E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Kara Pazartesi'ye uyandı---

Yatırımcılar Kara Pazartesi'ye uyandı

Yatırımcılar Kara Pazartesi'ye uyandı
24 Ağustos 2015 - 16:46 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki satış dalgası piyasaların dengesini değiştirdi

Piyasalar haftaya hareketli başladı. Asya'da deyim yerindeyse 'Kara Pazartesi' yaşandı. Çin'den gelen verilerin etkisiyle borsalar yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti. Satış dalgası Borsa İstanbul'u da etkiledi. Endekste kayıp yüzde 5'i aştı. Avrupa borsalarında bugün şu ana kadarki toplam kayıp 400 milyar euroyu buldu. ABD'de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası, güne yüzde 8'e yakın düşüşle başladı.

 

 
Küresel piyasalar, Çin'den gelen verilerin etkisiyle bugün deyim yerindeyse 'Kara Pazartesi' yaşıyor. 

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Asya borsalarında bugün yüzde 5'i aşkın kayıplar yaşanırken Shanghai borsası yüzde 8.5 kayıpla beş buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin'de CSI300 endeksi yüzde 8,6'lik düşüşle kapanarak, Şubat 2007'den bu yanaki en sert tek günlük düşüşe imza attı. Japonya'nın gösterge endekslerinden Nikkei de günü yüzde 4,6'lık düşüşle kapattı. 
 
Borsa İstanbul 69 binli puanlara geriledi Borsa İstanbul 69 binli puanlara geriledi


BU VERİ ETKİ ETTİ

Çin'de geçen hafta açıklanan verilere göre fabrika aktiviteleri Ağustos ayında son 6.5 yılın en hızlı daralmasını göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sert bir yavaşlama içerisinde olabileceği endişelerini artırmıştı.  

BORSA İSTANBUL'DA SARSILDI

Yaşanan satış dalgasından Borsa İstanbul da etkilendi. Endekste kayıp yüzde 5'i aştı. Borsa İstanbul bu seviyeyi en son Nisan 2014'te görmüştü. 


ALMANYA BİLE ETKİLENDİ

Asya borsalarındaki bu sert düşüş, Avrupa'yı da etkisi altına aldı. 

Almanya'da DAX endesi Çin korkusunun etkisiyle yüzde 3 gerileyerek, Ocak'tan bu yana ilk kez 10.000 puan seviyesinin altına indi. 

İNGİLTERE DE DÜŞTÜ

İngiltere'nin gösterge endeksi FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 3.6 düşerek Eylül 2011'den bu yana en sert günlük kaybına doğru yol aldı.

Borsalardaki bu düşüşte Çin merkez bankasının hafta sonu herhangi bir çözüm önerisi sunmamasının da etkisi oldu.



NASDAQ ÇAKILDI

Çin'deki satış dalgası ABD'yi bile etkisi altına aldı. 

Teknoloji hisselerinin yoğun olarak işlem gördüğü Nasdaq Endeksi, güne yüzde 8'e yakın değer kaybıyla başladı. 

Nasdaq Endeksi, güne yüzde 7,53 düşüşle 4.351 puandan başladı. 

ABD BORSALARI SERT DÜŞÜŞLERLE AÇILDI

Nasdaq'a ek olarak Dow Jones Sanayi Endeksi'nden görülmemiş düşüşler yaşanıyor. Endeks, yüzde 4,82 yani 1000 puan düştü. 

S&P 500, yüzde 4,45 değer kaybetti.  

MarketWatch sitesine göre, ABD borsaları Ekim 2014'ten bu yana bu seviyelere gerilememişti.

APPLE HİSSESİ YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Çin kaynaklı satış dalgası, vadeli piyasada teknoloji devi Apple şirketini de vurdu. Şirketin hissesi yüzde 5 değer kaybıyla 100 doların altına geriledi. 

ANALİSTLER: TÜRKİYE'YE DE SATIŞ GETİREBİLİR

Analistler küresel piyasalarda Asya borsaları öncülüğünde yaşanan sert satış baskılarının güvenli liman arayışlarını tetiklediğini Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda satışları da beraberinde getirdiğini belirttiler.

