E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYapı Kredi Bankası 704 milyon TL kar açıkladı---

Yapı Kredi Bankası 704 milyon TL kar açıkladı

Yapı Kredi Bankası 704 milyon TL kar açıkladı
02 Mayıs 2016 - 17:46 borsagundem.com

Yapı Kredi Bankası 2016 yılı ilk çeyrek karını 704 milyon TL olarak açıkladı

Yapı Kredi, 2016 yılının ilk çeyreğinde 704 milyon TL konsolide net kâr elde etti. Bankanın toplam nakdi ve gayrinakdi kredileri 213 milyar TL, toplam mevduatı ise 137 milyar TL olarak gerçekleşti. Yapı Kredi’nin konsolide aktif toplamı ise geçen yılın aynı dönemine göre % 10 artarak 238 milyar TL seviyesine ulaştı.
 
MÜŞTERİ ODAKLI GÜÇLÜ PERFORMANS
 
Yapı Kredi’nin Türkiye ekonomisini ve müşterilerini desteklerken, müşteri odaklı büyüme stratejisi kapsamında hem hacimlerde hem de kârlılıkta sürdürülebilir ve sağlıklı bir performans sergilediğini belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi olarak yılın ilk çeyreğinde piyasaların dalgalı seyrine rağmen Türkiye ekonomisi ve reel sektörü desteklemeye devam ettik. Yıla, hem sağlıklı bir büyüme hem de temel bankacılık gelirlerimizde güçlü bir artışla giriş yaptık. Ekonomiye ve müşterilerimize desteğimizin göstergesi olan toplam nakdi ve gayrinakdi kredi hacmimizi yıllık bazda % 14 artırarak 213 milyar TL’ye yükselttik. Böylelikle özel bankalar arasındaki üçüncü konumumuzu daha da pekiştirdik. 2016 yılının ilk çeyreğinde, geçmiş dönemlerde yaptığımız yatırımların ve odaklandığımız operasyonel verimliliğin karşılığını kârlılıktaki artışımızla almaya başladık. 930 milyon TL tutarındaki vergi ve karşılıklar ayrıldıktan sonra, toplam 704 milyon TL net kâr elde ettik. Toplam müşteri sayımız 21.6 milyona, aktif müşteri sayımız ise 11.1 milyona ulaştı. Bu sonuçlar, müşteri odaklı büyüme stratejimizde ne kadar zamanlı ve doğru adımlar attığımızı ortaya koyuyor. Geçen senenin aynı dönemine göre temel bankacılık gelirlerimiz ise sektörün 7 puan üzerinde artarak % 26 büyüdü. Aynı zamanda sermaye ve fonlama tabanlarımızı da güçlendirdik ve çalkantılı döneme rağmen uluslararası piyasalardan 500 milyon dolar sermaye benzeri kredi temin ettik.”
 
SAĞLIKLI BÜYÜME
 
2016 yılının ilk çeyreğinde toplam nakdi, gayrinakdi krediler ve mevduatta geçen senenin aynı dönemine göre % 14 büyüme sağladıklarını belirten Açıkalın; “Mevduatta sektörün üzerinde büyüyerek pazar payımızı % 10,4 seviyesine yükselttik. Bu büyümenin asıl kaynağını müşteri memnuniyeti odağındaki yatırımlarımız ve yenilikçi ürünlerimiz sonucunda hızla artan müşteri işlemlerimiz oluşturdu. Krediler tarafında ise bireysel ihtiyaç ve TL ticari krediler başta olmak üzere, hemen her kategoride yılın ilk çeyreğinde de sağlam bir performans sergiledik. Tüm segmentlerde müşterilerimize desteğimizi sürdürürken, aktif kalitesine de çok önem veriyoruz. Bu alanda iç sistemlerimizi yeni teknolojiler ile sürekli güçlendirerek aktif kalitemizi kontrol altında tutuyoruz” dedi.
 
DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜ
 
Açıkalın sözlerine şu şekilde devam etti: “Dijital bankacılık ve teknoloji yatırımlarımızın da meyvelerini toplamaya başladık. Dijital stratejimiz hem satışlarımıza hem de işlem hacmimize olumlu katkı sağlıyor. Bu konuda öncü bir banka olarak, Mart sonu itibariyle tüm bankacılık işlemlerimizin % 86’sını alternatif dağıtım kanalları üzerinden gerçekleştirdik. Mobil bankacılık müşteri sayımız son 2 yılda % 327, dijital bankacılık müşteri sayımız ise  % 86 arttı. Yapı Kredi olarak, müşterilerimizin bankacılık işlemlerini güvenli, rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için kanallarımızı sürekli geliştirmeye ve zenginleştirmeye devam edeceğiz” dedi.
 
KADIN İSTİHDAM ORANINDA BİRİNCİ
 
Fırsat eşitliği ve kadın istihdamı konusunda da sektöre öncülük ettiklerini belirten Açıkalın, “Capital dergisinin Kadın Dostu Şirketler araştırmasına göre, Türkiye’deki tüm şirketler arasında kadın istihdam oranında lideriz, finans sektöründe ise yönetiminde kadınlara en fazla yer veren bankayız. 2016 yılında da kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusunda liderlik bayrağını taşımaya devam edeceğiz” dedi.
 
KREDİ KARTLARI, LEASING VE FAKTORING’DE LİDER
 
28 yıldır kredi kartı alanında öncü konumlarını sürdürdüklerini belirten Açıkalın, “Türkiye’nin en bonkör kartı Worldcard ile pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda sektörlerinde öncü olan iştiraklerimiz ile yurtdışında faaliyet gösteren bankalarımız finansal hizmetler grubu olarak gücümüze güç katıyor. Bunlardan Yapı Kredi Leasing 2015 sonu itibariyle 1 milyar 300 milyon dolarlık işlem hacmi ve % 20,3 pazar payıyla 7 yıldır sektör liderliğini sürdürüyor. Yapı Kredi Faktoring ise 2015 sonu itibariyle % 17,6 pazar payıyla toplam işlem hacminde 2001 yılından beri lider konumda” dedi.
 
ÖDÜLLER BAŞARILARIMIZI TAÇLANDIRIYOR
 
Ulusal ve uluslararası ödüllerle başarılarının taçlandığını ifade eden Açıkalın; şu bilgileri verdi: “Ödüller, yaratıcılığımızı ve müşteri odaklı yenilikçi yaklaşımımızı daha da ileri taşımamızı sağlıyor. Bankamız, “Euromoney 2016, Türkiye’nin En İyi Dış Ticaret Finansmanı Bankası” seçildi. Yapı Kredi Çağrı Merkezi, Stevie Awards’da “Satışta İnovasyon” kategorisinde Gümüş Stevie, çalışanlarımız için başlattığımız iç iletişim projesi “44: Birlikte Daha Güçlü” programımız ise “İlişki Yönetimi Çözümü” kategorisinde Bronz Stevie’ye layık görüldü. Kariyer.net’in “İnsana Saygı Ödülleri’nde ise bu yıl da üç ödül kazandık. Son olarak, Etik Değerler Merkezi Derneği tarafından arka arkaya dördüncü kez Türkiye’nin en etik şirketi seçildik. Öte yandan Yapı Kredi Portföy iştirakimiz de EMEA Finance tarafından bir kez daha ‘Türkiye’nin En İyi Portföy Yönetimi Şirketi’ seçildi.”
 
Yapı Kredi’nin 31 Mart 2016 Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
Toplam aktifler                                             :   237.9 milyar TL    
Toplam nakdi ve gayrinakdi krediler         :   212.8 milyar TL
Toplam nakdi krediler                                 :   154.6 milyar TL
Toplam mevduat                                          :   136.6 milyar TL
Net kâr                                                           :   704 milyon TL
Ayrılan toplam vergi ve karşılıklar             :   930 milyon TL
Toplam gelirler                                             :   2 milyar 898 milyon TL
Faaliyet giderleri                                          :   1 milyar 264 milyon TL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 32,04
En Yüksek: 32,44
En Düşük: 30,64
Değişim 2,96 %
FK: 3,98
PD / DD: 1,51
İşlem Hacmi 6.856.380.092
Toplam Adet: 217.266.383
Ağırlıklı Ort.: 31,37
ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)