E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVİOP'ta piyasa yapıcılık modelinde yeni dönem---

VİOP'ta piyasa yapıcılık modelinde yeni dönem

VİOP'ta piyasa yapıcılık modelinde yeni dönem
27 Kasım 2014 - 11:50 borsagundem.com

VİOP’ta opsiyonlar için gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programı modelinde yeni dönem başlıyor

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) piyasa yapıcılıkta yeni bir uygulamaya geçiyor. Likit ve şeffaf bir piyasanın oluşturulması amacıyla ilgili sözleşmelerde elde edilen borsa payı gelirlerinin belirli bir oranda piyasa yapıcılar ile paylaşılıyor. 
   
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası piyasa yapıcılık modelinde yeni bir dönem başlatıyor. Pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, BİST30 endeks, mini-BİST30 endeks, ve döviz opsiyon sözleşmelerini içeren bu yeni piyasa yapıcılık modelinde piyasa yapıcılar ilgili sözleşme tipinde elde edilen borsa payı gelirlerinin belirli bir oranını piyasa yapıcılık performanslarına bağlı olarak almaya hak kazanacaklar. 

Hedef opsiyon sözleşmelerinde likiditenin artırılması

Pay vadeli işlem sözleşmeleri ve aktif tüm opsiyon sözleşmelerini içeren bu program ile piyasa yapıcıların sürekli kotasyon girmeleri sağlanarak yatırımcıların piyasada her zaman dar spread ile fiyat bulması hedefleniyor. Böylece, opsiyon sözleşmelerinde derinliğin ve likiditenin artırılması sağlanmış olacak. 
   
Borsa Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Sayın İbrahim Turhan gelir paylaşımına dayalı bir modelin Türk sermaye piyasaları için bir ilk olduğunu belirtirken “Opsiyon piyasasında likiditeyi arttırma çalışmalarımızın en önemli sac ayağı gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programı ile yatırımcılarımız risklerini yönetirken çok daha dar spreadlerle işlem yapma imkanına kavuşacak” 

Alım-satım fiyat aralığı, emir büyüklüğü ve piyasada bulunma oranı kriterleri

Borsa gelirinden pay alabilmek için piyasa yapıcıların maksimum alım-satım fiyat aralığı, minimum emir büyüklüğü ve piyasada minimum bulunma oranı kriterlerini sağlamaları isteniyor. Böylece, alım satım yapmak isteyen yatırımcılar pozisyon açmak veya kapatmak istediklerinde çok daha dar bir spread ile işlem yapabilecekler. 
   
Yerli ve yabancı aracı kurum ve bankalardan yoğun taleplerin alındığı yeni piyasa yapıcılık programının, Türkiye’de opsiyon piyasasının gelişiminde en önemli adımlardan birisinin olacağı düşünülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)