E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVizesiz seyahat için bu şart!---

Vizesiz seyahat için bu şart!

Vizesiz seyahat için bu şart!
03 Mayıs 2016 - 15:07 borsagundem.com

AB Komisyonu'nun Türkiye'ye vizelerin kalkmasını öngören kararı, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek

Gözler Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin vize kararına çevrildi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun yarın Türk vatandaşlarının en geç Haziran ayı sonunda Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı alması bekleniyor.

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Burada, Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören bir değişikliğin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Sadece Türkiye için değil, diğer vizesiz seyahat hakkına sahip olan ülke vatandaşlarını da kapsaması beklenen değişiklikte, iptal için şu şartlar aranacak:

"Turist olarak gelip AB ülkelerinde yasa dışı olarak kalmaya devam edenlerin sayılarındaki ciddi artış, söz konusu ülkeden gelen iltica başvurularındaki çok büyük artış ve geri kabulün uygulanmasında görülen eksiklikler."

AB Komisyonu böyle bir değişikliğe yeşil ışık yakmazken, parlamentoda değişiklik önergeleriyle metne girmesinin muhtemel olduğu ifade ediliyor. Buna meydan vermemek için Türk milletvekillerinin AP'de muhataplarıyla temasa geçmesi önem arz ediyor.

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Ancak AP'nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu'na geri gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş bildirmesini de isteyebilir.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

Türkiye, 1999 yılında AB'ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize serbestisi görüşmeleri 16 Aralık 2013'te başladı. 20 Ekim 2014'te AB Komisyonu vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç, sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015'te yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde sürecinin hızlandırılmasına ve Türk vatandaşları için 2017 olarak öngörülen vize serbestisinin gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak Ekim 2016'da sağlanması kayda geçirildi.

4 Mart 2016'da AB Komisyonu, vize serbestisi ile ilgili ikinci raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmede büyük ilerleme gösterdiği belirtildi. Raporda, Türkiye'yle varılan Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran ayında uygulamaya gireceği, Ankara'nın performansının vize serbestisi açısından önemli olduğu vurgusu yapıldı.

Vize serbestisi süreci, 18 Mart 2016'da yapılan 2. Türkiye-AB Zirvesi'nde ise öne çekilerek, yeni tarih en geç Haziran ayı sonu olarak belirlendi. Bu kararın ardından Türkiye'de kriterleri yerine getirmek için art arda yasal düzenlemeleri gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SEVGİ ERVET03 Mayıs 2016 17:14

    Bize vize serbestliği verceklerini zannedenler büyük bir hayal içindekler.

  • turan03 Mayıs 2016 15:35

    vatandaş parasızlıktan geçim sıkıntısından çarşıyı çıkamıyor ki avrupaya gitsin gavur bizim ülkede geziyor yiyor içiyor biz turist gelecek döviz girecek ülke kalkınacak hikayeleri dinlemeye devam ediyoruz.