E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizYatırımcılar güvenli liman arayışında---

Yatırımcılar güvenli liman arayışında

Yatırımcılar güvenli liman arayışında
16 Ocak 2017 - 09:15 borsagundem.com

Piyasalarda gelişmeler nedeniyle altın ve yen gibi güvenli liman niteliğindeki para birimlerinde yükseliş görülmekte

DÜN NE OLDU? 

TCMB FAİZ ADIMLARI İLE BİRLİKTE BIST YÜKSELDİ… 

TCMB’nin günlük ve haftalık borçlanma ihalelerine miktarsal bazda ve ihale yapmayarak attığı adımlar eşliğinde TL’de ABD Doları ve Euro’dan oluşan dövzi sepetine karşı %5,5 değer kazandı ve BIST 100 Endeksi geçen hafta %5,7 yükselişle 81,524 ile Temmuz 2016’dan sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

TCMB’NİN FAİZLER ÜZERİNDEN DÖVİZ KURLARINA MÜDAHALESİ DEVAM ETMEKTE… 

TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmayarak ve bankalararası piyasada günlük borçlanma limitlerini daraltarak TL’de kısa vadeli borçlanma faizlerini yükseltmekte. Bu anlamda Cuma günü piyasa kapanışında bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 11 milyar TL’ye düşürdü ve bankaların günsonunda likidite ihtiyaçlarını geç likidite penceresi oalnağında yararlanabileceklerini açıkladı. Geç Likidite Penceresi’nde günlük borçlanma fazilerinde tavan %10 seviyesinde. BIST 100 Endeksinin TCMB’nin faizler konusundaki adımlarının gelecek hafta 24 Aralık’ta resmi faiz kararlarınında ne kadar değişikliğe sebep olması izlenilecek. BIST 100 Endeksi’nin bugün ABD piyasalarının kapalı olması ve TL’de önemli değişim gözlenmemesi nedeniyle yatay seyir izlenebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Gübre Sektörü…Pozitif…  Bakan Faruk Çelik, Haziran ayında getirilen gübre satış yasağının potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübreleri için kaldırılacağını açıkladı. Bu haberin, Bagfaş, Gübre Fabrikaları ve Tekfen Holding için pozitif olduğunu düşünmekteyiz. (Bloomberg) 

PGSUS…Pozitif… Şirketin 2016 yılında toplam yolcu sayısı geçen seneye göre %8 artarak 24.1 milyona ulaştı. Çeyreklik bazda ise 2015 yılının aynı çeyreğine göre %10 artarak 6.1 milyon olarak gerçekleşti. Dış hatlar yolcu sayısı ise geçen seneye göre %5 artarak 8.6 milyona ulaştı. Çeyreklik bazda ise bir önceki senenin aynı dönemine göre %10 artarak 2.2 milyon olarak gerçekleşti. İç hatlar yolcu sayısı, geçen seneye göre %5 artarak 15.3 milyona ve çeyreklik bazda bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 artarak 3.9 milyona ulaştı. 2016 yılında doluluk oranları ise, sırasıyla, iç hatlarda %82.9, dış hatlarda %71.7 ve toplamda %78.5 oldu. (KAP) 

