E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor---

Yabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor

Yabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor
24 Mayıs 2018 - 14:13 borsagundem.com

TCMB'nin olağanüstü faiz artırım kararına rağmen yoğun lokal talebi ile dolar/TL dalgalı bir seyir izliyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak 2014'ten beri dün ilk kez gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artırması ardından sert değerlenen dolar/TL bugün dalgalı bir seyir izliyor.

Kurda bugün görülen sert dalgalanmada düşüşü alım fırsatı olarak kullanan lokal yatırımcıların yoğun dolar talebinin etkili olduğu belirtiliyor.

Bir analist, "Lokallerin çok ciddi döviz talebi var, TCMB yabancı yatırımcıyı ikna etti ama yerlileri iknada başarısız. Bugün öğlene kadar lokallerin 1 milyar dolara yaklaşan döviz talebini gördük. Bugün bu rakamın 2 milyar doları bulması sürpriz olmaz. Yerli düşüşü alım için kullandı, yabancı ise satıyor. Dolar/TL dün 4.54'e kadar düşmüştü, bugün 4.74'ü gördü, dalga boyu çok yüksek" dedi.

Dün 4.9290'a kadar yükselerek tarihi zirveyi gören dolar/TL, faiz artırım kararı sonrası dün 4.5433'e kadar gerilemişti. Bu sabah ilk işlemlerde 4.623 seviyesinde olan dolar/TL, gün içinde 4.7414'e kadar yükseldikten sonra geri döndü ve 4.65'e indi. Kur, bu seviyede kalıcı olmadı ve yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL, saat 14:00'te 4.72 seviyesinde bulunuyordu.

Dün 5.34 ile tarihi zirveyi gören sepet bazında TL bu sabah 5.0122/5.0186 civarında iken aynı dakikalarda 5.1250, dün tarihi zirve olan 5.7608'e kadar yükselen bu sabah ise 5.4066/5.4096 seviyesinde olan euro/TL ise 5.53 seviyesinde bulunuyor.

Ciddi bir talep var

Lokallerin talebi ile dolar/TL'nin bu sabah 4.60'lardan 4.74 seviyelerine kadar geldiğini söyleyen başka bir bankacı ise, "Kur 4.90 seviyelerini gördüğü için 'TCMB bir hamle yapsın, kur gerilesin de alayım' diye bekleyen çok vardı. Dolayısıyla sabahtan beri ciddi bir lokal talebi var ve bu talebin karşılanması gerek. Londra'da çok fazla spekülatif uzun dolar pozisyonu var, bunlar çözülürse dolar/TL tekrar 4.50'ler civarına düşebilir. Yabancı yatırımcı bu artırımdan tatmin oldu mu o önemli ve piyasanın hareketini de bu belirleyecek" dedi.

TCMB Türkiye piyasaları kapandıktan sonra yaptığı yazılı bir açıklamayla önce PPK'nın "yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere" toplandığını duyurdu. Daha sonra PPK kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bankanın piyasada izlenen en önemli faiz oranı olan Geç Likidite Penceresi faiz oranı (GLP) yüzde 13.5'ten yüzde 16.50'ye yükseltildiği açıklandı.

Analistler her ne kadar güveni tam olarak sağlama adına 7 Haziran'daki olağan toplantıda da bir miktar daha sıkılaştırma yapılması gerektiğine dikkat çekse de, dünkü açıklamadan "gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesinin çıkarılması nedeniyle TCMB'nin 300 baz puanlık artışı yeterli görebileceğini ve daha fazla sıkılaştırma yapılmayabileceğini belirtiyor. Ancak bu noktada TL'deki seyrin TCMB'nin 7 haziran kararı açısından belirleyici olması bekleniyor.

BNP Paribas/TEB Stratejisti Erkin Işık, söz konusu ifadenin açıklamadan kaldırıldığını ve TCMB'nin daha dengeli bir duruşa geçtiğini söyleyerek, "Bunun da 7 Haziran toplantısında faiz artırım ihtimalini azalttığını düşünüyorum. Kurda belirgin iyileşme olmazsa, enflasyon önümüzdeki aylarda yüzde 14 seviyesine, çekirdek enflasyon da yüzde 15 seviyesine ulaşabilir" dedi ve şöyle devam etti:
"Enflasyon görünümünde kısa vadeye yönelik bozulma beklentisi ve büyüme odaklı mali politikaların enflasyon ve cari açık risklerini artırması ile kurdaki olumlu tepkinin sınırlı kalabileceğini düşünüyorum."

