Ana SayfaPiyasaYatırımcı İş Yatırım ve Akfen Holding’i sordu---

Yatırımcı İş Yatırım ve Akfen Holding’i sordu

1 / 2
Yatırımcı İş Yatırım ve Akfen Holding’i sordu
03 Mart 2015 - 09:47 www.borsagundem.com

TEMETTÜ ÖDENİNCE HİSSENİN FİYATI DA AYARLANIR
SORU (1)
- Benim merak ettiğim İşyat 24 Mart’ta 0,18 kuruş kar payı dağıtacak. Diyelim 23 Mart’ta hissenin değeri 1.18 kuruş oldu. Hisselerin kar payı ödedikleri gün dağıttıkları kar payı oranında düştükleri söylenir. Yani hisse 1 kuruşa düşer denilmekte ama ben iki ayrı firmanın yatırımcı ilişkilerini aradım. Biri düşer diyor diğeri hayır hisse ayni fiyatta kalır kar payı hesabınıza ayriyeten  yatar diyor. Ayrıca birçok hisseyi de inceledim kar payı dağıttıkları gün herhangi bir düşüş  olmamış. Bizi bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Hasan Bulut

CEVAP
- İş Yatırım’ın Yönetim Kurulu, 19 Şubat 2015 tarihli toplantısında; kârından ve olağanüstü yedeklerinden karşılanmak üzere, çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,7’si oranında nakit kâr payı dağıtılmasına karar verdi. Karar çerçevesinde firma temettüyü  24 Mart 2015 tarihinde dağıtacak.
Kârın dağıtılacağı gün hissenin ağırlıklı ortalama fiyatının 1,18 TL olduğunu kabul edersek o taktirde hissenin baz fiyatı da 0,993 TL’ye denk gelecek. Yani temettü dağıtımı oranında fiyatta bir ayarlama yapılması gerekecektir. Ancak hissenin fiyatının düşmüş olması yatırımcının zarar ettiği anlamına gelmez. Çünkü düşen miktar kadar nakit, hesabına zaten aktarılmıştır. Aynı şekilde ortada bir kârdan da bahsedilemez. Çünkü ortada bir kazanç ya da fazladan bir gelir yoktur. Bununla birlikte hissenin baz fiyatındaki ayarlamadan dolayı fiyatın düştüğü şeklinde bir algı, hisseye talebi artırabilir ve bir önceki fiyat seviyesine gelmesine imkan verebilir. Kuşkusuz bu durum bir ihtimal olarak var olmakla birlikte her zaman gerçekleşen bir durum olmadığını belirtmeliyiz.
Diğer taraftan tüm sermaye artırımı ya da temettü ödemelerinde hissenin baz fiyatında ayarlama olduğunda data kuruluşları veri bütünlüğünü koruyabilmek için geçmişe dönük olarak tüm fiyat verilerini düzeltmektedir. Bu durum hisseyi geriye doğru inceleyen yatırımcıların yanlış bir kanıya varmalarına ve fiyatın hiç düşmediği gibi bir yanılgıya sevk edebilir. Gerçekte ise yukarıda belirttiğimiz gibi gerek sermaye artırımları gerekse temettü ödemelerinin ardından hissenin baz fiyatı gerçekleşen sermaye artırımı ya da temettü oranında ayarlandığıdır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)