E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların Fed şüphesi---

Yatırımcıların Fed şüphesi

Yatırımcıların Fed şüphesi
23 Ağustos 2016 - 16:55 borsagundem.com

Yatırımcılar, Yellen'in Jackson Hole konuşması öncesi Fed'in faiz politikası konusunda şüpheli

Bu yıla dört defa faiz artırımı öngörerek başlayan Fed Başkanı Janet Yellen'in, Cuma günü yapacağı konuşmada piyasaları merkez bankasının bu yıl en azından bir defa faiz artırımı yapacağına ikna etmekte zorlanabileceği belirtiliyor.

Yellen, Cuma günü Jackson Hole küresel bankacılık konferansında bir konuşma yapacak. Fed başkanları konferansı genellikle para politikasının yönü hakkında sinyal vermek için kullanıyor.

Yaklaşık 10 yıldır ilk defa geçen yıl Aralık ayında faiz artıran Fed'in o dönemki tahminleri ekonominin 2016'da dört faiz artışını kaldıracak kadar güçlü olduğu yönündeydi.

Ancak küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama, finansal piyasalardaki oynaklık ve zayıf ekonomik veriler Fed'in bu planını sekteye uğrattı. Fed'in para politikasını belirleyen kurulun üyeleri arasında ise görüş ayrılıkları bulunuyor.

Yatırımcılar ise bu yıl yalnızca üç politika toplantısı kalan Fed'in kendi kendisini köşeye sıkıştırıp sıkıştırmadığını merak ediyor.

Fed vadeli kontrat fiyatları, yatırımcıların Eylül ve Ekim toplantılarında artış öngörmediğini, Aralık'ta bir artış için ise ancak yarı yarıya olasılık gördüklerini gösteriyor.

Yellen Wall Street'i politikanın izleneceği yol konusunda ikna edemezse piyasaları 2013 yılındakine benzer bir çalkantı bekleyebilir. Fed o dönem tahvil alım programını sonlandırırken yatırımcılara yeterince yön verememiş ve piyasalarda keskin hareketler yaşanmıştı.

Bu hafta gazetecilere konuşan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Yellen hakkında "İşi zor" dedi.

Fed'in iletişim stratejisinin kamuoyu için kafa karıştırıcı olduğu eleştirilerinde bulunan Bullard, merkez bankası ve piyasanın beklentileri arasındaki hâlâ bu kadar büyük fark bulunmasından dolayı şaşkın olduğunu söyledi.

Yatırımcılar, Fed'in Aralık 2015'te bu yıl dört faiz artışı beklediğini açıklamasına rağmen iki faiz artışı bekliyorlardı.

Beklentiler arasındaki bu boşluk şimdi daha da büyük. Fed yetkilileri bu yıl için iki faiz artışına ek olarak 2017 için üç faiz artışı beklerken, piyasalar 2017 yılı sonuna kadar yalnızca bir faiz artışı bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)