Artırım kararına olumlu tepkinin nispeten sınırlı olduğunu söyleyen Işık, "Enflasyon, cari açık görünümü kötü ve mali politikalar büyümeyi desteklediği sürece faiz artırımlarının çok etkili olmadığını görebiliriz. Bugüne baktığımızda yüksek döviz borçları nedeniyle şirketlerin döviz talebi devam ediyor olabilir. Bireysel yatırımcının döviz mevduatı da son dönemde belirgin düşüş göstermişti, kurlar yükseldikçe kar realizasyonuna gitmişlerdi. Onlar da dövizlerini geri alıyor olabilir" dedi.

Tahvil faizlerinde sınırlı düşüş

Tahvil tarafında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.14, valörde yüzde 15.28'e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 14.71 seviyesindeydi. Bu sabah ise yüzde 14.59 seviyesinden açıldıktan sonra yüzde 14.48'e kadar geriledi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 14.54 seviyesindeydi.

27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapayan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün itibariyle üç haftada 268 baz puan yükselmişti.
Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.22, valörde son işlemde yüzde 17.05 seviyesindeydi. Bugün yüzde 17.09 seviyesinden açıldı. (Reuters)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (45)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri25 Mayıs 2018 11:09

    Döviz alana vatan haini diyen arkadaşlar, yarın bir gün RTE döviz alın derse ne düşünecekler bu gün söyledikleri hakkında merak ediyorum. Aslında merakta etmeye gerek yok. Bu söylediklerini unutacaklardır ve döviz alanları vatan kahramanı olarak değerlendireceklerdir. Açıkçası şu andaki faizlerle vatandaşın dövizden başka parasının değerini koruyacağı bir enstrüman yok. Tabi döviz almak yabancı ülkelere bir nevi kredi açmaktır. O zaman buna izin verme, faizleri yükselt ki vatandaş parasını hiç olmazsa değerlendirsin. Dövize ihtiyaç duyulmayacak bir ekonomi yarat ve bu sorun ortadan kalksın.

  • bu dünyadan biri25 Mayıs 2018 10:47

    Çok değil 1,5 yıl önce dolar 3,30 olmuştu da RTE ve Nihat Zeybekçi dolara dokunan yanar demişti. Hatta Vatandaşa dövizinizi satın demiştiler. Dolar şu anda 4,70 lerde yani neredeyse yüzde elli arttı. Sorum şu? Dövizini satan vatandaş şu anda ne düşünüyor? İkincisi döviz satıp fişini gösterene traş bedava diyen berber nerelerde.:)

  • Dermanım Ol25 Mayıs 2018 02:16

    Milletde panik oluştu. Ben böyle bir döviz yükselişini çok nadir görmüşümdür. O nedenle kimse devletin başarılı bir adım attığına ikna olamıyor...

  • yılmaz25 Mayıs 2018 00:39

    bizim bu konuda yaptığımızı bir japon,bir alman asla yapmaz,mikro fayda sağlayacağım derken makro zararla karşılacağını düşünmüyormu bizim necip milletimizin bu döviz alan fertleri,biriktirdiğiniz paranın faydası olmaz ki çünkü alım gücü düşecek böyle giderse,bu kadar basit mantık ya vatanını sevmiyorsun bari çıkarın için alma,bizide yakma.

  • Doğru24 Mayıs 2018 21:51

    Vatanını seven bir insan ülke yanarken döviz almaz...

  • ...24 Mayıs 2018 22:13

    vatanını seven, bu dovisin bu hale geldiğini görunce gerekli hesabıda vakti gelince sorar...

  • : )24 Mayıs 2018 21:39

    yabancı yapmışmış.... yerli yapıyomuş muş.... dış güşlermimş... yahu devlet nerede? o sahneye ne zaman çıkacak ? bu kadarmı aciz kaldık yahu

  • erdi24 Mayıs 2018 20:00

    kim dolar alıyorsa el koyun kardeşim,vatandaş yastık altında tutuyor dolarları.

  • türk25 Mayıs 2018 01:14

    Kobilere O na Buna faizsiz kredi verirsen oda gider döviz alır

  • atakan24 Mayıs 2018 23:51

    Devlet olarak düşür doları hiç kimsede almasın. Dolar yükselirse herkes parasının değerini korumak için dolar alıyor. Devletsen doları düşürürsün .

