E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWashington Post'tan Obama'ya Suriye eleştirisi---

Washington Post'tan Obama'ya Suriye eleştirisi

Washington Post'tan Obama'ya Suriye eleştirisi
21 Ekim 2014 - 09:57 borsagundem.com

Obamanın Suriye politikasının eleştiren Fareed Zakaria, Suriye'ye askeri müdahalede bulunmanın büyük bir hata olacağını yazdı.

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Washington Post gazetesi yazarı  Fareed Zakaria, ABD başkanı Barrack Obama’nın Suriye politikasını eleştirdi.

Başkan Obama’nın Suriye politikasını  belirlerken hata yaptığını belirten Zakaria, Obama’nın İslam devletinin ne olursa olsun düşürülüp imha edileceğine dair sözlerini yanlış bulduğunu yazdı. Obama’nın geçmişteki sert ifadelerinden ötürü şimdi askeri müdahaleye hazırlandığını belirten Zakaria, IŞİD’i yıkmaya yönelik bir mücadelenin tam olarak neye yarayacağının üzerinde iyi düşünülmediğini iddia etti.

Suriye'de yönetimin kaçta kaçının kimde olduğuna da değiğnen Zakaria,  İslam Devletinin ülkenin üçte birini yönettiğini, diğer militanların yüzde yirmilik bir bölüme egemen olduklarını ve geri kalan kısmın Esad tarafından yönetildiğini ancak Amerika’nın bölgedeki en büyük düşmanının bunlardan birisi olmadığını, bölgedeki tek düşmanın el-Kaide olduğunu belirtti. 

Suriye’de yaşanacak gerginliğin Amerika’ya fayda sağlamayacağının ve Washington’un bölgede yalnız olduğunun altını çizan Zakaria, Özgür Suriye Ordusu adında gerçek bir ordunun bulunmadığını belirtti. ABD kongresinin araştırma biriminin verilerine göre bölgede sadece 1500 militan olduğunu ve bunların Esad karşıtı olduğunu yazdı.

ABD’nin Suriye konusunda askeri ve siyasi politikalarının olması gerektiği üzerinde duran Zakaria, askeri politikanın zayıf olduğunu, siyasi politikanın ise hiç olmadığını belirtti.

Irak ve Suriye’de yönetim karşıtı sünni bir direnişin olduğunu yazan Zakaria, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın kendilerince en beğendiği sünni örügte destek olduğunu ve bu durumun bölgedeki dengeleri bozduğunu belirtti. Amerika’nın bölgede ilişkileri düzenleyen askeri ve siyasi bir güç olarak mühendis görevi görmesi gerektiğini belirten Zakaria, bu role soyunmanın ise hiç akıllıca olmadığını yazdı.

Geçmişte 170 bin askerle Irak’ı işgal etmenin ve milyarlarca dolar para harcamanın istenilen sonucu vermediğini yazan Zakaria, yazısında Irak ve Suriye arasında denge kurma fikrinin hayal olduğuna değindi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)