E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYabancı payında hızlı yükselişin anlamı ne---

Yabancı payında hızlı yükselişin anlamı ne

Yabancı payında hızlı yükselişin anlamı ne
27 Ekim 2016 - 16:53 borsagundem.com

Şeker Yatırım; yabancı payında son bir hafta da oluşan hızlı yükselişin BIST’te son bir haftada oluşan yükselişin kuvvetli ve sağlıklı olduğuna işaret ettiğini belirtti

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 14-21 Ekim arasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 284 milyon dolar net alış yaparken, DİBS’te (Tahvil) ise repo (repo
132 milyon $) dahil 189 milyon dolar net çıkış yaptı. Yabancıların 2016 yılı hisse senedinde toplam alışı 1.076 milyon dolara yükselirken, DIBS’teki yabancı son üç haftaki çıkışla birlikte 2.987 milyon dolara geriledi. Moody’s kararı sonrasındaki dört haftada Hisse tarafında yabancılar toplamda 413 milyon Dolar BIST’te net alım yaparken, Tahvil tarafında 763 milyon dolar çıkış yaşandı. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı 4.063 milyon dolar oldu.

2015 yılında hisse ve DİBS’ten toplam 9.102 milyon dolar toplam çıkış yaşanmıştı. Moody’s sonrası verilere bakıldığında yabancıların not indirim kararı sonrası hisse senedinde alış yapmaya devam ettikleri ve kararın Hisse tarafında etkisinin olmadığı görülüyor. Not kararın tahvil üzerinde daha negatif bir etki oluşturduğu görülüyor.

BIST’te ortalama 80-100 milyon dolar arasındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1’lik değişime neden oluyor. Mevcut durumda BIST’in yılbaşından veri oluşan girişe paralel performans gösterdiği görülüyor.

Yabancı payı geçen haftaki %62,71 (yabancı payı T-3’deki oranı göstermektedir.) seviyesinden bu hafta Perşembe günü itibarıyla %63,12 seviyesine hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak bu veriler
Pazartesi akşamı oluşan takaslara aittir. Yabancı payında son bir hafta da oluşan hızlı yükseliş BIST’te son bir haftada oluşan yükselişin kuvvetli ve sağlıklı olduğuna işaret ediyor. Bu eğilim BIST’te yükseliş eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor. Yabancı payı 2016 yılında en düşük % 61,46 seviyesini görürken, en yüksek %64,62 seviyesini görmüştür. Endeksin orta vadeli pozitif trende girmesi için yabancı payının %63,3 seviyesinin üzerine çıktığını görmemiz gerekiyor. MKK’ya kaydettirilen şirket ortaklarına ait hisselerin yabancı payını düşürdüğünü ve yine toptan satışlar pazarında bazı şirketlerin yabancılara yaptığı hisse satışlarının da yabancı payını yükselttiğini hatırlatmakta fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)