüzde 2 bekliyoruz.

Rusya krizi

Rusya’da biliyorsunuz hala devam eden bir kriz var.  Her ne kadar adı konmasa da 650 baz puanlı bir faiz artırımı yaptılar. Petrol fiyatlarındaki gerilemeye bakarsanız yüzde 4,5-5 gibi bir küçülmeye işaret ediyor ki bu daha da fazla olabilir diye düşünüyorum. Şimdi Rusya’ya ihracat yapan ve ekonomik ilişkileri olan ülkeler var. Şimdi bizim Rusya’yla ticari ilişkilerimiz var. Bir de o ülkelerle ilişkilerimiz var. Bu ülkeler Rusya’ya ihracatlarında birinci seviyede.
Şimdi bizim de bu ülkelere ihracatımız ve Rusya’yla  ilişkilerimiz etkilenecek. Çevre ülkeleri de düşündüğümüz zaman neredeyse bizim etkilenmemiz 15-20 milyar dolar olacak. Her ne kadar petrol fiyatı 45-50 dolar civarında olumlu katkı sağlayacak deseler de aslında uzun vadede olumlu bir katkısı yok. En etkilisi hane halklarını etkileyecek bir durum yok. Diğer taraftan baktığımız zaman ise petrol fiyatlarının düşük olması demek senin diğer ticari kanallarının daralması demek. Yani bir cebinden alıyorsun, diğer cebinden veriyorsun.

Cari açıkta tahmin 40 milyar dolar

2014 yılı için 44-45 milyar dolar bir cari açık bekliyoruz. 2015 yılı içinse 40 milyar dolar bir cari açık bekliyoruz. Yani dramatik bir düzelmenin olmasını beklemiyoruz.

2015 dalgalı bir yıl olacak

Enflasyon düşecek ama konjonktürel olarak düşecek. Yüzde 6.3 gibi bir beklentimiz var. 2015 çok dalgalı bir yıl olacak. Bazı ekonomik datalar düzelme eğilimine girerken aslında daha önemli dataların bozulmaya doğru gitmesini bekliyoruz. Bu Rusya olayı bizi 2015 yılında bizi dramatik bir şekilde etkileyebilir.

Endekste 100 bine doğru hareketlenme olabilir

Endekste bizim değerlemelerimize göre çıkan fiyat 93.500. Ama 93.500 seviyesini geçerse 100 bine doğru bir hareketlenme olabilir.  Fakat global riskler ön planda. Bizim en büyük ticaret ortağımızda çarklar artık dönmüyor. Biliyorsunuz geçen 1.2 trilyon euro genişleme açıkladılar. Şimdi ne kadar zamanda bu ülkeleri tekrardan kalkındırabilecek buna bakmamız gerekiyor. Şimdi Kasım ayındaki ihracatımıza bakıyoruz, burada olumsuz bir seyir var. Kasım ayında ihracatımız yüzde 7,5 ilk defa geriledi ki 2014 yılı içerisinde olumlu bir seyir söz konusuydu. Euro Bölgesi’ndeki ihracatımız yavaşlayacak ve gerileyecek.  

-Altındaki yükselişi nasıl yorumlamak gerekir? İleriye dönük altın fiyatları ne olur?

Biliyorsunuz daha önceki tahminlerimizde altın risk enstrümanı olarak işlev görmüyordu. Küresel anlamda talebi yoktu daha doğrusu. Ama şu an global anlamda riskler ön planda ve artık paranın gidebileceği fazla nokta kalmadı. Biz de Ocak ayı başından itibaren de tahminlerimizi tekrardan risk enstrümanı olarak döndürdük. Diğer taraftan da fiziki talebin tekrardan canlandığını görüyoruz. Yani para bolluğu var ama para gidecek yer bulamıyor.  Küresel riskler çok fazla, tahvil faizleri bayağı düştü. Varlıklarda kuvvetli bir hareketin olduğu bir dönemde altının bundan sonra tekrardan parlayacağını düşünüyoruz ki parlama eğiliminde. 2015 yılı içinse 1400 dolara doğru gidebilir. Bunu yüzde 70 gibi bir olasılıkla görüyoruz. Eğer ki ABD’de de fiziki talep tekrardan kesilmesi halinde, yine sorunlu ülkelerde altın rezervlerinin azalışına giderse burada tekrardan bin dolar civarı gündeme gelir. Ama şu anki konjonktür ve görünüm 1400 doları işaret ediyor ons bazında.
 
-Borsagundem.com okurları için bir yatırım sepeti yapabilir misiniz?

Bence iyi bir sepet yapmak gerekiyor. Diğer taraftan repo ve doları özellikle öneriyorum. Yüzde 20 civarında dolar, yüzde 40 civarında repo, yüzde 30 civarında hisse senedi ve yüzde 10’da altın tutabilirler.
 
-Yatırımcılar için tavsiye ettiğiniz hisseler ve sektörler hangisi?

Korumacı hisseleri seçebilirsiniz. Biz hala THY beğeniyoruz. Anadolu Cam’ı beğeniyoruz. Diğer taraftan Kardemir’i beğeniyoruz. Bu üç hisse önemli.  Bunların dışında Aselsan, Tüpraş, Sasa, Trakya Cam ve Sabancı Holding olabilir. Endekste koruma sağlayıcı hisseler var, bunları da seçebilirler. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALEVİ DİNİNDEN KIZILBAŞ MİLLETİNDENİM26 Ocak 2015 16:54

    Borsa şişmişken bu önerileri söylemenizi şaşkınlıkla okudum önerilerinize uymayacağımı yazmak yanlış değil sanırım.. Hanım efendi tahminlerinizi doğru bulmadım özellikle borsa tavsiyenizi..Hormonlaşmış kağıtlar önermenize şaşıyorum..Bu aralar dünyayı yada bu ülkeyi etkileyecek olaylar olur da borsa düşerse bizlere yazık değilmi..KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR..

  • Seyfullah islamoğlu26 Ocak 2015 12:19

    Tepe yerlerden hisse önermek ahlaki değil.Bunlara inanıp hisse alanlar MADURUM DA MADURUM şarkısını çok söyler..ytd..