E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar referandum sonrasında borsada ne yaptı---

Yabancılar referandum sonrasında borsada ne yaptı

Yabancılar referandum sonrasında borsada ne yaptı
28 Nisan 2017 - 05:36 borsagundem.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın verileri ışığında yabancıların referandum sonrası borsadaki hareketlerini değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:

İçinde bulunduğumuz haftadaki kadar değildi ama referandumu izleyen geçen hafta da hisse senedi fiyatlarında bir artış vardı. 17-21 Nisan günlerini kapsayan haftada borsada yüzde 2.6'lık bir artış olmuştu. İşlem hacmi de 26 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Bu tablo karşısında yabancıların hisse senedine yüklendikleri varsayıldı. Yabancılar adeta Türk hisse senetlerini kapışıyorlardı.

Gerçeğin öyle olmadığı Merkez Bankası tarafından dün yapılan açıklamayla ortaya çıktı. Yabancı yatırımcılar 17-21 Nisan günlerini kapsayan haftada hisse senedinde net satıcı olmuşlar. Yabancılar söz konunu hafta içinde net olarak 111.3 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirmişler.

Aynı hafta içinde yabancılar devlet iç borçlanma senedinde ise 40.6 milyon dolarlık alım yapmışlar. Böylece hisse senedi ve DİBS toplamındaki net çıkış 70.6 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

Geçen haftaki çıkışın referandumla ilgisini kurmak pek doğru olmaz. Her ne kadar referandumun geride kalması ve ülkenin siyasi tartışmalardan biraz olsun uzaklaşması olumlu bir gelişme gibi görülebilirse de, referanduma ilişkin tartışmaların sürüyor olması hiç kuşku yok ki en azından bazı yabancıları kaygılandırmış olabilir. Ancak, bir haftadaki 111.3 milyon dolarlık çıkış, yabancıların toplam varlığı dikkate alındığında hiçbir şey sayılır.

Dolayısıyla bir haftalık hareketi, bir yön oluştuğu anlamında yorumlamak da pek doğru olmasa gerek. Henüz bazı değerlendirmeleri yapabilmek için çok erken. Birkaç haftayı daha görmek gerek. Örneğin içinde bulunduğumuz hafta hem işlem hacmi çok yüksek seyrediyor, hem fiyatlar geçen haftaya göre daha hızlı artıyor. Borsa, tarihi rekorlar kırıyor. Bu rekorlarda yabancıların ne kadar etkili olduğunu haftaya göreceğiz. Acaba bu kez yabancılar yoğun bir şekilde alım mı yapıyorlar, yoksa geçen hafta olduğu gibi satışa mı yöneldiler...

Genel kanı yabancıların bu hafta alım yaptığı yönünde. Ama bir de şu gerçek var. Fiyatların böylesine yükseldiği ve rekor düzeye çıktığı bir dönemde alınan hisse senetleri kime, hangi fiyattan satılacak da kar edilecek. Herhalde yabancı alım yaparken bunu da düşünüyordur.

Sattılar ama varlıkları arttı

Yabancı yatırımcılar geçen hafta hisse senedinde net 111.3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiler; ama Türkiye'deki hisse senedi varlıkları artış gösterdi. Yabancıların 14 Nisan'da 41.2 milyar dolar olan Hisse senedi portföyleri, 21 Nisan itibariyle 42.3 milyar dolara çıktı.

"Hem hisse senedi satmışlar, hem portföy nasıl büyümüş" diye düşünülebilir. Aktardığımız değerlerde bir yanlışlık yok tabii ki. Hemen her hafta vurguluyoruz; Merkez Bankası'nın yabancıların alım satımı olarak açıkladığı net tutarlar piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış tutarlar.

Dolayısıyla yabancıların sahip olduğu hisse senedi portföyünde geçen hafta ortaya çıkan artışın temel nedeni, hisse senedi fiyatlarındaki artış. Bir başka neden ise dolar kurundaki gerileme. Bu iki etken portföyün büyük görünmesini sağlamış, üstelik 111.3 milyon dolarlık net satış yapıldığı halde...

Yabancıların hisse senedi portföyü, 21 Nisan'da ulaştığı 42.3 milyar dolarlık büyüklükle geçen yılın eylül ayından bu yana olan dönemin en yüksek düzeyine çıkmış oldu.

Yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senedi portföyü de geçen hafta içinde 26.8 milyar dolardan 27.1 milyar dolara yükseldi. DİBS portföyü, 27.1 milyar dolarla aralıktan bu yana olan dönemin en yüksek düzeyine ulaştı. Yabancıların DİBS portföyünde son hafta gerçekleşen artışın hemen hemen tümü doların değer yitirmesinden kaynaklanmış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)