  • bir yorum24 Mayıs 2018 19:52

    Fiç nerede kaldın hadi amcaların standartandpoors ve moodys notumuzu indirdi.Gel etme birde sen de indiriver şu notumuzu ya.Hadi ne olur.İndirmezsen hatırımız kalır yahu.Dünya eninde sonunda size bir önlem alacaktır.Yok öyle bir derecelendirme kuruluşu bana not verecek ülkelerde bize o nota göre kredi musluğunu açacak.Sonunuz geliyor inşallah.Apişip kalacaksınız.Şirketleriniz çöp olacak.Aslında siz güçlü değilsiniz sizi el altından birileri güçlü kılıyor.Bunların kimler olduğuda sır değil yani.Bilen biliyor.Dünyada ortada olmayan parayla para kazanıyorlar.Bununda sonu gelecek.

  • demirkan 24 Mayıs 2018 19:00

    KABAK TADI VERDİ ARTIK. SAL YAKASINI CEHENNEME GİTSİN. İSTER DOLAR ALIR İSTER ALTIN ALIR. İSTER JOPONYENİ ALIR. KARIŞMA BİR FAİZE ARTTIR MA İKİ. BANKARA ZORA SOMA.

  • fitch24 Mayıs 2018 18:50

    bakıyorum devamlı arkamdan beni çekiştiriyorsunuz. Gıybet günahtır, özellikle ramazanda. tuttuğunuz oruçtan sevap alamazsınız hakaret ve iftira ederseniz, gıybet yaparsınız. hakkımı helal etmem sonra :-*

  • maya25 Mayıs 2018 04:17

    müslümanlar kendileri dışında herkesi günahkar görüp, cehennemlik sayar. Ama iş icraata gelince ne kul hakkı dinler, ne iftiradan sakınır, ne gözüyle görmediği, kulağıyla duymadığı yalanlara inanır. Ondan sonra da dünyanın en geri kalmış toplumları olarak zelil olur, Hristiyan ve Yahudilerin hatta Çinli Budistlerin bile gerine düşer

  • ...24 Mayıs 2018 18:41

    Faizi yükseltin dolar düşsün diyen ekonomi cahilleri işte görün dolar sadece anlık düştü ve yükselmeye devam ediyor peki nasıl düşer diyorsanız chp iktidar olur başını amerikaya okşatır faizleri %120 yapar imf ye bağımlı olur israile çıt diyemez o zaman belki dolar bu kadar yükselmez

  • borzacı25 Mayıs 2018 10:53

    ne akılbe 2008dolar 1100 2018 dolar 4700 chp iktidarda akp muhalefet ne yapacağını acıklıyo

  • yerli mal25 Mayıs 2018 04:19

    faizleri Mart ayında % artırsaydılar dolar yükselirdi ama 4'ü aşmazdı. ABD enflasyon %2 iken, Türkiye'de enflasyon %13 iken, TL'nin Dolar karşısında her yıl 13-2=%11 düşmesi kaçınılmazdır. Enflayon demek, paranın alım gücünün düşmesi demektir. Enflasyonu düşüremeyen hükümet, doların yükselmesinin yegane sorumlusudur...

  • mtu24 Mayıs 2018 18:23

    döviz terörüne destek verenleri cezalandırın hadi ne duruyorsunuz hesaplar ortada

  • Serap kosker24 Mayıs 2018 17:41

    Sigir gudemeyecek adamlara ulke ekonomisi emanet edersen olacagi bu

  • gorele25 Mayıs 2018 04:20

    onlar sığırları yaylada otlatamaz, saman ithal edip onları yedirir

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2018 17:33

    dolar teröristlerin yeni yalanı yerli alıyor YERSEN fiçin yeni piçliği.

  • ıtri24 Mayıs 2018 18:48

    he hehe hee

  • Nihat24 Mayıs 2018 17:33

    Bu teşebbüsü çok denediler her defasında çuvalladılar! Soros ve avanesi iş başında! Bu arada ekonomi battı bitti diyenler haysiyet fakiridir. Battık bittik ağzını kullananlar nedense tamamı aynı kara zihniyetin malum zerzevatları.

  • Sahte tüik24 Mayıs 2018 19:15

    Soros sterlini bir gecede devalue etti. İstese ekonomimizi tarumar eder. Bence tersi olarak hep size ve yalan ekonominize yatırım yapı

  • emrah24 Mayıs 2018 17:30

    yaaw he hee. sen gidip piyasaya 2 milyar dolar dolar satıcan bunları yerli karşılayacak fiyat daha da yukarı gidecek yaww hee hee

  • deniz24 Mayıs 2018 17:29

    canı alanın azrail olduğunu herkes biliyor ama ölüm zamanı kimse azraile laf söylemiyor. TL yi ve ülkeyi hiç eden belli ama sebebi ve suçu hep başka taraflara atıyorlar.