BAGFS…Pozitif… Şirket, Pankobirlik tarafından, 2017 üretim yılı ihtiyacı gübre alımları için açtığı 11,3 milyon USD tutarında 23.500 ton AS ve 22.000 ton Kompoze NPK gübresini kapsayan ihaleyi kazandığını ve sevkiyatların Ocak ayında başlanılarak Nisan ayında tamamlanacağını açıkladı. Ayrıca, şirket, İngiltere ve Hırvatistan'a ihraç edilmek üzere Helm ve Keytrade firmalarından 3.300 ton CAN ve 8.000 ton DAP gübre siparişi aldığını ve toplam tutarın 3 milyon dolar olduğunu bildirdi. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %1.2 yükselişle 100.700 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın geçen haftanın son iki günündeki hızlı yükselişin ardından 100,0-101,0 bandında hareket etmesi beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Geçtiğimiz hafta Türk Lirası’nda negatif ayrışma görünümü kısa vadeli olarak son bulurken, haftanın son işlem gününde  Türk Lirası dolar karşısında %1 değer kazancı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu. USDTRY kontratı günü %0,5 değer kazancı ile 3,7950 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde değer kaybı altın tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanılsa da Altın kontratı kar satışlarının etkisiyle günü düşüş ile tamamladı.  Altın kontratı haftanın son işlem gününü %1,2 değer kaybı ile  1192 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde değer kaybı gelişmiş ülke para birimleri tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanılsa da EURUSD kontratı kar satışlarının etkisiyle günü düşüş ile tamamladı. EURUSD kontratı haftanın son işlem gününü %0,6 değer kaybı ile 1,0621 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yatay bir  başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinin başında gelen ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın düzenlediği basın konferansında mali teşviğin detaylarının açıklanmaması haftanın sonlarına doğru doların dünya genelinde değer kaybetmesinde etkili oldu. Bununla birlikte geçtiğimiz Cuma günü ABD’de beklentileri karşılayamayan veri akışı da doların zayıf seyretmesine neden oldu. Dolar endeksi haftanın son işlem gününde 100,80 seviyesine kadar gerileme kaydetti. 

Yurt içinde ise haftanın son işlem gününde de TCMB miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Söz konusu hamlenin etkisi sınırlı kalırken, Türk Lirası dolar karşısında pozitif tarafta kalma çabasını korudu. Türk Lirası geçtiğimiz Cuma günü dolar karşısında %1 değer kazancı ile günü tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bu sabah İngiltere’de basında yer alan İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkma konusunda planlama yaptığı haberi nedeniyle altın ve yen gibi güvenli liman niteliğindeki para birimlerinde yükseliş görülmekte... 

Bugün ABD’de Martin Luther King günü tatili nedeniyle piyasalarda işlem görülmeyecek. 

Yurt içinde ise Ekim ayına ilişkin işsizlik oranı verisi ile yıl sonu bütçe dengesi verileri gündeme konu olacak. 

USDTRY 

Geçtiğimiz hafta Türk Lirası’nda negatif ayrışma görünümü kısa vadeli olarak son bulurken, haftanın son işlem gününde  Türk Lirası dolar karşısında %1 değer kazancı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,7500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,8000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7200 ve 3,7000 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde değer kaybı gelişmiş ülke para birimleri tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz hafta ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın düzenlediği basın konferansı ve ABD’de beklentileri karşılayamayan veri akışı sornası zayıflayan dolar paralelinde, EURUSD paritesi gün içerisinde 1,0674 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.  

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0600 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0620 ve 1,0650 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0550 ve 1,0500 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde değer kaybı altın tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz hafta ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın düzenlediği basın konferansı ve ABD’de beklentileri karşılayamayan veri akışı sonrası zayıflayan dolar paralelinde altın cephesinde yükseliş görüldü. Yeni haftada da Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle altın güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişini sürdürmekte. 

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1224 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1192 ve 1180 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Yeni haftada Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle Japon Yeni güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişini sürdürmekte. Bu sabah İngiltere’de basında yer alan İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkma konusunda planlama yaptığı haberlerinin etkisiyle Japon Yeninde sabah saatlerinden bu yana dolar karşısında %0,39 değer kazandı. 

Dolar cephesinde görülen seyir paritede teknik görünümü de zayıflatmıştır. Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde zayıf seyrin devam etmesi durumunda 113,80 ve 112,40 destek seviyeleri takip edilebilir. USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir. 

GBPUSD 

Bu sabah İngiltere’de basında yer alan İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkma konusunda planlama yaptığı haberi nedeniyle Sterlin’de sert değer kayıpları görülmekte. Aşağı yönlü açılığın görüldüğü GBPUSD paritesi 1,2014 seviyelerine kadar gerileme kaydetti. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde zayıf seyrin devam etmesi halinde 1,2000 ve 1,1920 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2120 ve 1,2300 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol fiyatları arz fazlasına ilişkin endişeler ile yön bulmaya devam ediyor. Bununla birlikte üretici ülkelerden gelen açıklamalarda petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)