E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street Fed'in içindeki bölünme hakkında ne düşünüyor---

Wall Street Fed'in içindeki bölünme hakkında ne düşünüyor

Wall Street Fed'in içindeki bölünme hakkında ne düşünüyor
23 Eylül 2016 - 11:31 borsagundem.com

Fed, faiz artırmadan şahinleşirken, güvercin bir yol izliyor

Fed bu haftaki toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 0.25 ila 0.50 arasında korumuş olsa da, Eylül toplantısı sıradan bir toplantı değildi.

FOMC'nin 3 üyesi, faizi sabit tutma yönünde oy kullanan çoğunluktan ayrılarak faiz oranını Eylül toplantısında artırma yönünde oy kullandı. Öte yandan, noktasal grafik tablosunda görüldü ki, aynı sayıda Fed yetkilisi 2016'da faiz artırmanın uygun olmayacağını düşünüyor.

Fed politika yapıcıları oldukça sıcak geçen başkanlık yarışının etkilerini hissediyor. Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump Fed'in ABD Başkanı Obama'ya yardım etmek için faiz oranını sabit tuttuğunu iddia ederken, Janet Yellen basın açıklamasında, Fed kararları üzerinde siyasi baskının rol oynayıp oynamadığına dair soru cevaplamak durumunda kaldı. 

Peki Wall Street profesyonelleri Fed'in faiz kararı, politika yapıcıların ABD ekonomisi hakkındaki değerlendirmeleri, Yellen'in basın açıklamaları, ve Fed içindeki bölünme hakkında ne düşünüyor?

Analistlerin Fed kararı ardından yayınladıkları notlardan alınan bölümler gösteriyor ki, analistlerin görüşleri de en az Fed'in içerisindeki bölünme kadar çeşitli durumda bulunuyor.

Scotiabank/Derek Holt

Fed açıklamasının geneli, Aralık ayında, tıpkı geçen sene Aralık'ta atılan adım gibi, yeni bir güvercin faiz artırımının zeminini hazırlıyor olabilir. Ancak bu noktada, veri akışı ve piyasa gelişmeleri, her ne kadar aksi iddia edilse de 8 Kasım'daki başkanlık seçiminin de etkisiyle, henüz iki olasılıklı bir karardan bahsediyoruz. Bu siyasi anlamda bir tarafın desteklenmesi anlamına gelmiyor. Politika seçeneklerin bu kadar geniş ve ekonomik görünümü bu kadar bozucu olduğu durumlarda bu duruş neredeyse ortak akıl kararı gibi.

Barclays/Michael Gapen ve Rob Martin

Faiz artırılmaması çok yakın bir karardı. Açıklamadaki dil gösteriyor ki FOMC, görüşünde oldukça kararsız. Daha açıkçası, 3 üye faiz artırımı yönünde oy kullanırken, ve diğer üyelerden 3'ü bu yıl başka faiz artırımı olmayacağı görüşündeyken, FOMC hiç olmadığı kadar bölünmüş görünüyor. Bu bölünme bu yılki FOMC iletişimini ve kararlarını giderek daha zor hale getirecek. Komitenin bu derecede bölünmüş olması, piyasa oyuncularının, vatandaşların ve iş dünyasının kafasında Aralık faiz artırımı olasılığını tutmayı oldukça zor hale getirecek.

Bank of America Merrill Lynch/ Michelle Meyer

FOMC, hem kullandığı dille hem de noktasal grafik tahminleriyle açıkça bu yıl sonuna kadar faiz artırımı olacağını işaret etti. Fed açıklamasında 2 önemli değişiklik yaptı. FOMC ilk olarak ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli risklerin "kabaca dengelendiğini" not etti. Bu adım Fed'in gelecek toplantılarda faiz artırmayı doğrulamak açısından önemli ve geçen yılki oyun planının bir sayfası gibi. Fed'in bu dil değişimini gerçekleştirmesini bekliyorduk. 

İkinci olarak, FOMC açıklamasında, "Komite, federal fonlama faizinde artırım ihtimalinin güçlendiğini değerlendiriyor, ancak şimdilik amaçlarına ilerleme konusunda daha fazla ipucu beklemeye karar verdi." ifadeleri yer aldı. Bu ifadeler Fed'in ileriki toplantılarda faiz artırmayı planladığına ilişkin güçlü bir işaret. Takvime ilişkin kesin bir ifade olmayabilir ama o yönde ufak bir adım.

Renaissance Macro Research/Neil Dutta

Verilere bağlılık sadece yüksek sıklıkla yayınlanan verilerle alakalı değil. Fed'in verileri nasıl değerlendirdiği ve nasıl bir çıkarım yaptığıyla alakalı. Fed faiz artırmadı çünkü artırmak istemedi. Ancak, hala bu yıl faiz artırmak istiyorlar. Fed'in veriye bağlılıktan geri adım attığına ilişkin bir sav ortaya atılabilir. Risklerin asimetrisi bu açıklamanın merkezinde ve ön plana çıkan ifade konumunda. Faiz artırımı ihtimali güçlendiğinde dahi daha fazla ipucu beklemek şu anlama geliyor; Fed yakın vadeli riskleri dengeli olarak görse de, uzun vadeli aşağı yönlü potansiyel risklere karşı ellerinde bir güvence tutmaya devam etmek istiyorlar. 

Morgan Stanley/Ellen Zentner

FOMC, eğer mümkünse bu yıl bir faiz artırımı yapmak isteyen bir komite. Bu yıl bir faiz artırımını doğrulamak kolay olmayacak. Gelen veriler, Yellen'in değerlendirmelerinin aksine, ekonomide ivmenin düştüğü bir resim çiziyor ve 2016'nın 4. çeyreğinin zayıf olacağını öne sürüyor. Aynı zamanda, ekonominin aşırı ısındığına ilişkin bir ipucu yok.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)