EURO REKOR KIRDI

Euro yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak güvenli limanlara doğru yeniden yönelmesiyle 6.5 ayın zirvesini görürken, yen de son 1.5 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Euro dolar karşısında Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye yükselerek 1.1715 doları gördü. Euro en son yüzde 0.9 yükselişle 1.1715 dolar oldu. Euro/TL ise parite etkisiyle bu sabah 3.4263 ile yeni zirvesini gördükten sonra 16:30'da 3.47 TL seviyesinden işlem görüyor. 

PİYASA PANİK HALİNDE 

Shinsei Bank'ın Reuters’a konuşan Tokyo bölümü Araştırma Müdürü Takako Masai, küresel piyasalarda yaşanan satış baskısı için "Piyasalar panik halinde. İşler gittikçe 1990 sonlarındaki Asya finansal krizine benzemeye başladı. Spekülatörler en kırılgan gördükleri varlıkları satıyorlar" dedi

DOLARIN DA ATEŞİ YÜKSELDİ

Doların ateşi haftanın ilk saatlerinde tekrar yükseldi. Dolar/TL 2,9824 seviyesine geldi. 

Türk Lirası euro karşısında da haftaya büyük bir şokla başladı. 

Reuters'a göre, doların yükselişinde, iç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı ve ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı bir dönemde yaşanan siyasi belirsizlik TL'yi baskılayan ana unsur olmayı sürdürürdü.

Çin öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişesinin riskli varlıklardan çıkışları artırması da etkenlerden biri oldu.

Geçen hafta Perşembe günü 3 lirayı gören dolar/TL sonrasında 2,91 seviyelerine kadar çekilmiş, haftayı 2,92 seviyelerinde kapatmıştı.

Euro/TL de geçen hafta 3,35 sınırına dayanmış, sonrasında 3,30 seviyesine kadar geri çekilmişti. Geçen hafta Türk Lirası'nın euro karşısında kaybı yaklaşık yüzde 3 oldu. 

PETROL 6,5 YILIN DİBİNE GERİLEDİ

Brent petrolün varil fiyatı, petrol arzındaki artışın yanı sıra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in büyümesine ilişkin endişelerin yükselmesiyle 43,97 dolara gerileyerek 6,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, önceki hafta Çin hisse senedi piyasasındaki volatilitenin etkisiyle 45,06 dolara inse de haftayı 45,30 dolardan tamamlamıştı. 

Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini artıran satışlarla bugün Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 43,97 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 44,33 dolardan işlem görüyor.

RUS RUBLESİ DEĞER KAYBETTİ 

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki değer kayıplarının devam etmesi Rus rublesinde sert düşüşe neden oldu. Brent petrolün varilinin 45 doların altına gerilemesi üzerine Rusya'nın ulusal para birimi ruble de avro ve dolar karşısında değer kaybetti. Rusya piyasasında dolar yüzde 3'e yakın yükselişle 71,28 rubleden, avro ise yaklaşık yüzde 4 artışla 81,63 rubleden işlem gördü.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev daha önce yaptığı açıklamada, ihracatçıların dolar üzerinden satışlarının rubleyi güçlendirdiğini ve orta vadede Rus parasının son düşüşten önceki seviyeye geri döneceğini ileri sürmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ....24 Ağustos 2015 18:27

    İktidar zamanındaki günleri mumla ararsınız...dolarda çıkar borsada düşer merak etmeyin..

  • ....24 Ağustos 2015 18:22

    Daha önce ülke günlük gülistandıda tayyib mi bozdu bizim haberimiz yok ????

  • ....24 Ağustos 2015 18:19

    Bu ülke tayyipten önce neydiki tayyibten sonra ne oldu ???? Ne istiyosunuz kardeşim bu adamdan saldırıp duruyosunuz habire ????varmı tayyipten daha iyisi söyleyinde bilelimmmmm?????

  • bu ülke24 Ağustos 2015 11:45

    Bu ülkede Tayyip olduğu sürece Suriye gibi olmazsak yatıp kalkıp dua edin.