E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar 6 ayda ne kadar hisse aldı---

Yabancılar 6 ayda ne kadar hisse aldı

Yabancılar 6 ayda ne kadar hisse aldı
07 Temmuz 2017 - 07:40 borsagundem.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde, yabancıların aldıkları hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi miktarlarını geçen yılla mukayese etti. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Kısaca yabancı yatırımcılar olarak ifade edilen yurtdışında yerleşikler geçen yılın ilk yarısında Türkiye'den 3 milyar dolarlık hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi aldılar. Bu menkul kıymetlerin 779 milyon dolarlık kısmı hisse senedinden, 2.2 milyar dolarlık kısmı ise devlet iç borçlanma senedinden oluştu.

Bu yıla geldik... Yılın ilk ayında net 150 milyon dolarlık satış yapan yabancı yatırımcılar, daha sonra net alıma döndüler ve bu alımlarını da arada dalgalanmalar yaşansa da aydan aya yavaş yavaş artırdılar. Aylık alımda nisan ayında milyar dolar sınırı aşıldı. Nisanda 1.7 milyar, mayısta 1.4 milyar ve nihayet haziranda 1.8 milyar dolarlık alım gerçekleştirildiği görüldü.

Böylece yabancı yatırımcılar yılın ilk yarısında 6.2 milyar dolarlık net alım yaptılar. Bir başka ifadeyle yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedindeki net alımı geçen yılki tutarın tam yüzde 104 üstün üstünde gerçekleşmiş oldu.

Bu yılın ilk yarısındaki 6.2 milyar dolarlık alımın 2.3 milyar dolarlık kısmı hisse senedinden, 3.9 milyar dolarlık kısmı ise devlet iç borçlanma senedinden oluştu.

Yabancı geldi, döviz düştü!

Türk parasının diğer paralar karşısındaki değerini belirleyen bir dizi etken var kuşkusuz. Ama bu etkenlerin en önemlilerinden biri döviz arz ve talebine etki eden yabancıların net alım ve satımlarının düzeyi.

Bu etkiyi grafiğimizde de çok somut olarak görme şansına sahibiz.

Yabancı yatırımcıların alımlarının yoğunlaşmasıyla birlikte kurun aşağı yöneldiğini görmekteyiz. Bu yıl, aylar itibariyle en düşük dolar kuru 3.52 ortalamayla haziran ayında oluştu ve en fazla giriş de bu ayda söz konusu oldu.

Şimdi de çıkıyorlar mı?

Biraz önce yabancının döviz getirmesiyle birlikte döviz arzının arttığını, bunun da kurdaki yükselişi engellediğini belirttik.

Türk parası, başta dolar ve euro olmak üzere hemen hemen tüm paralara karşı önceki gün başlayan ve dün de süren bir değer kaybı yaşadığına göre bunda yabancı çıkışı da etki ediyor mudur?
Yabancı yatırımcıların içinde bulunduğumuz haftadaki net alım satım tutarlarını bilmiyoruz. Ama bu hafta yabancıların çıkış yönünde belirgin bir hareket içinde olduğuna dönük bir işaret yok. Kurdaki hareketlenmenin nedenleri tümüyle dış etkenler. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar "masum" görünüyor.

Ama kurun daha da yükseleceği kanısı hakim olursa olabildiğince düşük kurdan çıkmak isteyecek yabancılar zaman zaman yaşandığı gibi Türkiye'den kaçarcasına uzaklaşmak isteyebilirler.

Ancak, ne döviz kurunun öyle çok çok yükseleceği gibi bir kaygı var, ne de yabancıların bundan paniğe kapılıp kaçacağı gibi bir görüntü.

Ama biz tutup iç siyasette dengeleri bir anda bozacak adımlar atmaya yeltenmezsek. Bunu önemli bir not olarak düşmek gerek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ckync07 Temmuz 2017 21:56

    Ali seven denen beni iyi dinle. Bu ülke senin varliginla istikrarsizlasiyor. Provokatör. Istikrar ve adalet bu ülkede dibine kadar var. Istikrar yoksa olan yere git.

  • Ckync07 Temmuz 2017 21:55

    Güven veren Türkiye budur ışte. Her sene cikarlardi ama bu yıl cikmayacaklar. Türkiye gibi bir ülkeyi zor bulacaklarını biliyorlar.Turkiye de mutlular ıstanbul antalya bodrum. Kebap sucuk kokorec baklava her sey varDaha ne olacak.

  • Ali Seven07 Temmuz 2017 11:38

    Adalet ve demokrasi olmadığı sürece istikrar da gelmeyecek!