  • coşkun24 Mayıs 2018 16:47

    bendeki doları 50 liralık TL küpüre sardım.bu gece arka resimdeki hatunla çiftleşecek,anlaşacak ve doları düşürecekler

  • Ali24 Mayıs 2018 16:26

    kodamanlara bak holdinglere bak dolar onlarda halkta yüzde 10 çıkmaz

  • ALİ24 Mayıs 2018 16:04

    bir türlü gerçek ve tek suçluyu yazmaya kimsenin korkusundan yazamıyoruz abiiii tek kelimeyle

  • engin24 Mayıs 2018 15:38

    yaw yerlinin dolar alacak parasımı var dalgamı geçiyonuz.

  • metin24 Mayıs 2018 15:34

    Dolar yılanının başını daha 4 liraya dayanınca ezcektin. 5 e dayanınca müdehale ederaen bi halta yaramaz. Ha dün ha bugün. Ne farkı var şimdi faiz artırımının? Artı piyasalar kapanınca artırılan bi faiz sanki merkezin oyunu gibi.

  • borsa24 Mayıs 2018 14:45

    hergün yüzde 3 düşen para birimi mi olur be yazıklar olsun.

  • teo24 Mayıs 2018 14:36

    İnşaat sektörü etkilenir diye faiz artışını geciktiren zihniyet bu krizi ''asla''durduramaz nokta

  • şenol24 Mayıs 2018 14:32

    borsada yükselişler satış fırsatı. dolar yükselişe devam daha develiyasyon olacak.

  • Özer24 Mayıs 2018 14:31

    Faiz haram diye kafalarına işlediği için dolarları muhtemelen de dindar ve Akp li kesim alıyordur.

  • borzacı 25 Mayıs 2018 10:58

    dincilrde dolar cok

  • bankacı24 Mayıs 2018 15:50

    aynen öyle kardeşim

  • malko24 Mayıs 2018 14:30

    bu nasıl yerlilik anlamadım kısa vadede üç beş kuruş kazanalım diye ülkeye yazık etmeyin bu tıpkı 15 temmuzda ülkeyi kurtamaya değilde bankamatiğe koşanlara benziyor

  • tam traji komik24 Mayıs 2018 14:30

    Yerli ne yabancı ne ? TÜRKİYEDE OLAN YABANCIDA ( ŞİRKET , BANKA V.S. ) ODA YERLİ SAYILIYOR !!! Merkez bankası dün akşam GLP değil POLİTİKA faizine arttırım yapsaydı bu iş çözülürdü , MERKEZ SADECE BANKALARA VERDİĞİ FAİZİ ARTTIRDI , REPO FAİZİ BORÇ VERME FAİZİ HALA %8 YARIM YAMALAK İŞ YAPIYORLAR ODA TESİR ETMİYOR !!! HASTAYA HEM AĞRI KESİCİ VERECEKSİN HEMDE ANTİBİYOTİK TEK BAŞINA TEKİ BİR İŞE YARAMAZZZZ !!!

  • bankacı24 Mayıs 2018 14:27

    sakallıların dolar talebine yetişemiyoruz,lafa gelince reis derler

  • Haldun k24 Mayıs 2018 14:24

    Lokal yatırımcıların alım satımları nereden görebiliriz?

  • Yatırımcı24 Mayıs 2018 14:23

    Ok yaydan çıktı bir kere. Merkez Bankası'nın siyasilerin komutasında olması dolayısı ile yaptığı geç faiz artırımı yeterli olmadı. Hükümet te inandırıcılığını kaybetmiş olmalı ki yerli yatırımcı dolar almaya devam ediyor. Faizlerde sadeleştirmeye gidilmeli ve bir 200-300 baz puan daha faiz artırım yapılmalı. Merkez Bankasının kullanılabilir net döviz rezervinin de 33 milyar dolar civarında olması elinin çok zayıfladığını ve faiz artırmaktan başka çaresinin kalmadığını gösteriyor

  • Gülmek için 24 Mayıs 2018 14:21

    4-3,80 civarına gelsede ellerinde patlasa dolar bizde gülsek

  • recep24 Mayıs 2018 16:33

    sana göre ekonominin çökmesi, ülkenin yanması çok komik değil mi? yeteki partin seçimi kazansın, gerisi önemli değil. Allah müstehakınızı versin

  • Qwert24 Mayıs 2018 15:47

    Kafan bu kadar basıyor