E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar 2 yılın en güçlü hisse alımını yaptı---

Yabancılar 2 yılın en güçlü hisse alımını yaptı

Yabancılar 2 yılın en güçlü hisse alımını yaptı
05 Aralık 2018 - 14:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcılar, kasımda 380 milyon dolarlık net alımla yaklaşık 2 yılın en güçlü performansını gösterdi

Borsa İstanbul'da kasım ayında net 380 milyon dolarlık hisse senedi alımı yapan yabancı yatırımcı, böylece Ocak 2017'den bu yana en yüksek tutarlı alımını gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, Borsa İstanbul'da kasım ayında yabancı yatırımcıların net alımı, 380 milyon dolarla Ocak 2017'den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.

Yıl başından bu yana yabancı yatırımcı işlemlerine bakıldığında ise kasımdaki alışlara karşın halen 1 milyar 953 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdikleri görülüyor.

Yabancı yatırımcıların kasımda en çok tercih ettiği hisseler arasında yılın 3'üncü çeyreğinin genelinde olduğu gibi yine Türk Hava Yolları (THY) öne çıkarken, en fazla satış yapılan iki hissenin demir çelik şirketleri olması dikkati çekti.

Borsa İstanbul'da yılın 11 ayında sadece 3 kez net alım yapan yabancı yatırımcıların, Şubat-Ağustos dönemindeki satış serisinin eylülde sonlanmasının ardından kasımda alımlarını artırdıkları görülüyor. Yabancı yatırımcı alımlarının katkısıyla BIST 100 endeksi, kasımda TL bazında yüzde 5,78, dolar bazında ise yüzde 13,3 yükseldi.

Analistler, eylülde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 625 baz puanlık faiz artırımının döviz kurlarındaki volatiliteyi azaltması sonrası Türk lirası varlıklara ilginin kasım ayında da güçlenerek devam ettiğini kaydetti.

- Yabancılar kasımda en çok THY hissesi aldı

THY, 83,5 milyon dolarla kasımda yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği hisse senedi oldu. Yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptıkları pay piyasaları sıralamasında ise Kardemir (D), 47,6 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.


Söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların en fazla alım yaptığı hisse senetlerinde THY'yi 71,1 milyon dolar ile ASELSAN, 68,5 milyon dolar ile Garanti Bankası, 52,9 milyon Dolar ile Koza Madencilik ve 31,9 milyon dolar ile Türk Telekom izledi.


Yabancı yatırımcı tarafından Kardemir'in (D) ardından kasımda en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 39 milyon dolar ile Ereğli Demir Çelik, 9,8 milyon dolar ile Vakıfbank, 8,6 milyon Dolar ile Ford Otosan ve 7,5 milyon dolar ile Trakya Cam oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Namık Başağa05 Aralık 2018 23:10

    Yabancı yatırımcılar diye yüklü miktarda hisse senedi alan firma isimleri belirlenebilir mu? ÜLKER A. Ş. nin 9 MİLYAR borcunu ödeyemiyeceğini açıkladıktan sonra %100İNGİLİZ sermayeli bir şirketin satın alması şaşılacak bir hareket değilmiydi? O satın alan İNGİLİZ ŞİRKETİNİN %100 ünün sahibinin Ülker'in olduğunu biliyormusunuz? TÜRKİYE DEKİ sermaye hareketlerinde bu tür satışların nedenini herkes düşünmeli!

  • Oyuncu05 Aralık 2018 20:41

    Borsa gündeme bu uyarısı için şükranlarımı sunuyorum, bu hisselerde olabildiğince uzak duracağım.

  • TS Ekonomist05 Aralık 2018 19:27

    Bizim hödük tayfası sırf ülke menfaatlenir diye hisse senetleri değerlenince çıldırır, gider sırtını dolara yaslar güvenli liman ya. Dolarda size böyle yaslar yasladıkça hisse senetlerinin alımına çıldırırsınız çıldırdıkça dolar yaslar. Yaslana yaslana bülent ersoy gibi olursunuz. siz söylersiniz bizde oynarız.

  • özgür05 Aralık 2018 18:55

    NE GELMESİ BORSA BATMIŞ KAZANAN KİMSE YOK.

  • saf saffet05 Aralık 2018 17:54

    yabancılar geliyor akın akın..finansal piyasalar muazzam vaziyette..bi arkadaş yorumlamış harika olmuş.bu enflasyonla ilgili.dünya boşuna uğraşıyor.uğraştıkları halde zor düşürüyorlar.halbuki bizim yeni sistem harika kağıda yazıyormuşsun öte taraftan düşük veya eksi çıkıyormuş..bu arada kahve bile içebiliyorsunuz..dünya heyretler içinde bu buluş için..emeklide zam bekliyor şimdi..bankalar öncü çöküş halinde borsada..hele vakıfbankın komedi durumu içler acısı..kafayı kaldıramıyor ..ne eziyet çekti borsada..birde öncü olacak yeni dönemde.bu arada tv lere çıkan ekonomistler mi desek komedistlermi yoksa bol gaza devam..dengelenmek. moda oldu..yılın literüteri..vakıfta örnek dengeliyorlar vakıfı borsada ..

  • Daşci05 Aralık 2018 15:19

    Yalan haber.

  • emre05 Aralık 2018 14:56

    ondan hisseler hala tuvalet kağıdı değerinde öyle değil mi ???

  • Hakan05 Aralık 2018 14:34

    118 binlerde gel gel çekmek için aldıkları malları buralardan tekrar alıp ortalama yapıyorlar bi ara 100 bin yapıp ortadan 2019 da kaybolucaklar ama bizim hödük tayfası iki siyasetçinin gazına gelir alırlar😅

  • rasim05 Aralık 2018 14:17

    aralık ayında satarlar.